Wilki

Powrót do ,,dni odwiązanych od brzegów". Nowa książka poetycka Marzanny Bogumiły Kielar

Puste miejsce po gospodarstwie przerasta dziki powojnik albo samosiejki brzóz. I jaśmin, który w Prusach sadzono, kiedy umierał ktoś bliski. Gdzie indziej, w dalekiej żyznej ziemi trzeba było zostawić posadzone ziemniaki i sady pełne uginających się od koszteli jabłoni. W Wilkach, wydanych 5 lat od poprzedniej książki poetyckiej, Marzanna Bogumiła Kielar przywołuje ,,dni odwiązane od brzegów", ciemny i nieprzewidywalny czas, kiedy domy są tylko na chwilę, zajmowane są czyjeś łóżka, wynoszone szafy.

W tym rozchybotanym i niepewnym uniwersum szczególne miejsce zajmuje niespokojna i niezaspokojona natura. Wędrówki żurawi i dzikich gęsi rezonują z ruchem, który odbywa się w naziemnym, ludzkim świecie: przemarszem wojsk, wywózkami, przesiedleniami. Pod dom podchodzą wygłodniałe wilki. Świat przyrody fascynuje i napawa lękiem, w rytmiczny sposób pulsuje i obumiera. To poezja zmysłowa i konkretna, która pozwala wybrzmieć zapomnianym głosom. W tych głosach odradza się pamięć.

Informacje dodatkowe o Wilki:

Wilki - opinie o książce

Avatar użytkownika - Agatonik
Agatonik
Przeczytane:2024-10-05, Ocena: 5, Przeczytałam, 2024,

Poezja dokumentalna, co nie oznacza, że "gorsza" od innych. Wręcz przeciwnie. Jeszcze bardziej przemująca, a jednocześnie przystępna. Nie trzeba zachodzić w głowę, co poeta miał na myśli. Tu wszystko wiadomo. To opowieść o przesiedleńcach - z Mazur, z Kresów, z akcji "Wisła" z 1947 roku. O ich bólu, strachu, utracie tego wszystkiego, co było ich domem.

Czuję te emocje i jednocześnie ich nie czuję. Na szczęście nie mam takich doświadczeń i mam nadzieję, że nigdy nie będę miała.

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk