Książka popularnonaukowa, przedstawiająca mechanizmy stojące za przeklinaniem, historię badań nad przekleństwami, historię samych przekleństw oraz procesy zachodzące w mózgu ludzi używających soczystego języka. Autorka stawia zadziwiające pytania i kompetentnie na nie odpowiada. Czy przeklinanie potrafi działać znieczulająco? Czy kobiety klną inaczej niż mężczyźni? Czy szympansy używają brzydkich wyrazów? Czy przeklinanie w miejscu pracy pomaga zbudować kreatywny zespół?
Wydawnictwo: Buchmann
Data wydania: 2018-06-20
Kategoria: Popularnonaukowe
Tytuł oryginału: Swearing Is Good For You. The Amazing Science of Bad Language
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Marcin Wróbel
Zdarza Wam się czasem przeklinać? Uważacie, że to złe i świadczy o ubogim słownictwie? Doktor Emma Byrne twierdzi, że to gówno prawda i wzięła sobie za punkt honoru, by to udowonić. "Bluzgaj zdrowo" to książka z gatunku popularnonaukowych. Autorka przetacza liczne badania mówiące o tym, jak ważne w życiu ludzi są przekleństwa. Wiedzieliście, że wulgaryzmy zwiększają odporność na ból? Że po doborze brzydkich słów można rozpoznać płeć mówiącego? Że nawet szympansy potrafią przeklinać? To i wiele więcej w książce!
Jeśli przeraża Was wizja czytania książki popularnonaukowej, to już uspokajam. Autorka zastosowała przystępny język. O wszystkim pisze bez wstydu, próżno tutaj szukać też cenzury. Tłumaczy niezrozumiałe dla większości osób słowa. Do tego dodajcie garść humoru i szczyptę wulgaryzmów (spodziewał się ich ktoś w tej książce?) i dostajemy książkę, która zaciekawia czytelnika.
Książka jest podzielona na rozdziały, w których autorka omawia różne aspekty związane z przekleństwami. Jest mowa o przeklinaniu w pracy, przez osoby różnych płci, przez inne naczelne. Każdy z rozdziałów naszpikowany jest informacjami i ciekawostkami, wszystkie popartymi licznymi badaniami. Jednak ich ilość nie przytłacza. Najbardziej podobał mi się rozdział o różnicach w przeklinaniu w poszczególnych krajach. Nawet nie wiedziałam, że to, co w jednym kraju jest największą obelgą, w drugim szybciej wywoła śmiech niż obrazę.
Odnosiłam jednak wrażenie, że trochę mało jest mowy o głównym temacie, czyli o przekleństwach. Niektóre z omawianych spraw nie dotyczyły w bezpośredni sposób wulgarnej mowy. Ale z drugiej strony niewiele jest badań na temat bluzgania, więc jestem to w stanie wybaczyć.
"Bluzgaj zdrowo" to ciekawa książka na ciekawy temat. Polecam osobom chcącym dowiedzieć się czegoś więcej o przeklinaniu.
Przeczytane:2021-09-24, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2021, Audiobooki,
Książka o przeklinaniu. Można się z niej dowiedzieć wiele ciekawostek.