Wydawnictwo: Fabryka Słów
Data wydania: 2007 (data przybliżona)
"Ruda Sfora" opowiada przygodę chłopca, który ma zostać szamanem, lecz pewien oszust niweczy jego szansę na tę zaszczytną pozycję. W tym samym czasie pojawia się wielkie niebezpieczeństwo,któremu chłopiec musi stawić czoło. Książka rozpoczyna się bardzo ciekawie, już od pierwszych stron zachęcając do zapoznania się z historią bohaterów do samego końca. Nie ma tutaj ani chwili na nudę. Na drodze bohaterów ciągle stają nowe przeszkody, którym muszą sprostać. Przedstawiony tutaj świat jest interesujący.Chciałoby się go poznać dokładniej, "pobyć w nim"dłużej. Powieść nie jest jednak aż tak długa, szybko się kończy - a raczej za szybko, bo jakiś drobny niedosyt pozostaje - szybko się ją czyta i miło spędza czas na lekturze kolejnych rozdziałów.
Dość wymagająca lektura opowiadająca historię chłopca, Ergisa, który po śmierci swego dziadka ma zostać szamanem w ich jakuckiej wiosce. Chłopiec pada jednak ofiarą spisku i zostaje oderwany od rodziny, tracąc bezpowrotnie beztroskie dzieciństwo. Następnie jest zmuszony do podjęcia podróży po nieznanym sobie świecie oraz zaangażowania się w walkę, której nie rozumie. Kiedy nie ma już nadziei, życie po raz kolejny zaskakuje Ergisa i wszystko ulega zmianie, jednocześnie wracając do normy.
Maja Lidia Kossakowska buduje swoje fantastyczne światy przy wykorzystaniu mitologii. Tym razem swoją historię wplotła w wierzenia ludów Syberii. Powstała klasyczna powieść drogi, z nietypowym składem i beznadziejną misją.
Ale “Ruda sfora” ma w sobie prawdę o tożsamości, o zachowaniu pamięci. Jest to również historia o tym, jak w imię postępu i pustych idei człowiek odcina się od swoich korzenii.
“Ruda sfora to skondensowana wola, przekonania i wiara. Jak zawsze w przypadku cudów i magii. Tylko tym razem to wiara ludzi, którzy uważają, że w nic nie wierzą”.
„To nie jest książka o gotowaniu. To nie jest książka o kuchni. To fantastyczna przygoda, szalona podróż przez cały Kosmos, to szok, dowcip, inteligencja...
Boże miej litość! Miej nas w swojej opiece! Moc Burzyciela Światów, ocknęła się, zatliła, lecz nie wypełniła potęgą Pana. Nie znalazła ujścia od czasu...
Przeczytane:2017-04-23, Ocena: 5, Przeczytałam, 35 książek 2017, Wyzwanie - Fantastyka 2017,