Kolejny, długo oczekiwana powieść z bohaterkami znanymi między innymi z „Autopsji”, czy „Klubu Mefista”, znakomitych thrillerów medycznych niekwestionowanej królowej gatunku, Tess Gerritsen. Znaleziona w magazynach bostońskiego Crispin Muzeum mumia okazuje się nie być starożytnym artefaktem. W nodze tajemniczej Pani X tkwi jak najbardziej współczesna kula… Sprawę prowadzą lekarka sądowa Maura Isles i detektyw Jane Rizzoli. Szybko okazuje się, że podziemia Crispin kryją więcej tajemnic – między innymi spreparowaną na indiańską modłę głowę kolejnej ofiary. Zatrudniona w muzeum egiptolożka, doktor Josephine Pucillo, zaczyna otrzymywać listy z pogróżkami, a w jej samochodzie pojawiają się spreparowane zwłoki młodej kobiety. Policja zyskuje pewność, że ma do czynienia z seryjnym zabójcą. W trakcie śledztwa okazuje się, że Pani X była studentką archeologii, która zaginęła na wykopaliskach wiele lat temu. Trop prowadzi do syna znanego milionera i wielbiciela starożytności… Nim jednak Rizzoli zdąży zagłębić się w sprawę, doktor Pucillo znika bez śladu. Policja ma niewiele czasu, by ocalić ją z rąk zabójcy.
Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2010-08-11
Tytuł oryginału: The Keepsake
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Kościuk Zbigniew
Nigdy nie lekceważ snów — powtarzała jej matka. — To głosy, które mówią o tym, co już wiesz, szepczą radę, której nie wzięłaś pod uwagę.
Mumia" to kolejna część przygód niezawodnego duetu Rizzoli &Isles, który z każdą kolejną częścią uwielbiam jeszcze bardziej. Tess Gerritsen stworzyła bohaterów, którzy dla czytelnika są dosłownie idealni. Ciekawi, charyzmatyczni, pewni siebie, idealni, ale popełniający błędy, bo przecież nikt nie jest nieomylnym.
Tym razem w Crispin Muzeum zostaje odnaleziona mumia. Ma ona rozsławić muzeum i ściągnąć zwiedzających. Tak też się dzieje, jednak nie za sprawą jej samej, gdyż jak się okazuje w jej nodze tkwi współczesna kula, która ewidentnie wskazuje że artefakt nie może pochodzić z pradawnych czasów, jak początkowo zakładano. Następnie okazuje się, że podziemia Crispin Muzeum skrywają jeszcze wiele innych tajemnic i ciał....
Przed wyzwaniem rozwiązania tej tajemniczej zagadki staje detektyw Jane Rizzoli wraz z patolog Maurą Isles. Ale ten duet nie może zawieść. Mimo wielu zawirowania w życiu prywatnym, życie zawodowe nie może zejść na dalszy plan. Kobiety, jak przystało na zgrany duet, świetnie się dogadują, rozumieją bez słów i z każdą kolejną rozwiązywaną wspólnie zagadka kryminalną doskonale się wzajemnie uzupełniają. Ale ich życie prywatne w dalszym ciągu pozostaje dla nich zdystansowane. Każda z nich jest inna, każda na swój sposób wyjątkowa i nie da się być na nie obojętnym.
Autorka rozkochuje czytelników w tej serii z każdym kolejnym tomem jeszcze bardziej. Rewelacyjnie skonstruowana zagadka, pojawiające się trupy i błędne poszlaki, które mylą czytelnika. Tess Gerritsen ma niezwykłą umiejętność pisania książek, w których wydaje się być wszystko jasne i przewidywalne, gdy ona potrafi tak poprowadzić akcję, że totalnie zaskakuje czytelnika.
Ja bardzo polubiłam główne bohaterki, lubię poznawać ich zawodowe porażki i sukcesy, ale również lubię je prywatnie. Małżeństwo Jane, ich córeczka i rozwód rodziców, jak również skomplikowany romans Maury z zakazanym mężczyzną. Wszystko składa się na interesującą historię, której dalszych losów nie można się doczekać.
Oczywiście serdecznie polecam książkę, szczególnie polecam nadrabiać twórczość autorki tym, którzy jeszcze nie mieli okazji jej poznać.
Podczas badań nad mumią znalezioną w piwnicach muzeum wychodzi na jaw, że mumia nie jest wbrew pozorom taka stara- nie pochodzi z dawnego Egiptu lecz jest kobietą zmarłą kilkadziesiąt lat temu. Wkrótce zostają odkryte kolejne zwłoki (bądź ich części)- wszystkie ofiary zostały poddane znanym w starożytności procesom mumifikacji. Kto jest na tyle szalony, aby tak postępować z kobietami? Dlaczego to robi? Czy młoda pracownica muzeum ma coś wspólnego z tą mroczną sprawą? Ciekawie napisana historia.
Gerritsen nieodmiennie dobrze się czyta. Kolejna książka z serii o detektyw Rizzoli i patolog Isles nic w tej opinii nie zmieniła. Znów mroczna historia, znów wciągająca akcja i znów cieszę się, że sięgnąłem do biblioteczki mojej żony po pierwszą książkę autorstwa Tess Gerritsen. Tym razem rzecz toczy się częściowo wokół Egiptu i różnych sposobów mumifikowania zwłok. A Egipcjanie, a w zasadzie egipscy naukowcy to połowa zysków mojej firmy...
Kolejna dobra Tess Gerritsen i kolejny spotkanie ze świetnym duetem Rizzoli & Isles. Tym razem zanurzymy się w atmosferze zatęchłych piwnic muzeum i pustynnych wykopalisk, a to wszystko na przestrzeni setek, a nawet tysięcy lat.
Znaleziona przypadkiem w piwnicy wyżej wspomnianego przybytku, mumia bardzo porusza opinię publiczną, a zainteresowanie to umiejętnie podkręcają media i samo muzeum, które, borykając się z problemami finansowymi, liczy na niezły dochód z wystawienia Pani X, (tak roboczo nazwano mumię), na widok publiczny.
Niestety jak się okazuje, mumia, którą znawcy tematu chcieli datować na tysiące lat, okazała się znacznie młodszą "Panią X". W związku z czym, do akcji wkracza przywołany wyżej, duet, a dochodzenie zatacza coraz szersze kręgi tak w przestrzeni, jak i w latach.
To dobra pozycja w dorobku Pani Gerritsen, ale w moim odczuciu nie najlepsza. Przeszkadzały mi rozważania i rozżalania się Maury na temat jej własnego zakazanego romansu. Na szczęście, chociaż przydługa to była wstawka, to bez bisów. Książkę czyta się płynnie, akcja kiedy trzeba, to gna, a niekiedy z lekka zwalnia, ale wszystko w granicach właściwych.
Pewnie wiecie też, że na podstawie książek i kryminalnych zagadek wymyślonych przez Tess Gerritsen powstał serial o tytule "Partnerki". Niestety po obejrzeniu go, kiedy czytam kolejną książkę tej autorki, następuje u mnie swego rodzaju "dysonans poznawczy" . Zwłaszcza jeśli chodzi o przedstawione w serialu postacie. Nic mi się tam nie zgadza! . Doktor Isles wygląda zupełnie inaczej, niż opisuje ją autorka, to samo tyczy się detektywa Frosta i jeszcze kilku innych postaci.
Tak więc, reasumując, chyba rzeczywiście trzeba trzymać się kolejności, najpierw książka potem film. ?
Kolejny tom cyklu z Maurą Isles i Jane Rizzoli. Poprzednia część "Klub Mefista" była dla mnie strzałem w dziesiątkę, jeśli chodzi o tematykę. Tu co prawda nie jestem fascynatką wykopalisk i archeologii,ale sama historia jest wciągająca. Zmumifikowana kobieta, która okazuje się, że nie jest starożytnym znaleziskiem, tragiczne losy kobiet, szalejący psychopata. Wiele razy autorka mnie zaskoczyła.Kiedy już jest się pewnym ostatecznego finału nagle bum i zmiana jest o 180 stopni. Minus za to, ze jednak już pewne rozdziały zaczęły przynudzać jakby Pani Gerritsen na siłę chciała przedłużać fabułę. Jestem ciekawa kolejnej części, bo "Dolina umarłych" już zainteresowała mnie samym opisem.
"Mumia" Tess Gerritsen
„ Zaufaj mi”
Zaufaj mi – rzekł
Skrywając swą prawdziwą twarz
W cieniu kłamstw
Zaufaj mi – mówił
Bez zaufania nie ma miłości
Kochaj mnie – sercu memu rozkazał
Serce naiwne pokochało go
Przysięgał, że mówi prawdę
Zakaz dał opuszczania go
Szalony, chciał zabrać mi oddech
Mówił że bez niego nie mogę żyć
Zaufaj mi – prosił
Głupia, zaufałam
Ledwo przeżyłam
Twa szalona miłość
Prawie dar życia
Mi odebrała
Zaufaj mi – wciąż te słowa powtarzał
Kłamstwa wyszły na jaw
Prawdziwe oblicze ukazał swe
Ukochany nie poznaję Cię
Kim jesteś ? Nie podchodź !
Odejdź! Boję się !
Boję…
Zaufania nić między naszymi sercami
Została zerwana
Twa miłość była szalona
Chora
Żegnaj
Już nikomu… nie zaufam !
Czy to jest miłość...czy obsesja?
"Mumia" to dziesiąty tom z serii Anatomia Zbrodni, i kolejny tom przygód Isles&Rizzoli. Jest to kolejna podróż z autorką w mroczne otchłanie umysłu ludzkiego. Zauważyłam, że autorka w swoich powieściach nie oszczędza kobiet, poddając je coraz to bardziej przerażającym zbrodniom.
W "Mumii" Maura i Jane muszą zmierzyć się z nieuchwytnym zabójcą, który lubuje się w archeologii i starożytnych metodach "konserwacji" ciał.
Tytułowa mumia, znaleziona w magazynie Crispin Museum, okazuje się bowiem nie reliktem przeszłości, jak początkowo wszyscy myśleli. Nie, Panna X okazuje się być zaginioną kobietą, która zniknęła w tajemniczych okolicznościach przed 25 laty. Panna X to nie jedyna przykra niespodzianka, którą znajdą w piwnicach Crispin Museum nasi bohaterowie.
Z biegiem śledztwa okazuje się, że z całą sprawą jest ściśle związana osoba egiptolog Josephine Pulcillo. Jane widzi, że archeolożka coś ukrywa. Prawda jaką odkryje wstrząśnie czytelnikiem i zapewni przyspieszone bicie serca.
Morderca upodobał sobie jako ofiary kobiety jednego typu urody, piękne, czarnowłose, niskie. Jane i Maura próbują rozwikłać tę zagmatwaną sprawę. Starają się przewidzieć kolejny ruch zabójcy. Niestety gdy Josephine znika, wszystko się komplikuje. Co kryją mroki przeszłości? Kim jest tak naprawdę Josephine? Co ukrywa? Kogo tak się boi?
Rozwiązanie sprawy jest całkowicie zaskakujące.
To kolejna powieść Gerritsen po "Sobowtórze" którą przeczytałam. I jest to kolejna historia pełna mroku, opisująca najbardziej mroczne i odległe zakątki ludzkiego umysłu, chorego umysłu.
Zbrodnie i sposób potraktowania ciał zamordowanych kobiet przyprawia o dreszcz, mdłości, zniesmaczenie, czytelnik doznaje szoku czytając opisy ludzkiej mumii na modłę egipską, mumii bagiennej czy to co zostało z głowy ludzkiej po przerobieniu jej na indiańskie trofeum -tsantsę.
Jest to także kolejna opowieść, w której autorka nie oszczędza kobiet. Stają się one ofiarami brutalnych i mrocznych zbrodni.
W " Mumii" jest obecny także wątek obyczajowy, który pozwoli nam na śledzenie tego co dzieje się w prywatnym życiu naszych głównych bohaterów.
"Mumia" to doskonały kryminał, mówiący o sile miłości matki do dziecka i dziecka do matki, o cenie poświęcenia, o obsesji, która kryje się w pod maską zauroczenia, młodzieńczego zakochania, a także o źle w czystej postaci. Przybliża czytelnikom także zagadnienia z zakresu archeologii.
Podsumowując jest to bardzo udana powieść, która intryguje, dostarcza czytelnikowi całej palety emocji i zostaje w pamięci na długo.
Polecam ! 6/6