COBOL

Książka omawia programowanie w języku COBOL. Język ten jest obecnie rzadko używany, ale zajmuje on poczesne miejsce w historii informatyki. Pomimo, iż jest to dzisiaj język trochę egzotyczny dla "przeciętnego" informatyka, to jednak warto się z nim zapoznać, ponieważ do dnia dzisiejszego znajduje on zastosowania w specyficznych dziedzinach np. bankowości (dotyczy to starszych systemów) czy też w kolejnictwie (przynajmniej w Polsce).

Książka jest przeznaczona dla osób, które chcą poszerzyć już posiadaną wiedzę o COBOL- u, bądź też, chcą go poznać od podstaw. Została opracowana w taki sposób, aby informacje w niej zawarte można było wykorzystać na większości platform i dla zdecydowanej większości kompilatorów języka COBOL. Jak można się spodziewać, pomiędzy różnymi platformami i wersjami kompilatorów mogą występować dość znaczące różnice w sposobie chociażby metod komunikacji z użytkownikiem.

Wszystkie zaprezentowane przykłady powinny bez żadnych trudności działać z takimi wersjami kompilatorów jak: Micro Focus COBOL, ACUCOBOL, Fuijtsu COBOL97 oraz IBM Visual Age COBOL dla platform UNIX i DOS, a także dla wersji VAX COBOL na platformie VAX VMS. Bez specjalnych kłopotów nasze programy powinny również działać z kompilatorami IBM COBOL na platformie AIX, oraz kompilatorami RM COBOL oraz Realia COBOL.

Informacje dodatkowe o COBOL:

Wydawnictwo: Helion