Monodram "Ja, Jadwiga K." powstał pod wpływem inspiracji osobą Jadwigi Kępińskiej (1923-1983), żony krakowskiego psychiatry i filozofa, profesora Antoniego Kępińskiego (1918-1972). Po raz pierwszy ukazał się w antologii cyfrowej "Nasz głos" (red. Daria Będkowska, Agata Dąbek) wydanej w 2019 roku przez Narodowy Stary Teatr w Krakowie.
Wydawnictwo: Ridero
Data wydania: 2023-05-01
Tytuł oryginału: Ja, Jadwiga K.
Ilustracje:Freepik.com , sztuczna inteligencja (Canva.pl)
Ukrywałam się. Siebie samą przed sobą ukrywałam. Przed sobą, nie przed innymi! Innym to ja pozowałam do życia i utyłam od tego jak świnia. Wewnętrzny krytyk wyzywał od najgorszych, a ja tego nie trawiłam. Zjadałam swoje niepewności, lęki i marzenia, i radości, które przeszły obok i już nigdy nie wróciły, wszystkie Opatrznościowe wyroki w zawiasach. Ta niestrawność bardzo mnie męczyła.
Zrobiło się gęsto niczym na bazarze. Obudziły się moje pretensje, zaniechania, urazy, się zapomnienia. Teraz cała nadzieja w estetyce i we właściwych słowach. Trzeba mówić wyraźnie o rzeczach wyraźnych, prosto, niemal jak od linijki! Wypowiesz koślawo, to litery trafią nie tam, gdzie trzeba. A przecież muszą spinać świat, by wszystko było, jak należy. Czytelne, rozpoznawalne, doprecyzowane zupełnie na trzeźwo. Transparentne jak tiulowa sukienka. Nieważne, że rozdarta na szwie i spięta agrafką.