Drakula

Inne wydania:

„Otacza mnie groza, której natury nie śmiem zgłębiać…”
Bram Stoker za pomocą wpisów z dziennika, listów i notatek wprowadza czytelnika w świat pełen niepokoju i wszechogarniającego mroku. Klasyka literatury grozy w nowym przekładzie Doroty Konowrockiej-Sawy.
Kiedy Jonathan Harker wyrusza w sprawach służbowych do Transylwanii, nie spodziewa się, że zostanie uwięziony w upiornym zamczysku zamieszkanym przez mroczne istoty. Hrabia Drakula, z początku uprzejmy i gościnny, z czasem ujawnia swoje prawdziwe oblicze i mordercze zamiary, a życie młodzieńca wisi na włosku.
Drakula dociera do Anglii, gdzie grupa znajomych pod przewodnictwem Van Helsinga, lekarza i wielkiego uczonego, stara się pokrzyżować mu plany. Tylko czy ich działania mają szansę na powodzenie w starciu z potężnym wampirem?

Informacje dodatkowe o Drakula:

Tłumaczenie: Dorota Konowrocka-Sawa

Kup książkę Drakula

Drakula - opinie o książce

#współpracabarterowa z Empik Go

Jeden z najbardziej klimatycznych gotyckich horrorów? Bez wątpienia klasyka z 1897 roku, czyli "Drakula" Brama Stokera!

Przygoda rozpoczyna się dosyć niepozornie, Harker podróżuje w celach służbowych do zamku hrabiego Drakuli. Spotykani po drodze zabobonni ludzie i wilki... budzą niepokój. I w końcu owiany złowieszczą aurą zamek na skale, postać hrabiego i jego przedziwne zachowanie sprawiają, że atmosfera gęstnieje. Kim tak naprawdę jest Drakula?

Nowe tłumaczenie Doroty Konowrockiej-Sawy przypadło mi do gustu, czuć ducha ówczesnej epoki. Cała historia przedstawiona jest w intrygujący sposób poprzez zapiski w dzienniku, wycinki z gazet i listy bohaterów, dzięki czemu poznajemy różne punkty widzenia. Relacje międzyludzkie w tamtych latach zostały niesamowicie odzwierciedlone. Ludzie mieli wtedy inne wartości, byli bardziej braterscy, pisali listy, co w obecnych czasach jest rzadkością. Polegali bardziej na rozsądku, cechowała ich surowa moralność, konwenanse społeczne były przestrzegane. Ta książka świetnie uwypukla wiktoriańskie lęki, a także pozycję kobiet w społeczeństwie.

Ta książka wciąż mrozi krew w żyłach pomimo upływu lat! Stoker udowadnia, że wcale nie trzeba wielu litrów krwi i brutalnych opisów morderstw, aby trzymać czytelnika w napięciu. Narastająca atmosfera strachu przed czymś nieznanym, wymykającym się z ram racjonalnego pojmowania świata. Scena z grobowca - prawdziwy majstersztyk! Postać protoplasty wampira widywanego głównie nocą, owiana aurą tajemnicy stwarza niesamowicie upiorny klimat. I to jest zdecydowanie mój ulubiony portret nieumarłego jaki znamy z popkultury.

"Drakula" jest powieścią podlaną makabrą, która skłania do refleksji nad dobrem i złem. Nieumarły jest wybrykiem natury, czymś przeklętym, który po wsze czasy będzie siał postrach wysysając życie... Sprawia, że człowiek jest taki kruchy i maluczki.

Klasyka, która nigdy się nie znudzi! Polecam miłośnikom klasycznej grozy.

P. S. Książka jest dostępna we wszystkich formatach, także w ebooku i audiobooku.

Essentials of General Organic & Biological Chemistry
Bram Stoker0
Okładka ksiązki - Essentials of General Organic & Biological Chemistry

This text provides a pared-down but thorough approach that is perfectly suited to one-semester survey courses in general, organic, and biological chemistry...

Drakula
Bram Stoker0
Okładka ksiązki - Drakula

Dawno temu marzyłem o Drakuli. Znałem filmy z Bélą Lugosim i Christopherem Lee, zdobyte jakimś cudem na kasetach wideo, ale sama powieść pozostawała niedostępna...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;