Co myślicie o dziewczynie, która idzie do łóżka z narzeczonym najlepszej przyjaciółki? Czy granica między tym, co dobre i złe, naprawdę jest wyraźna? Rachel uważa się za racjonalistkę, która w każdej sytuacji postępuje właściwie. W przeciwieństwie do jej przebojowej przyjaciółki Darcy, nie zawsze lojalnej. Jedna noc sprawia, że role się odwracają. Po przyjęciu z okazji swoich trzydziestych urodzin Rachel budzi się u boku narzeczonego Darcy. Początkowo chce jak najszybciej zapomnieć o całej sprawie, ale zakochuje się i brnie w kłopoty. Tymczasem data ślubu Darcy i Deksa jest coraz bliższa... Co wybierze Rachel: miłość czy przyjaźń? Coś pożyczonego udowadnia, że nic nie jest czarno-białe i zawsze trzeba uważnie wysłuchać obu stron. A co na temat podwójnej zdrady ma do powiedzenia Darcy? Już wkrótce poznacie tę samą historię opowiedzianą z jej punktu widzenia. „Nie musisz pożądać chłopaka swojej najlepszej przyjaciółki, aby zachłysnąć się tą historią, uwierz mi na słowo… Masz przed sobą powieść, której nie będziesz mogła odłożyć, i bohaterkę, której z całych sił będziesz kibicowała. Czytając, świetnie się bawiłam”. Lauren Weisberger, autorka książki Diabeł ubiera się u Prady Emily Giffin dla pisarstwa porzuciła karierę prawniczą. W Polsce ukazała się dotychczas jedna jej książka, Dziecioodporna. Teraz Wydawnictwo Otwarte oddaje w ręce czytelników jej debiutancką powieść. Zarówno Coś pożyczonego, jak i kolejna książka Giffin zatytułowana Coś niebieskiego okazały się wielkim sukcesem za granicą i trafiły na listę bestsellerów „The New York Times”.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2009-04-19
Tytuł oryginału: Something Borrowed
Tłumaczenie: Anna Gralak
Ilustracje:-
Powieść Emily Giffin „Coś pożyczonego” opowiada o paczce „starych” znajomych mieszkających w Nowym Jorku, którzy uwielbiają spędzać razem czas. Historia przekazywana przez Rachel – jedną z głównych bohaterek powieści rozpoczyna się w dniu jej trzydziestych urodzin. Aby uczcić tę okazję jej najlepsza przyjaciółka Darcy organizuje imprezę, na którą zaprasza wspólnych znajomych. Ów beztroski wieczór staje się dla Rachel początkiem wielu zmian w jej życiu. Kobieta musi zastanowić się zarówno nad sobą, jak i swoim postępowaniem, nad tym co dla niej naprawdę ważne oraz nad przyjaźnią jaka łączy ją z Darcy.
Czy jest to prawdziwa i wartościowa przyjaźń, czy raczej toksyczna, jednostronna, z której większość korzyści czerpie jedna z kobiet?
Jak ogromny wpływ na życie Rachel ma zachowanie Darcy? Czy Rachel powinna spotykać się z narzeczonym swojej przyjaciółki?
Rachel zostaje postawiona przed trudnymi wyborami, miotają nią sprzeczne uczucia i dopiero w miarę upływu czasu, przy pomocy znajomych, uświadamia sobie fakty, które powinna zauważyć dużo wcześniej.
To lekka i przyjemna lektura, chociaż ja oczekiwałam po niej czegoś więcej. Jedno wiem na pewno – nie zniosłabym fałszywej przyjaźni. W moim przekonaniu Rachel zbyt długo usprawiedliwia swoją przyjaciółkę, jest zbyt naiwna i zdominowana przez Darcy, która przez lata rywalizuje z nią i w pewnym stopniu manipuluje jej osobą.
Czy postępowanie Rachel może być usprawiedliwione, jeśli spojrzymy na nie przez pryzmat zachowania Darcy? Czy istnieją okoliczności łagodzące?
Czy Darcy to rzeczywiście prawdziwa przyjaciółka od serca?
Na te pytania każdy z nas powinien sobie sam odpowiedzieć…
Ciekawi mnie „druga strona medalu”, czyli losy bohaterek widziane z pozycji Darcy, które Emily Giffin opisała w powieści „Coś niebieskiego”. Myślę, że dopiero wtedy będę mogła pokusić się o własną, bardziej obiektywną ocenę zachowania obu kobiet.
Polecam.
CYKL: "COŚ POŻYCZONEGO" (TOM 1)
Pierwsza książka E. Giffin jaką przeczytałam. Zachęciła do przeczytania drugiej części. Jeśli ma się ochotę na coś lekkiego, co przeczyta się szybko i przyjemnie, to ta książka jest właściwa. Mamy w niej romans, ale nie jest typowym tanim romansidłem. Traktuje nie tylko o miłości głównej bohaterki do Dexa, ale też o przyjaźni między Rachel i Darcy. Rachel staje przed wyborem: czy podążać za głosem serca i zniszczyć wieloletnią przyjaźń, czy dać za wygraną i ocalić przyjaźń z Darcy. Problem jest o tyle duży, że właściwie co by nie wybrała to i tak skończy się cierpieniem którejś z osób.
Opinia opublikowana na moim blogu:
Gdyby pewnego dnia Twój największy sekret wyszedł na jaw? Gdyby pewnego dnia przeszłość wróciła i zmieniła wszystko? Gdybyś pewnego dnia dostała szansę...
Ślub bierze się z miłości i z wiarą we wspólną przyszłość z ukochanym mężczyzną. A jeśli to za mało? A jeśli kochamy więcej niż raz? Sto dni po...
Przeczytane:2016-07-24, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2016, Mam,