"To miasto jest moje, ten kraj jest mój. Zdobyłem je własną krwią; tak wielką kupą szmalu, że zebrany w jednym miejscu przerósłby cuchnącą górę śmieci w Radiowie, a to podobno największe i najbardziej śmierdzące wysypisko w Europie.
Jednak moje pieniądze nikomu nie śmierdziały."
Cesarz miał wszystko i wszystkich, a jego wpływy i rozległe biznesy sięgały daleko poza Warszawę. Nie istniało dla niego niemożliwe, a słowo ,,niewykonalne" nie istniało. Jednak jedna zła decyzja potrafiła zrujnować to co budował przez lata, a niepozorne niesłuszne oskarżenie potrafi zrujnować imperium budowane przez dekady.
Minęły lata, a Cesarz powrócił do kraju z jedną myślą - odebrać wszystko to co należy do niego. I będzie w tym bezwzględnie skuteczny.
Mariusz Zielke po raz kolejny wchodzi w świat polityki, biznesu oraz ogromnych pieniędzy i w niepodrabialny sposób tworzy historię w której pozorna fikcja być może ma w sobie więcej elementów prawdy, a niżeli myślimy.
Data wydania: 2021-12-15
"Cesarz" to dobra powieść, zanurzona w świecie polityki i wielkiego biznesu, mocno osadzona w realiach współczesnej Polski, ujawniająca kulisy działania rzutkiego przedsiębiorcy, jego sposoby pomnażania majątku zarówno te legalne, jak i nielegalne, manipulowanie ludźmi. To także pewnego rodzaju lekcja życia - samotności w życiu prywatnym, rozmów z wewnętrznym diabłem, lecz również przedsiębiorczości, relacji z ludźmi i zaskoczeń. Jak to zwykle bywa, czynnik ludzki okazuje się najsłabszym ogniwem. Jednak nie przemówiła do mnie narracja pierwszoosobowa, która częściowo pozbawiła akcję emocji i napięcia.
Ben Stiller nazywa się tak, jak słynny komik, ale w życiu wcale nie jest mu do śmiechu. Dziesięć lat temu zaginęła jego ukochana Sally, a on stracił intratną...
Niezwykły zbiór nowel, które łączy tajemnica, obsesja, miłość i zbrodnia Serge jest przedsiębiorcą o ponurej przeszłości, którego pokrętny los nauczył...
Przeczytane:2022-02-01, Ocena: 3, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2022, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2022, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku, 12 książek 2022, 26 książek 2022,
Życie ludzi bogatych pokazane z nieco innej, nie do końca chyba jednak prawdziwej strony. Dywizja po trupach do celu, w tym przypadku sprawdza się idealnie. Główny bohater powraca do miasta i nie cofnie się przed niczym, aby osiągnąć wyznaczony sobie cel.
Książka, która czyta się dość szybko, ale dla mnie czegoś jednak tutaj brakowało, choć pomysł był całkiem niezły.