Jestem świeżo po lekturze i powiem Wam, że jest to najdziwniejsza książka jaką przeczytałam w ostatnim czasie. Czy to dobrze czy źle?
Molly opiekując się dwójką swoich małych dzieci słyszy czyjeś kroki w pokoju obok. Jej mąż David wyjechał, więc to na pewno nie on. Czy to tylko umysł płata jej figla? Czy daje o sobie znać zmęczenie i brak snu? Ale gdyby tak było, z ust jej córki nie padło by TO pytanie: „Co to za pan?”
Książkę czyta się bardzo szybko, jest to pozycja, którą można pochłonąć spokojnie w jeden wieczór. Autorka zadbała, aby od początku historia wciągała, czuć niepokój bohaterki, a to uczucie było ze mną przez sporą część książki. W pewnym momencie zaczęło się robić dziwnie i również to uczucie pozostało ze mną do końca lektury. Cały czas zastanawiałam się o co tu chodzi, jaki był zamysł autorki. Myślę, że jest to jedna z tych pozycji, które trzeba przeczytać samemu i wyrobić własne zdanie na jej temat.
Molly, która jest oddaną żoną, opiekuńczą matką, świetnym paleobotanikiem jednocześnie kocha swoje dzieci nad życie, a z drugiej strony czuje się wypompowana. Brak snu, przemęczenie, opieka nad tak małymi dziećmi na zmianę z pracą dają się we znaki. Myślę, że autorka świetnie oddała tutaj te uczucia, z którymi zmagają się miliony kobiet na całym świecie. Każda z nas ma takie chwile, gdzie wydaje nam się, że granica naszej wytrzymałości już została przekroczona, że już nie mamy siły. A wtedy najlepiej niech wszyscy dadzą nam spokój. Ale miłość do naszych dzieci sprawia, że jesteśmy w stanie góry przenosić, mimo zmęczenia, złego samopoczucia, dla nich wykrzeszmy z siebie jeszcze trochę energii, aby otoczyć je opieką i zapewnić bezpieczeństwo.
Ta książka to połączenie thrillera psychologicznego z fantastyką, mamy dużo przemyśleń głównej bohaterki na temat macierzyństwa. Ukazane są tu jego lepsze i gorsze strony. Są chwile, gdy zdezorientowany czytelnik nie wie czy to urojenia bohaterki, czy to się dzieje naprawdę. Jestem bardzo ciekawa czy się na nią skusicie? Macie ją w planach?
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2021-03-02