sensacyjno-przygodowego thrillera z elementami polityki i historii sztuki. Początek nie był dla mnie zbyt zachęcający: chaos, zbyt wiele drugoplanowych postaci. Na szczęście potem akcja koncentruje się na niecodziennej ekipie, która zabiera się do odzyskania obrazu (,,koronnego świadka historii"). Doktor sztuki Zofia Lorentz, emerytowany żołnierz-strateg Gmitruk, cyniczny marszand Karol oraz słynna złodziejka arystokratka. Tajna operacja, która idzie nie tak, gdy śmierć może stać się jednym z możliwych rozwiązań, to jest najlepsza część powieści Miłoszewskiego. Gdy stali się zwierzyną łowną dla całego zachodniego świata, a ich tropem podąża zawodowy zabójca. W tym momencie wartka akcja, która trzyma w napięciu, zagadki do rozwiązania, poczucie humoru i ironia oraz tropy historyczne tworzą udaną mieszankę.
Niestety największą wadą pozycji jest zakończenie oraz ostateczne rozwiązanie tejże intrygi- w wycinkach prasowych. Fikcja, fikcją, ale ta przeszła granice... Niezrozumiałe dla mnie jest takie rozwiązanie. Nadszarpnęło ono dobry, intrygujący thriller przeradzając go w zbyt polityczną teorię spiskową. A szkoda.
,,Bezcenny" Miłoszewskiego trudno mi ocenić. Pomijając chaotyczny początek oraz przekombinowane rozwiązanie to całkiem udany thriller pełen zaskakującej akcji. Widać ironiczne spojrzenie na naszą scenę polityczną, mamy też ukazane relacje damsko-męskie (napięcie po rozstaniu, niewypowiedziane urazy). Fanom akcji, poszukiwania zaginionych skarbów oraz teorii spiskowych o ile przymkną oko na mało udany początek i zakończenie może przypaść do gustu. Ja po prozę pana Miłoszewskiego jeszcze sięgnę.
Informacje dodatkowe o Bezcenny:
Wydawnictwo: W.A.B.