Potwór

Twórczość Nele Neuhaus miałam przyjemność poznać przy innych jej powieściach i raczej miło je wspominam. Kiedy zobaczyłam więc, że ukazać ma się książka pod tytułem "Potwór", nie mogłam przejść obok niej obojętnie. Tym razem uwikłani zostajemy w morderstwo szesnastoletniej dziewczyny. Jej ciało zostało znalezione za kapliczką przez tajemniczego  przechodnia i jej psa. Analiza śladów na jej ciele prowadzi do odkrycia DNA afgańskiego uchodźcy, który niedawno został pozbawiony prawa do azylu. Co więcej, mężczyzna ten, skazany wcześniej na więzienie, uniknął kary dzięki skardze na przewlekłość postępowania. Zanim jednak Pia i Bodenstein mogą go przesłuchać, znika bez śladu. Jedno jest pewne, śmierć szesnastoletniej denatki owiana jest wieloma tajemnicami, wątki nie łączą się ze sobą, śledztwo jest trudne, a w międzyczasie pojawiają się kolejne ofiary i tajemnicze zbrodnie powiązane z imigrantami. Czy śmierć Larissy jest powiązana z pojawiającymi się ciałami uchodźców?

Autorka zabiera nas w podróż po niemieckich ulicach, przedstawiając je z tej niebezpiecznej strony. Pokazuje bunt społeczeństwa, który popycha ludzi do najgorszych działań w obliczu niesprawiedliwego systemu sądowego. Przedstawia adwokatów, których nie interesuje sprawiedliwość, a rozgłos, sława i rosnące tabelki. Nie brakuje w książce licznych morderstw imigranckich obywateli, którzy dostali się do kraju nielegalnie, często zakłamując swój wiek. Pokazuje strach, jaki towarzyszy mieszkańcom Niemiec, którzy nie czują się bezpiecznie we własnym kraju. Autorka jednak zwraca też uwagę na niesprawiedliwe osądzanie całej grupy innego pochodzenia poprzez pryzmat kilku niewłaściwych działań poszczególnych osobników czy też nacisk medialny. W książce zobaczyć możemy jak media bardzo często manipulują społeczeństwem i w jak szybki sposób mogą skrzywić niewinnego człowieka.

Przyznać muszę, że autorka potrafi wzbudzić w czytelniku zainteresowanie, wplatając w treść powieści zaskakujące elementy układanki. W śledztwo wmieszane zostaje uprzedzenie do uchodźców, pojawiają się wątki związane z przestępstwami o charakterze etniczym, a także niesprawność systemu. Pomiędzy wątkami kryminalnymi ukazywane są problemy, z jakimi muszą mierzyć się pracownicy służb specjalnych. Nele Neuhaus pokazała z iloma wyrzeczeniami, osądami i niezrozumieniem, często nawet od własnej rodziny,  muszą się na co dzień mierzyć. Ich praca to ciągła służba. Autorka niewątpliwie zabiera nas w fascynującą podróż przez zawirowania ludzkiej psychiki, pokazuje jak niewielkie i z pozoru błache elementy mogą popchnąć kogoś do morderczego czynu. Książka oferuje nie tylko dobrą i ciekawą fabułę, ale także sprawia, że w głowie pojawiają się przeróżne refleksje nad problemami społecznymi czy utratą osoby bliskiej. Bardzo dobrze ukazuje wykluczenia społeczne i uprzedzenia, jakimi w życiu kierują się ludzie.

"Potwór" jest powieścią, przy której nie da się nudzić. Wielowątkowość fabuły sprawia, że odkrywamy coraz to nowsze warstwy śledztwa, które staje się coraz bardziej zagmatwane. Mamy tutaj styczność z rodzinnymi tajemnicami, dyskryminacją, społecznymi napięciami, które bardzo szybko eskalują, a także z sobistymi dramatami bohaterów. Zdecydowanie widać tutaj, że autorka miała pomysł, przemyślała dokładnie każdy z wątków i dobrze je prowadziła, aby zbrodnie nie wydawały się wyimaginowane. Jednym z najważniejszych elementów powieści są nieoczekiwanie zwroty akcji. Autorka umiejętnie buduje napięcie i zaciekawia czytelnika niebanalną fabułą. I choć przedstawia dość trudne tematy, szczególnie ocierając się o te rasistowskie przekonania, to jednak nie mamy tutaj styczność z narzucaniem swoich poglądów, tylko z umiejętnym pokazaniem społecznego problemu i przedstawieniem jak nasze decyzje, często wynikające z uprzedzeń, mogą wpłynąć na życie drugiej osoby.

Jeśli chodzi o styl autorki, to przyznać muszę, że jest przyjemny, choć ma pewnie minusy. Książkę czyta się płynnie, język jest przystępny, a dialogi naturalne. Nie brakuje tutaj również dobrego przedstawienia emocji towarzyszących bohaterom. Jednak pojawia się też sporo, jak dla mnie, nic nie wnoszących opisów, które spowalniają akcję. Jestem fanką dynamicznych powieści i momentami brakowało mi tutaj tego elementu. Dla osób, które lubią jednak, gdy akcja powieści płynie nieco wolnej, będzie to wartość dodatnia.
"Potwór" to książka, po którą zdecydowanie warto sięgnąć. Łączy w sobie wielowątkową fabułę, śledztwa są ciekawie poprowadzone i nie brakuje w niej emocji. I choć dla mnie tempo narracji jest minusem, to jednak w ogólnym rozrachunku powieść wypada naprawdę dobrze. Jest to ten rodzaj książek, które nie tylko umilają wieczór, ale także skłaniają do refleksji.

Informacje dodatkowe o Potwór:

Kup książkę Potwór

Kto sieje wiatr
Nele Neuhaus0
Okładka ksiązki - Kto sieje wiatr

Kolejny świetny kryminał  z górami Taunus w tle. Tym razem akcja toczy się wokół śledztwa związanego z farmą wiatrową, przeciwko której...

Zły wilk
Nele Neuhaus0
Okładka ksiązki - Zły wilk

W kolejnym świetnym kryminale Nele Neuhaus trop prowadzi do pewnego sierocińca w górach Taunus i dziennikarki, która przygotowując reportaż...

Tajemnica pozytywki
Katarzyna Grochowska