Zemsta budowana na pajęczynie kłamstw może doprowadzić tylko do katastrofy.
Maria Krzemińska przeprowadza się do Grodziska Mazowieckiego, zostawiając za sobą karierę w modelingu oraz męża, który się nad nią znęcał. Chce rozpocząć nowy etap życia, ale również liczy na odszukanie rodziny, która kiedyś mieszkała w okolicy.
W odnalezieniu się w nowym miejscu pomaga jej poznana w Internecie Olga Szumicka, znawczyni marketingowych strategii. Ich znajomość początkowo krąży wokół pomysłu na działalność Marii, jednak z czasem coraz bardziej schodzi na tereny prywatne.
Losy kobiet zaczynają się splatać coraz bardziej. A ponieważ każda z nich skrywa w sobie sekrety, których za nic nie chce ujawnić, nieuchronnie dążą do najgorszego.
Ginie człowiek.
Co się z nim stało?
Ktoś mu coś zrobił?
Kto jest tym złym?
,,One" to historia pojedynku dwóch kobiet, kierowanych zupełnie różnymi motywami.
Jedna się broni, a druga atakuje, bazując na błędnych przekonaniach.
Opinie:
"Po lekturze "One" nie łatwo złapać oddech - napięcie rośnie z każdą stroną, a tajemnice bohaterek wciągają jak wir. To thriller, który pozostawia w głowie pytania o zaufanie i cenę, jaką płacimy za błędne decyzje."
"To pełna napięcia opowieść o dwóch kobietach, których losy splatają się w niebezpieczną grę wypełnioną tajemnicami i kłamstwami. Kiedy sekrety wychodzą na jaw, w motywacje stają się coraz bardziej mroczne, stawką okazuje się być życie"
"Maria ucieka od przeszłości, ale nie może uciec od siebie. "One" to historia o zemście, fałszywych przekonaniach i nieuchronnej katastrofie, w której każda decyzja przybliża bohaterki do granicy, której nie można już przekroczyć bez konsekwencji"
Data wydania: 2024-12-23
Traumy z dzieciństwa czasami wdzierają się tak głęboko w umysł, że nawet po latach jedynym sposobem, aby się ich pozbyć, jest ukaranie oprawcy. Warszawą...
Gdy Anna zakochała się w koledze z pracy Grzegorzu, wiedziała że nie będzie to łatwy związek. Jednak gdy mężczyzna włożył na jej palec pierścionek zaręczynowy...
Przeczytane:2024-11-23, Ocena: 6, Przeczytałem, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024,
Wiadomo, że zacznę od sroczych spraw, czyli wyglądu z zewnątrz. Malowane brzegi zawsze wywołują wielkie WOW. Nie oszukujemy się, to taki dodatkowy atut, który przyciąga uwagę czytelnika i w większości także, sprawia, że książka ląduje w koszyku.
Nowa pozycja Agnieszki Peszek już na pierwszy rzut oka przyciąga jak magnes. Malowane mroczno- krwiste brzegi z dodatkiem tekstu, grafiki sprawiają, że nabieramy ochoty na więcej. Idealnie dopasowują się do treści książki, która jakby przewidywalna, a jednak zaskakująca.
,,One" Agnieszki Peszek to historia, jak tytuł wskazuje o kobietach, które sprawiają wrażenie pokrewnych dusz, które nawiązały wspólny język, rozumiały się, wyrażały chęć pomocy, stanęły na swojej drodze przypadkiem, bo może los tak chciał. Czy jednak na pewno? Kiedy rozmowa wchodzi na tematy prywatne, wszystko zaczyna się zmieniać. Kobiety te kryją w sobie wiele tajemnic, a jedną z nich staje się chęć zemsty.
Autorka stworzyła pozycję, która dzięki różnym zawiłościom, które dostrzegamy w akcji oraz psychologicznemu podejściu w kwestii kreowania postaci, zaskarbi sobie nie jednego czytelnika. Dużym zaskoczeniem było dla mnie to, jak potoczyła się akcja. W ostateczności zakończenie wywołało we mnie wielkie zaskoczenie. Kłamstwa przeplatały się ze sobą na każdym kroku. Dobrze, że autorka ukazała nam dwie perspektywy. Dzięki temu mogliśmy poznać dokładnie dwie kobiety.
Agnieszka Peszek zobrazowała nam ich życie, w tym przeszłość, rany, które były dalej otwarte i to, co nimi kierowało od samego początku, do końca historii. Poboczni bohaterowie są tutaj również świetnie wykreowani i bez nich ta historia nie byłaby już taka ciekawa. Poza tym widzimy w tej pozycji jedną wielką manipulację i to jak można wpłynąć na drugiego człowieka, pogrążając go. To najbardziej podobało mi się. W niektórych momentach byliśmy świadkami wyimaginowanych sytuacji, które mąciły i utrudniały dojście do rozwiązania. To bardzo obłędnie dobry zabieg.
Była też zbrodnia. No właśnie co z tą zbrodnią? Kto poległ? Dlaczego i w jakich okolicznościach?
Uwielbiam to, w jaki sposób autorka tworzy swoje książki. Kocham to, że w pewnym sensie domyślamy się, co się wydarzy, a potem jest wielkie zdziwienie. Darzę miłością prawdziwą te psychologiczne podejście do tematu. To, że intryga goni intrygę, a jedno kłamstwo tworzy labirynt tysiąca innych kłamstw.
Dwie kobiety... jedna się broni, druga atakuje... Co z tego wyniknie? Czy role się odwrócą? Czy rzeczywiście te kobiety są złe, czy wpadły w spirale kłamstw i zemsty, z której nie da się wyjść bez szwanku? Może po prostu pogubiły się i doszło do tego wszystkiego? Nic tutaj nie jest proste i takie, na jakie się wydaje.
Uważaj, komu ufasz...
Polecam gorąco. Kolejna niesamowita historia spod pióra Peszek!