Forum

Wątek - Agnieszka Krawczyk odpowiada na pytania czytelników
← powrót

Kto Post
lokesh
2013-06-12 09:41:40

Dzien dobry -Czy ma Pani jakis rytual,ktory ulatwia Pani pisanie? -Skad Pani zdaniem wziela sie wsrod kobiet taka popularnosc kryminalow? Wydawac by sie moglo,ze nie powinny byc tym gatunkiem zafascynowane. -W Polsce zapanowala moda na kryminaly autorow skandynawskich.Wedlug mnie wielu popularnych autorow jest slabych! Kto Pani zdaniem jest krolem skandynawskich kryminalow i dlaczego Jo Nesbo? :) -Skoro pisze Pani kryminaly,to chyba rowniez lubi Pani ten literacki gatunek? Jakiego autora ceni sobie Pani szczegolnie?
inspired7
2013-06-12 10:00:42

Pani Agnieszko, wracam, bo bardzo miło mi się z Panią rozmawia. :) 1. Ach te koty! Niszczą drapiąc meble, ignorują – a jednak darzy się je miłością! Co takiego mają w sobie? Coś czuję, że w Pani życiu są bardzo obecne – „przygoda” z laptopem, zakładki... 2. Jak scharakteryzowałaby Pani środowisko pisarskie? Jest Pani jego częścią, więc chciałabym dowiedzieć się czegoś zza kulis. Jak reagują pisarze z doświadczeniem na nowe osoby wchodzące w świat pisarstwa? Z jakim przyjęciem spotkała się Pani zaczynając?
Capone
2013-06-12 11:15:16

Agnieszko, Zaintrygowalas mnie tym ze zawsze chcialas miec 1.80m wzrostu?? Czy masz na to racjonalne wytlumaczenie? Ponadto - czy bralas pod uwage pisanie scenariuszy filmowych ?
Mamut
2013-06-12 13:54:04

Czy ma Pani może choć trochę kryminalna przeszłość? A może ma Pani kontakty w Policji lub jakiejś agencji detektywistycznej?
akrawczyk
2013-06-12 20:06:17

just_monca: Ma Pani dużo racji - dlatego ja, gdy przeczytam książki, które dostaję od wydawnictw do recenzji, oddaje je do bibliotek (różnych). Pewnie to kropla w morzu potrzeb, ale zawsze pewien "zastrzyk" nowości.
akrawczyk
2013-06-12 20:09:34

izabela81: 1. Jaki ma Pani sposób na wymyślanie imion dla swoich bohaterów? Najpierw cechy charakteru a później pasujące do tego imię czy odwrotnie? Imię jest pierwsze, jak u J.K. Rowling, która ponoć usłyszała "Harry Potter", jadąc pociągiem. Zwykle pojawia mi się imię i nazwisko bohatera, a potem zaczyna się snuć się wokół niego historia. 2. Jeśli jakaś Pani książka została by sfilmowana, to jaką aktorkę, lub aktora chciałaby Pani zobaczyć w ekranizacji swojej książki? Może Ewan McGregor by zagrał doktora Gruszewskiego z "Dziewczyny z aniołem" :) byłabym w siódmym niebie!
akrawczyk
2013-06-12 20:19:25

andrzej0791: -Czy ma Pani jakis rytual,ktory ulatwia Pani pisanie? Proust podobno wąchał jabłka, Balzak pisał na stojąco. Nie wiem, czy mam jakiś rytuał, chyba nie. Kawę zwykle piję, pisząc, ale to nie rytuał, to nałóg. -Skad Pani zdaniem wziela sie wsrod kobiet taka popularnosc kryminalow? Wydawac by sie moglo,ze nie powinny byc tym gatunkiem zafascynowane. Nie wiem. Nie obserwuje jakiegoś wielkiego zainteresowania kryminałem wśród piszących kobiet. Choć zapewne kobiet piszących kryminały jest więcej niż mężczyzn piszących romanse. Ja lubię kryminał za precyzyjne wymogi dotyczące gatunku - fabuła musi być doskonale przemyślana, bo wszystko się zawali. -W Polsce zapanowala moda na kryminaly autorow skandynawskich.Wedlug mnie wielu popularnych autorow jest slabych! Kto Pani zdaniem jest krolem skandynawskich kryminalow i dlaczego Jo Nesbo? :) Sam pan odpowiedział - Jo Nesbo! Jest to pisarz, który ma naprawdę znakomity warsztat, świetne historie, to prawda, bardzo dobrego bohatera (mroczny typ), ale Nesbo po prostu fantastycznie pisze, jest bardzo dobry językowo i ma genialny styl. Jeśli podoba się panu Nesbo, to ja polecam Miniera, który ostatnio mnie zafascynował, choć to nie skandynawski, a francuski autor, ale podobny stylistycznie. -Skoro pisze Pani kryminaly,to chyba rowniez lubi Pani ten literacki gatunek? Jakiego autora ceni sobie Pani szczegolnie? Mam kilku autorów, których cenię: Nesbo, ostatnio Minier, ale także Lahane oraz czwórka wydawana przez wydawnictwo Czarne: Theorin, Enger, Kepler i Dahl.
akrawczyk
2013-06-12 20:23:46

inspired7: 1. Ach te koty! Niszczą drapiąc meble, ignorują – a jednak darzy się je miłością! Co takiego mają w sobie? Coś czuję, że w Pani życiu są bardzo obecne – „przygoda” z laptopem, zakładki... Oj tak, koty to fantastyczne stworzenia. Uwielbiam je! 2. Jak scharakteryzowałaby Pani środowisko pisarskie? Jest Pani jego częścią, więc chciałabym dowiedzieć się czegoś zza kulis. Jak reagują pisarze z doświadczeniem na nowe osoby wchodzące w świat pisarstwa? Z jakim przyjęciem spotkała się Pani zaczynając? Mam wielu przyjaciół wśród pisarzy - oczywiście najwięcej wśród autorów kryminałów, ale też autorów innych gatunków. Nigdy nie spotkałam się z żadnymi przykrościami w środowisku, wręcz przeciwnie, w mojej opinii wszyscy sobie pomagają, doradzają, nawet czytają niekiedy nawzajem swoje utwory. Mam więc jak najbardziej pozytywne skojarzenia, gdy myślę o tzw. środowisku pisarskim.
akrawczyk
2013-06-12 20:27:35

capone: Agnieszko, Zaintrygowalas mnie tym ze zawsze chcialas miec 1.80m wzrostu?? Czy masz na to racjonalne wytlumaczenie? Ponadto - czy bralas pod uwage pisanie scenariuszy filmowych? 180 cm - zawsze chciałam być wysoka, noszę zresztą wysokie obcasy, jak kiedyś pojawiłam się na płaskim, usłyszałam "aleś ty mała" :) Zresztą to jest super możliwość kobiet - mogą regulować wzrost obcasami :) Tak, myślałam o scenariuszu. Zbrodnicze Siostrzyczki chcą napisać scenariusz zwariowanego serialu kryminalnego. Czy ktoś to kupi i sfilmuje? Oto jest pytanie...
akrawczyk
2013-06-12 20:29:09

mamut: Czy ma Pani może choć trochę kryminalna przeszłość? A może ma Pani kontakty w Policji lub jakiejś agencji detektywistycznej? Nie mam kryminalnej przeszłości, mam kolegę pisarza, który był policjantem, Piotra Pochuro, jego zawsze można poprosić o radę w sprawach "branżowych".
kasiexa90
2013-06-12 21:36:55

1. Pani Agnieszko, no a co dalej? Co Pani planuje teraz stworzyć? 2. A czy pisze Pani wiersze?
tomha
2013-06-12 21:51:24

Witam Pani Agnieszko! -Pisze Pani optymistyczne książki, a jak by się Pani czuła pisząc jakiś krwawy horror? Czy widzi się Pani w takiej roli, czy niekoniecznie... ;) -Jak w dwóch zdaniach określiłaby Pani swoją dotychczasową twórczość? -Jak zachęci Pani czytelników do przeczytania najnowszej książki? - może jednym zdaniem ;) -Jakie ma Pani pasje, zainteresowania poza pisaniem? -Jakie jest Pani ulubione miejsce do wypoczynku? gdzie lubi Pani spędzać wakacje? jeśli jakieś pytanie się powtórzyło - przepraszam ;)
akrawczyk
2013-06-12 22:17:36

kasiexa90: 1. Pani Agnieszko, no a co dalej? Co Pani planuje teraz stworzyć? Kończę drugi z serii trzech kryminałów krakowskich, po "Dziewczynie z aniołem" umiejscowionej w latach 50. cofnę się w lata 40 - okupacja, a w Krakowie w tajemniczych okolicznościach znika znany przed wojną jasnowidz... Przed swym zaginięciem miał bardzo niepokojącą wizję... Pracuję też nad kolejnym kryminałem na wesoło, tym razem akcja będzie się toczyć w klinice piękności oraz muszę, muszę skończyć drugą część "Magicznego miejsca", bo czytelnicy nie dają mi o to spokoju :) 2. A czy pisze Pani wiersze? Nie, nie umiem pisać wierszy, ale czytam poezję bardzo chętnie
akrawczyk
2013-06-12 22:28:26

tomha: Pisze Pani optymistyczne książki, a jak by się Pani czuła pisząc jakiś krwawy horror? Czy widzi się Pani w takiej roli, czy niekoniecznie... ;) Chętnie napisałabym coś z pogranicza gatunków - horror kryminalny na przykład. Ale czy krwawy? Myślę, że bezkrwawy horror byłby prawdziwym wyzwaniem, coś dla mnie :) Ale poważnie mówiąc, lubię takie mieszaniny gatunkowe - elementy horroru przenikają nawet do powieści obyczajowych, więc i w kryminale byłyby na miejscu (vide King) -Jak w dwóch zdaniach określiłaby Pani swoją dotychczasową twórczość? Mam nadzieję, że różnorodna, każda powieść inna. Bardzo się staram wciąż zaskakiwać czytelników, no i wierzę, że piszę coraz lepiej. -Jak zachęci Pani czytelników do przeczytania najnowszej książki? - może jednym zdaniem ;) Ta powieść to mój kolejny eksperyment - oczywiście mroczna opowieść kryminalna dominuje, ale pojawiają się wątki obyczajowe, a nawet romansowe :) -Jakie ma Pani pasje, zainteresowania poza pisaniem? Bardzo dużo czytam, oglądam filmy, interesuję się sztuką. -Jakie jest Pani ulubione miejsce do wypoczynku? gdzie lubi Pani spędzać wakacje? Lubię polskie morze, ale najczęściej spędzam czas w górach (mam blisko z Krakowa). jeśli jakieś pytanie się powtórzyło - przepraszam ;) Nie powtórzyło się :)
izabela81
2013-06-13 06:58:06

Pani Agnieszko, Gdyby musiałaby pani wybierać między pisaniem książek, a tworzeniem scenariuszy, co by pani wybrała?
agnik66
2013-06-13 08:31:16

1. Jakie oceny miała Pani z języka polskiego? Czy lubiła Pani ten przedmiot? Wolała Pani gramatykę, czy literaturę?
lokesh
2013-06-13 10:05:48

Ciesze sie,ze ma Pani tak dobry gust! :) To w kwestii Nesbo! Zgadzam sie,ze bardzo dobrzy sa Lehane i Theorin,choc ten ostatni jest troche nierowny. Debiut Miniera znam,Ma zadatki na przyszlosc-ale widac,ze to jego pierwsza powiesc. _A czego Pani glownie oczekuje po lekturze tego rodzaju ksiazek?
ja--kub
2013-06-13 10:39:52

Czy wakacje lub urlop to czas odpoczynku i wytchnienia od wszystkiego, nawet od pisania? Jak Pani spędza wolny czas?
dar2008
2013-06-13 10:41:03

Czy napisałaby Pani książkę dla dzieci lub młodzieży?
kozionka
2013-06-13 10:48:07

Skąd Pani czerpie tematy do pisania książek?
Odpowiedz