Pięć małżeństw. Dwójka dzieci. Miliony na koncie
Jak córka bankiera z małego miasta zdobyła fortunę i została księżniczką?
Wyrwała się z prowincjonalnego miasteczka, zdobyła uznanie amerykańskiej socjety i została księżniczką ratującą holenderską rodzinę królewską przed wyginięciem. Brzmi jak bajka albo scenariusz komedii romantycznej?
A jednak takie było życie Allene Tew.
Kobiety, która mieszkając w Stanach Zjednoczonych, uzyskała książęcy tytuł, a dzięki kolejnym małżeństwom zdobywała niezależność w świecie zdominowanym przez mężczyzn.
Historia o Kopciuszku nie zawsze musi być bajką. Podobnie jak życie u boku księcia. A pieniądze, chociaż szczęścia nie dają, mogą być przepustką do wolności i życia na własnych zasadach.
***
Historia córki bankiera z małego miasteczka, która pięć razy stanęła na ślubnym kobiercu: a to z hazardzistą, a to z maklerem, aż wreszcie z członkiem rodziny królewskiej. To lekka i wdzięcznie napisana biografia, która płynie przez stulecia i wystawia rachunek amerykańskiemu snowi.
Hilary Mantel
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2021-02-10
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tłumaczenie: Alicja Oczko
Przeczytane:2021-03-08, Ocena: 6, Przeczytałem,
„Pragnęła przyjemności, przygód, a nade wszystko świata większego niż w istocie tak jeszcze małomiasteczkowe Jamestown.”
Poznajcie historię Allene Tew, , która dumnie kroczyła przez życie. Ta elegancka dama w XIX w. wiodła prym na salonach. Stanowiła wzór ówczesnej kobiety. Wzbudzała ciekawość wśród dziennikarzy. Wciąż było o niej głośno. Zaradna, towarzyska, kochała wygodne życie i czerpała z niego jak najwięcej – taka była Allene…
…córka prostego bankiera z małego miasteczka, dla której jak mogłoby się wydawać, śmietanka towarzyska i paryskie salony pozostaną jedynie złudnym marzeniem.
Choć brzmi to wręcz nieprawdopodobnie, przed Wami prawdziwa historia dziewczyny, która prosto z prowincjonalnego miasteczka wzbiła się na sam szczyt. Jesteście ciekawi, jak Kopciuszek z Jamestown zdobył tytuł księżniczki, hrabiny i został matką chrzestną królowej Holandii?
Allene była zamężna 5 razy, miała dwoje dzieci, a także wiele podopiecznych, z którymi utrzymywała bliskie kontakty. Pomagała rodzinie i przyjaciołom, kochała ludzi, podróże.
„…jako sędziwa kobieta w istocie wciąż była pełną wigoru dziewczyną z Jamestown, otwartą i z zainteresowaniem patrzącą na świat dookoła. […] cieszyły ją małe rzeczy, takie jak wakacje z Paulem i Alice Brown, sekretarką, a zarazem damą do towarzystwa i przyjaciółką, w ‘’maciupeńkim, uroczym domku w górach’’ w New Hampshire.”
Jednak ta twarda i pewna siebie dama również miała swoje zmartwienia. Wielokrotnie doświadczyła rozczarowań, bolesnej straty, a z każdego mniej lub bardziej przykrego wydarzenia wyciągała lekcję.
Przed Wami biografia, którą pokochacie. Tak jak ja pokochałam Allene, a jej historia po prostu mnie oczarowała.
Przyznam, że nigdy nie sięgałam po biografie. Nie były one w kręgu moich zainteresowań, jeśli chodzi o książki. Jednak na ten tytuł się skusiłam i okazała się to wspaniała decyzja.
Książka ta oferuje naprawdę wiele, od losów niesamowitej kobiety - jej perypetii miłosnych, rodzinnych po ważne wydarzenia historyczne i polityczne na świecie. Jest to barwna podróż przez XIX wiek, w którym to Allene pięła się po drabinie społecznej na sam szczyt. Kobieta, której losy zostały spisane na stronnicach niniejszej książki, to postać niezwykle ciekawa. Przeczytamy o tym, jak na przestrzeni lat kształtował się jej charakter, a pozycja społeczna zmieniała się wraz z wzlotami upadkami samej Allene. Poznamy historię o wielkiej miłości, ale też o tej nieudanej, pełnej zawodów i rozczarowań. Jak wielką siłę nosiła w sobie prosta dziewczyna z prowincji?
Biografia została napisana niezwykle lekko i przystępnie, a przede wszystkim ciekawie, więc czyta się ją błyskawicznie i z zapartym tchem. Autorka serwuje nam garść interesujących faktów oraz ciekawostek. Wspaniale przedstawiła życie na salonach, przyjęcia i wszelkie luksusowe rozrywki, na jakie mogli sobie pozwolić majętni i dobrze urodzeni ludzie w tamtym czasie. W książce znajdziemy fotografie, a także fragmenty z listów czy gazet.
Jest to książka, która zostanie w mojej głowie i sercu. Gorąco Was zachęcam do tego, aby przenieść się do świata Allene – Kopciuszka, który zaskoczył świat.
Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Znak Horyzont