Forum

Wątek - Agnieszka Krawczyk odpowiada na pytania czytelników
← powrót

Kto Post
igielka
2013-06-15 09:45:37

Witam, Pani Agnieszki, Witam, 1. Kim by była Agnieszka Krawczyk, gdyby nie była autorką kryminałów? 2. Są różne rodzaje kryminałów: historyczne, miejskie, medyczne, thrilley i wiele innych. W jakim rodzaju kryminałów czuje się pani najlepiej? 3.Jakie preferencje są potrzebne, aby być autorką kryminałów? 4. O czym marzy Witam, 1. Kim by była Agnieszka Krawczyk gdyby nie była autorką kryminałów? 2. O czym marzy Agnieszka Krawczyk? 3.Ile w dorosłym życiu jest jeszcze z małej Agusi z dzieciństwa? 4.Czy Agnieszka Krawczyk może powiedzieć o sobie: jestem szczęściarą? Dziękuję i pozdrawiam
Ryan
2013-06-15 13:13:09

Dzień dobry.; ) I ja dołączę do grona pytających. :) 1. Po książki jakich autorów sięga Pani najczęściej? Preferuje Pani literaturę zagraniczną czy rodzimą? 2. W ostatnim czasie mamy wysyp różnego rodzaju poradników, biografii i innych pozycji, autorstwa celebrytów. Z reguły nie mają one zbyt wielkiej wartości literackiej. Czy Pani każdy może (a może powinien) pisać książki? Pozdrawiam. : )
blebelebe
2013-06-15 14:31:44

Mnie również, mimo młodego wieku, bardzo spodobała się ta dość abstrakcyjna powieść. Polecił mi ją mój tata :). A Pani kiedy na nią trafiła? Jakie odczucia miała Pani podczas czytania?
akrawczyk
2013-06-15 17:34:16

igielka: 1. Kim by była Agnieszka Krawczyk, gdyby nie była autorką kryminałów? Byłaby autorką powieści obyczajowych :) 2. Są różne rodzaje kryminałów: historyczne, miejskie, medyczne, thrilley i wiele innych. W jakim rodzaju kryminałów czuje się pani najlepiej? Kryminał na wesoło i retro-kryminał. Teraz zastanawiam się, czy byłaby w stanie napisać kryminał na wskroś współczesny, osadzony powiedzmy w realiach 2013 roku. Nie wiem, muszę spróbować... W opowiadaniach mi się to udaje, ale czy w dłuższej formie? 3.Jakie preferencje są potrzebne, aby być autorką kryminałów? Preferencje, to nie wiem :) Ja nie preferuję zbrodni, o ile o to chodzi. Na pewno autor kryminałów powinien być bardzo wyczulony na świat wokół niego. Ja bardzo dużo obserwuję i wymyślam sobie różne "kryminalne" wyjaśnienia do banalnych sytuacji - facetowi coś wystaje z bagażnika samochodu, nie wiadomo co, może to noga zamordowanego wspólnika bądź nielubianej teściowej? itd., itp. 4. Ile w dorosłym życiu jest jeszcze z małej Agusi z dzieciństwa? Hm, oto jest pytanie, ale chyba raczej do moich krewnych lub ludzi, którzy mnie znali jako dziecko. 5.Czy Agnieszka Krawczyk może powiedzieć o sobie: jestem szczęściarą? Szczęścia nigdy dosyć, więc nie odpowiem twierdząco. Dziękuję i pozdrawiam Ja też :)
akrawczyk
2013-06-15 17:40:09

ryan: 1. Po książki jakich autorów sięga Pani najczęściej? Preferuje Pani literaturę zagraniczną czy rodzimą? Najwięcej czytam literatury polskiej, miedzy innymi dlatego, że w portalu Zbrodnicze Siostrzyczki zajmuję się pisaniem recenzji i chcemy tam przede wszystkim promować polską literaturę. Teraz czekam na przykład na kryminał Cegielskiego "Tajemnica pułkownika Kowadły" - podobało mi się jego "Morderstwo w Alei Róż", więc chętnie sięgnę po kolejną książkę. Czytam też wielu zagranicznych autorów, nie ukrywam. Ostatnio piszę nawet więcej recenzji książek zagranicznych niż polskich. Po prostu więcej się u nas tłumaczy niż wydaje rodzimym pisarzy - to smutne i złe. 2. W ostatnim czasie mamy wysyp różnego rodzaju poradników, biografii i innych pozycji, autorstwa celebrytów. Z reguły nie mają one zbyt wielkiej wartości literackiej. Czy Pani każdy może (a może powinien) pisać książki? Powiem krótko - każdy może, ale nie każdy powinien. To tyle w temacie książek celebrytów :)
akrawczyk
2013-06-15 17:43:32

blebleble: Mnie również, mimo młodego wieku, bardzo spodobała się ta dość abstrakcyjna powieść. Polecił mi ją mój tata :). A Pani kiedy na nią trafiła? Jakie odczucia miała Pani podczas czytania? Nie bardzo już pamiętam, pewnie 14-15. Co do odczuć z lektury też już nie pamiętam, ale wiem, że mnie ta książka zafascynowała i przeraziła. Przerażająca była dla mnie historia z żółtymi motylami, które stały się plagą w Macondo oraz z dzieckiem ze świńskim ogonkiem, które zostało zjedzone przez mrówki. Ten świat był strasznie dziwny, ale i piękny na swój sposób. Pamiętam, że podczas lektury przeszkadzało mi to, że wszyscy nazywali się tak samo: Jose Arcadio albo Aureliano :)
izabela81
2013-06-16 11:08:41

Pani Agnieszko jeszcze jedno pytanie ode mnie, Co Pani ceni u ludzi najbardziej?
blebelebe
2013-06-16 12:03:24

O tak, Pani Agnieszko! Te imiona to było po prostu szaleństwo :). Zwłaszcza na początku, kiedy człowiek dopiero zapoznawał się ze wszystkim. Później chociaż było ich coraz to i więcej, można było się już jednak lepiej orientować i poznać ten tajny "system". A na koniec może jakiś mały cytat?
inspired7
2013-06-16 14:05:05

Prowadzę bloga. „Wydeptuje własne ścieżki” to miejsce, w którym zajmuję się opisywaniem dzieł kultury. Staram się nie robić tego odtwórczo. Jakie ścieżki Pani wydeptuje, gdzie podąża? Co Pani chce osiągnąć, gdzie dojść?
library
2013-06-16 14:18:53

Czy lubi Pani seriale kryminalne? Jeśli tak, to jakie są Pani ulubione produkcje?
wusia
2013-06-16 14:45:29

A ja się cieszę ogromnie (aż tupnę sobie nogą) że, mogłam Panią tutaj w tym "największym parku" świata poznać ;-)) I poznawać, zabieram się do czytania ;D Niech się Pani zawsze słoneczni i szczęści Wusia
mika19
2013-06-16 18:31:55

Jaka była Pani ulubiona książka w dzieciństwie-ta pierwsza?
akrawczyk
2013-06-16 18:59:47

izabela81: Pani Agnieszko jeszcze jedno pytanie ode mnie, Co Pani ceni u ludzi najbardziej? Lojalność, uczciwość, poczucie humoru i inteligencję - w tej kolejności. Uważam, że trzeba być uczciwym i lojalnym wobec ludzi, a poczucie humoru i inteligencja bardzo ułatwiają zawieranie przyjaźni.
akrawczyk
2013-06-16 19:05:02

blebleble: O tak, Pani Agnieszko! Te imiona to było po prostu szaleństwo :). Zwłaszcza na początku, kiedy człowiek dopiero zapoznawał się ze wszystkim. Później chociaż było ich coraz to i więcej, można było się już jednak lepiej orientować i poznać ten tajny "system". A na koniec może jakiś mały cytat? O widzę, że mamy prawdziwą wielbicielkę prozy iberoamerykańskiej - proszę zapytać Taty, co sądzi o Borgesie - ja polecam, proszę sobie przeczytać opowiadania ze zbioru "Alef". A cytat z Marqueza? Proszę bardzo: "Wielkie obsesje silniejsze są niż śmierć."
akrawczyk
2013-06-16 19:13:19

inspired7: Prowadzę bloga. „Wydeptuje własne ścieżki” to miejsce, w którym zajmuję się opisywaniem dzieł kultury. Staram się nie robić tego odtwórczo. Jakie ścieżki Pani wydeptuje, gdzie podąża? Co Pani chce osiągnąć, gdzie dojść? To dobre pytanie, zastanowiło mnie. Chciałabym dużo podróżować, kiedyś to robiłam, marzy mi się wielka wyprawa po Europie, takie grand tour jak w XIX wieku, kiedy wyjeżdżało się na kilka miesięcy śladem wielkich dzieł sztuki, zabytków, szukając szczególnych wzruszeń. Chciałabym na przykład odwiedzić Florencję, w której nigdy nie byłam, a zafascynowała mnie po lekturze "Pokoju z widokiem" i greckie wyspy - nigdy nie byłam na Korfu i na Krecie (obie mają dla mnie skojarzenia z literaturą Shelleyem i Nabokovem) oraz Triest (Joyce). Krótko - marzę o wydeptaniu ścieżki śladami innych pisarzy, żeby zobaczyć, czy w podobnych okolicznościach przyrody i we mnie obudzi się talent :)
akrawczyk
2013-06-16 19:14:52

library: Czy lubi Pani seriale kryminalne? Jeśli tak, to jakie są Pani ulubione produkcje? Moim ulubionym serialem są "Morderstwa w Midsomer".
akrawczyk
2013-06-16 19:15:22

wusia: Dziękuję i pozdrawiam - także miło mi było poznać :)
akrawczyk
2013-06-16 19:19:13

mika19: Pierwszą książką, jaką przeczytałam samodzielnie były "Podróże doktora Dolittle", ale nie podobały mi się zbytnio. Pierwszą książką, która mi się spodobała były "Dzieci z Bullerbyn", przeczytałam je mając 7 lat, pamiętam, koleżanka mi pożyczyła mówiąc, że to wkrótce będzie lektura (chyba w drugiej lub trzeciej klasie). Moją ulubioną książką z dzieciństwa jest jednak "Tajemniczy ogród", do dzisiaj wracam do niej z przyjemnością, zbieram stare wydania tej książki, ale mam jedno nowe - zupełnie fantastyczne i rysunkami kwiatów, takim zielnikiem, piękna rzecz.
anikirax
2013-06-16 20:23:18

1. Ulubiona książka i film? 2. Sens Pani życia? 3. Stosunek do młodzieży? 4. Jakiej muzyki Pani słucha? 5. Pisanie książek to dla Pani coś jak oddychanie? 6. Moda to dla Pani...? 7. Interesuje się Pani polityką? 8. Ulubiony przedmiot szkolny? 9. Pani autorytet? Idol (pisarz)?
akrawczyk
2013-06-16 21:33:33

anikirax: 1. Ulubiona książka i film? Ulubiona książką jest "Wahadło Foucaulta" Eco, co do filmów, to się to zmienia, ale "Pod osłoną nieba" wciąż na czele. 2. Sens Pani życia? Po prostu życie. 3. Stosunek do młodzieży? Nieodmiennie pozytywny. Młodość to wielka wartość, którą nie bardzo doceniamy, gdy jesteśmy młodzi. 4. Jakiej muzyki Pani słucha? Ostatnio głównie Loreeny McKennitt oraz Florence and the Machine. 5. Pisanie książek to dla Pani coś jak oddychanie? Tak, bardzo źle się czuję jak nie piszę, czuję wówczas jakieś ograniczenie, czegoś ważnego mi brakuje. 6. Moda to dla Pani...? Obserwuję modę (jeżeli mówimy o tej ubraniowej), ale nie jestem niewolnikiem mody. Zdrowa równowaga między tym, co jest trendy, a tym co się kocha, choć obiektywnie jest już passe. 7. Interesuje się Pani polityką? Jak chyba każdy w tym kraju. Czasem załamują mnie pyskówki polityków w TV, słowa "parlamentarna dyskusja" nabierały obecnie diametralnie odmiennego znaczenia niż pierwotne (dyskusja stonowana i grzeczna). 8. Ulubiony przedmiot szkolny? Biologię lubiłam :) 9. Pani autorytet? Idol (pisarz)? Moim ulubionym pisarzem jest John Irving, a autorytet? Nie wiem, czy jest to jedna osoba, raczej zbór cech różnych osób.
Odpowiedz