Maska

„Straciłam czujność i pozwoliłam sobie na miłość, pozwoliłam sobie uwierzyć, że niczego więcej nie będzie mi w życiu brakowało. Wychodzi na to, że tak naprawdę pozwoliłam się omamić własnej słabości”.

W książce spotkałam się z dwoma liniami czasowymi opisującymi wydarzenia, przed zabójstwem i po zabójstwie. Łączy je wspólny mianownik, a mianowicie nasza bohaterka Julita.

W pierwszej linii poznajemy Julitę Ochucką, menadżerkę w firmie farmaceutycznej. Zgłębiamy jej życie, pracę i wszelkie obawy. Nasza bohaterka przez przypadek odkryła coś, przez co znalazła się w niebezpieczeństwie.

Co takiego odkryła Julita? I dlaczego musiała zginąć?

W drugiej linii czasowej towarzyszymy dwójce funkcjonariuszy Lidii i Marcinowi. Razem z nimi staramy się rozwikłać sprawę zagadkowego i okrutnego zabójstwa. Na dodatek policjantka jest bardzo podobna do ofiary.

Czy uda się znaleźć mordercę? Jakimi motywami się kierował?

Niezbyt lubię takie przeskoki czasowe pomiędzy rozdziałami. Myślałam, że zapomnę, o czym był poprzedni rozdział, jak zacznę czytać następny w zupełnie innej przestrzeni. I niczego nie zapomniałam, wręcz przeciwnie wszystko pamiętałam i bardzo mi się podobało.

Z zaciekawieniem czytałam i śledziłam losy bohaterów. Bardzo chciałam rozwikłać sprawę i obnażyć ją ze wszystkich sekretów. Wraz z policjantami badałam wszelkie poszlaki, analizowałam fakty i zbierałam dowody. Miałam jednak lekką przewagę, znałam myśli i poczynania Julity. Super było porównać tok rozumowania śledczych z informacjami, które już miałam. Sprawdzałam, czy idą w dobrym kierunku.

To moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki. I na pewno nie ostatnie. Polecam Wam serdecznie i na koniec zostawiam Wam cytat, który zmusił mnie do refleksji.

"Zrozumiałam bowiem, że nie powinnam oddawać siebie po kawałku wszystkim, bo wtedy mnie samej zostanie niewiele."

Informacje dodatkowe o Maska:

Kup książkę Maska

Lukrecja. Słodkie pożądanie
Anna Kasiuk 0
Okładka ksiązki - Lukrecja. Słodkie pożądanie

Dawniej się ze mnie śmiali. Dziś tańczą, jak im zagram.Magnetyczne spojrzenie, obłędny uśmiech i piegi, którym nie można się oprzeć– czasy, gdy Lukrecja...

Mroki Łowisk. Łowiska tom 2
Anna Kasiuk0
Okładka ksiązki - Mroki Łowisk. Łowiska tom 2

Miłość i czas nie zawsze leczą zadane rany... Majka podejmuje wyzwanie, jakie rzuca jej los. Z wrodzonym sobie zapałem próbuje budować szczęśliwe życie...

Tajemnica pozytywki
Katarzyna Grochowska