Ta książka uczy patrzeć, widzieć i rozumieć otaczającą przestrzeń. Miejsca spotkania architektury z
filozofią są ukazane jako źródła inspiracji projektowych dla współczesnych architektów. Autorka w oryginalny sposób interpretuje wzrokocentryczne zdominowanie europejskiej tradycji architektonicznej, a w jego rysach i pęknięciach dostrzega antycypacje współczesnego splecenia architektury z szeroko
rozumianą teorią percepcji.
Krytyczny namysł nad skutkami dotychczasowego rozpatrywania tej sztuki kieruje uwagę Autorki w
stronę filozofii Heideggera; odnaleziony w antycznych początkach europejskiej kultury cielesny wymiar
kontaktu z przestrzenią prowadzi ją w stronę współczesnej fenomenologii.
Dystans wobec postmodernistycznej drogi przywracania architekturze znaczeń łączy się z estymą
dla dekonstrukcjonizmu, szczególnie w jego architektonicznym zastosowaniu do „pracy pamięci”.
Nowatorstwo prowadzonych w książce analiz, aktualność poruszanej problematyki czyni tom godnym
polecenia wszystkim tym, którzy zainteresowani są doświadczaniem estetycznym współczesnej
architektury i jej znaczeniowym potencjałem.
Dr Magdalena Borowska jest adiunktem w Instytucie Filozofii Uniwersytetu Warszawskiego. Prowadzi
badania w zakresie estetyki.
Informacje dodatkowe o Estetyka i poszukiwanie znaczeń w przestrzeniach architektonicznych:
Wydawnictwo: Semper
Data wydania: 2013-02-14