Inne wydania:

„Otacza mnie groza, której natury nie śmiem zgłębiać…”
Bram Stoker za pomocą wpisów z dziennika, listów i notatek wprowadza czytelnika w świat pełen niepokoju i wszechogarniającego mroku. Klasyka literatury grozy w nowym przekładzie Doroty Konowrockiej-Sawy.
Kiedy Jonathan Harker wyrusza w sprawach służbowych do Transylwanii, nie spodziewa się, że zostanie uwięziony w upiornym zamczysku zamieszkanym przez mroczne istoty. Hrabia Drakula, z początku uprzejmy i gościnny, z czasem ujawnia swoje prawdziwe oblicze i mordercze zamiary, a życie młodzieńca wisi na włosku.
Drakula dociera do Anglii, gdzie grupa znajomych pod przewodnictwem Van Helsinga, lekarza i wielkiego uczonego, stara się pokrzyżować mu plany. Tylko czy ich działania mają szansę na powodzenie w starciu z potężnym wampirem?

Informacje dodatkowe o Drakula:

Opinie o książce - Drakula

Avatar użytkownika - klaudiahanczuk
klaudiahanczuk
Przeczytane:2024-12-11, Ocena: 4, Przeczytałem,
Uwaga!!! Przed rozpoczęciem czytania zaopatrzcie się w osikowy kołek i naszyjnik z czosnku. Ewentualnie jeśli tego nie macie kawa Wam w zupełności wystarczy😉.Klasyka literatury grozy przedstawiająca postać Wampira, postać demoniczną i tajemniczą postać, którą powinien poznać każdy fan krwiopijców i nietoperzy (Batman nie zalicza się do tej kategorii)..Ta książka pokazuje, że można napisać jeszcze coś wielkiego o Wampirach, nie ograniczając się jedynie do młodzieżówek i powieści w stylu "Zmierzch". Poczujecie tutaj typową czystą gotycką atmosferę mrocznej i pełnej uroki XIX wiecznej Transylwanii. Otoczy Was gęsta mgła wyłaniającą się z zakamarków zamku Hrabi Draculi. Doznacie na własnej skórze zimnego powiewu powietrza, gęsiej skórki, wycia wilków, trzepotu skrzydeł nadlatujących nietoperzy, a lęk i panika będą Wam towarzyszyć do ostatniej strony. Czy jesteście w stanie sobie wyobrazić obraz skrzyń, w których leżą ciała osób ugryzionych i zainfekowanych przez samego Draculę. Osoby, które pod osłoną nocy zmieniają swoją postać i ruszają na łowy, wysysając krew..To już jest konkretna historia i chociaż jest już stara, to nadal ma w sobie "to coś", że podchodzisz do niej z pewną rezerwą, szacunkiem i dystansem. Autor stwarzając tę powieść, posiłkował się listami, notatkami i wpisami z dziennika bohaterów, którzy będąc nawet w podróży, opisywali swoje losy, przenosząc je na karty, aby przekazać innym swoje dziedzictwo.🦇 Książka jest dostępna również w eBooki i audiobooku.

Drakula - opinie o książce

#współpracabarterowa z Empik Go

Jeden z najbardziej klimatycznych gotyckich horrorów? Bez wątpienia klasyka z 1897 roku, czyli "Drakula" Brama Stokera!

Przygoda rozpoczyna się dosyć niepozornie, Harker podróżuje w celach służbowych do zamku hrabiego Drakuli. Spotykani po drodze zabobonni ludzie i wilki... budzą niepokój. I w końcu owiany złowieszczą aurą zamek na skale, postać hrabiego i jego przedziwne zachowanie sprawiają, że atmosfera gęstnieje. Kim tak naprawdę jest Drakula?

Nowe tłumaczenie Doroty Konowrockiej-Sawy przypadło mi do gustu, czuć ducha ówczesnej epoki. Cała historia przedstawiona jest w intrygujący sposób poprzez zapiski w dzienniku, wycinki z gazet i listy bohaterów, dzięki czemu poznajemy różne punkty widzenia. Relacje międzyludzkie w tamtych latach zostały niesamowicie odzwierciedlone. Ludzie mieli wtedy inne wartości, byli bardziej braterscy, pisali listy, co w obecnych czasach jest rzadkością. Polegali bardziej na rozsądku, cechowała ich surowa moralność, konwenanse społeczne były przestrzegane. Ta książka świetnie uwypukla wiktoriańskie lęki, a także pozycję kobiet w społeczeństwie.

Ta książka wciąż mrozi krew w żyłach pomimo upływu lat! Stoker udowadnia, że wcale nie trzeba wielu litrów krwi i brutalnych opisów morderstw, aby trzymać czytelnika w napięciu. Narastająca atmosfera strachu przed czymś nieznanym, wymykającym się z ram racjonalnego pojmowania świata. Scena z grobowca - prawdziwy majstersztyk! Postać protoplasty wampira widywanego głównie nocą, owiana aurą tajemnicy stwarza niesamowicie upiorny klimat. I to jest zdecydowanie mój ulubiony portret nieumarłego jaki znamy z popkultury.

"Drakula" jest powieścią podlaną makabrą, która skłania do refleksji nad dobrem i złem. Nieumarły jest wybrykiem natury, czymś przeklętym, który po wsze czasy będzie siał postrach wysysając życie... Sprawia, że człowiek jest taki kruchy i maluczki.

Klasyka, która nigdy się nie znudzi! Polecam miłośnikom klasycznej grozy.

P. S. Książka jest dostępna we wszystkich formatach, także w ebooku i audiobooku.

Oczywiście wiedziałam kim jest Drakula, chyba każdy wie. Ale jak tak sobie przemyślałam to nigdy nie czytałam tej książki, ale też nie oglądałam ekranizacji. Jak to się stało? Nie mam pojęcia ????

Przyznam szczerze, że trochę się obawiałam przed rozpoczęciem czytania, nie wiedziałam czy dam radę przebrnąć przez książkę czy nie. Ale niepotrzebnie się martwiłam. Chociaż książkę czytało mi się długo, przede wszystkim z powodu długich opisów, to jednak wkręciłam się w historię Hrabiego Drakuli.

Byłam ciekawa jak będzie próbował uciekać przed ludźmi, którzy chcą go skrzywdzić. Chociaż muszę przyznać, że parę razy zgubiłam się i nie wiedziałam o co chodzi ?

Jedynie strasznie irytowała mnie postać Van Helsinga. Dążył to złapania i zniszczenia Drakuli, chciał aby każdy mu pomagał. Ale nie chciał powiedzieć o co chodzi, chciał aby inni wykonywali jego polecenia bez mrugnięcia okiem.

Niemniej jednak fajnie było sięgnąć po klasykę, bo jednak bardzo rzadko po nią sięgam. Muszę koniecznie to zmienić.

Bram Stoker0
Okładka ksiązki - Drakula

Dawno temu marzyłem o Drakuli. Znałem filmy z Bélą Lugosim i Christopherem Lee, zdobyte jakimś cudem na kasetach wideo, ale sama powieść pozostawała niedostępna...

Bram Stoker0
Okładka ksiązki - Drakula

Powieść Drakula to historia najsłynniejszego wampira w dziejach światowej literatury. Została opublikowana w roku 1897 przez irlandzkiego pisarza Brama...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk