"To miasto jest moje, ten kraj jest mój. Zdobyłem je własną krwią; tak wielką kupą szmalu, że zebrany w jednym miejscu przerósłby cuchnącą górę śmieci w Radiowie, a to podobno największe i najbardziej śmierdzące wysypisko w Europie.
Jednak moje pieniądze nikomu nie śmierdziały."
Cesarz miał wszystko i wszystkich, a jego wpływy i rozległe biznesy sięgały daleko poza Warszawę. Nie istniało dla niego niemożliwe, a słowo ,,niewykonalne" nie istniało. Jednak jedna zła decyzja potrafiła zrujnować to co budował przez lata, a niepozorne niesłuszne oskarżenie potrafi zrujnować imperium budowane przez dekady.
Minęły lata, a Cesarz powrócił do kraju z jedną myślą - odebrać wszystko to co należy do niego. I będzie w tym bezwzględnie skuteczny.
Mariusz Zielke po raz kolejny wchodzi w świat polityki, biznesu oraz ogromnych pieniędzy i w niepodrabialny sposób tworzy historię w której pozorna fikcja być może ma w sobie więcej elementów prawdy, a niżeli myślimy.
Data wydania: 2021-12-15
"Cesarz" to dobra powieść, zanurzona w świecie polityki i wielkiego biznesu, mocno osadzona w realiach współczesnej Polski, ujawniająca kulisy działania rzutkiego przedsiębiorcy, jego sposoby pomnażania majątku zarówno te legalne, jak i nielegalne, manipulowanie ludźmi. To także pewnego rodzaju lekcja życia - samotności w życiu prywatnym, rozmów z wewnętrznym diabłem, lecz również przedsiębiorczości, relacji z ludźmi i zaskoczeń. Jak to zwykle bywa, czynnik ludzki okazuje się najsłabszym ogniwem. Jednak nie przemówiła do mnie narracja pierwszoosobowa, która częściowo pozbawiła akcję emocji i napięcia.
Ona, On i ten trzeci – manipulator i morderca. Jaką grę prowadzi? Dlaczego Oni stali się celem? Czy na pewno są bez winy? Kto przekroczy granicę...
Nowatorska powieść Mariusza Zielke. Błyskotliwa mieszanka gatunków powieści psychologicznej, horroru, kryminału, fantastyki. Wciągająca opowieść o miłości...
Przeczytane:2022-02-01, Ocena: 3, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2022, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2022, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku, 12 książek 2022, 26 książek 2022,
Życie ludzi bogatych pokazane z nieco innej, nie do końca chyba jednak prawdziwej strony. Dywizja po trupach do celu, w tym przypadku sprawdza się idealnie. Główny bohater powraca do miasta i nie cofnie się przed niczym, aby osiągnąć wyznaczony sobie cel.
Książka, która czyta się dość szybko, ale dla mnie czegoś jednak tutaj brakowało, choć pomysł był całkiem niezły.