Umiera znany polski raper Dawid Dybuk, który wykorzystywał swoją muzykę do ewangelizacji. Policja uznaje śmierć artysty za samobójstwo, jednak żona Dybuka nie zgadza się z tą teorią. Do zbadania sprawy kobieta zatrudnia prywatnego detektywa Adama Jensena.
Jensen, wdowiec i samotny ojciec, w pracy znajduje ukojenie. Postanawia porozmawiać ze znajomymi muzyka, związanymi z nim wspólną pracą, wiarą, a także potworną tajemnicą sprzed lat. Tajemnicą, która zamieniła życie kilku osób w koszmar.
Od Śremu i Poznania, przez Wielkopolskę, aż do Hiszpanii i dalej, do Dominikany. Od muzycznych fascynacji, przez religijny fanatyzm, aż do straceńczej cielesności i politycznych zagrywek. Usuń_to! poprowadzi cię przez różne wymiary miłości, pogardy, nienawiści, pragnień i śmierci.
Najodważniejsza dotąd powieść Tomasza Żaka.
Pokochasz ją lub znienawidzisz.
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2024-07-10
Dawid Dybuk znany raper popełnia samobójstwo, lecz jego żona nie do końca w to wierzy. Kobieta wynajmuje prywatnego detektywa Adama Jensena, aby ten rozwiązał tę zagadkę. Oczywiście jak to bywa w dzisiejszym świecie najważniejszym i kluczowym elementem w rozwiązaniu śledztwa jest internet, w którym jak wielu z nas wie nic nie ginie.
~
Prorok przeysla swoim ofiarom poniżające materiały z tytułem "zabij się!" Niestety ofiar jest więcej. Znany influenser Denis Miller oraz kandydat na burmistrza Śremu Michał Pazoła. Każdy z mężczyzn w pewnym stopniu jest ze sobą powiązany. Gry komputerowe czy chociażby tajemniczy obóz "Siła Wiary" sprzed 20 lat. Co łączy każda z tych historii? Czy detektyw rozwiąże zagadkę? Czy każda z ofiar faktycznie popełniła samobójstwo? Kto ich do tego nakłaniał?
~
Szczerze Wam powiem, że było to moje pierwsze spotkanie z autorem i nie jestem w stanie określić czy mi się to podobało. Historia sama w sobie napisana świetnie, momentami troche zagmatwana. Śrem, Poznań, Marbella czy Dominikana w każdym z tych miejsc rozgrywa się coś związane z tą całą akcją Proroka. Autor świetne nadał vibe całej tej historii, która moim zdaniem prowadzi do dość skomplikowej intrygi.
~
Książka zdecydowanie dla osób 16+ dużo wulgarnych zwrotów i sporo hejtu ale też agresja. A to wszystko odbywa się oczywiście w sieci. Aczkolwiek analizując cały ten tekst to autor świetnie odzwierciedla dzisiejszą młodzież i ich pasję do gier i sztucznej inteligencji, która po woli zaczyna władać światem. Mi trochę przeszkadzał język informatyka bo za nic w świecie nie wiedziałam o co chodzi.
~
Fajnie, że na koniec wszystkie wątki się łączą ale nie do końca rozwiązuje to cała zagadkę. Niby czytelnik wie co się wydarzyło i kto za tym stoi ale nie koniecznie wszystko się wyjaśniło. Mam nadzieję, że jeszcze będę miała okazję sięgnąć po kontynuacje tego dzieła... Naprawdę ciekawi mnie dakszy los detektywa. Na zakończenie mogę dodać tyle, że to książka z serii jednym się spodoba innym niekoniecznie. Czytajcie a przekonacie się sami.
Dziękuję wydawnictwu SQN za egzemplarz ❤️
"Pewne rzeczy mają swój konkretny czas i swoje konkretne miejsce. Nie da się ich przełożyć."
Samobójstwo znanego polskiego rapera, który swoją muzyką szerzył ewangelizację , odbija się szerokim echem w mediach. Żona artysty nie wierzy w dotychczasowe ustalenia policji i wynajmuje prywatnego detektywa Adama Jensena. On również zna smak straty. Po śmierci żony, samotnie wychowuje nastoletniego syna, a praca pomaga mu zagłuszyć tęsknotę. Zagłębiając się w środowisko i przeszłość rapera styka się porażającą tajemnicą, która naznaczyła życie wielu osób.
Dawno nie miałam tak mieszanych uczuć w trakcie lektury. Początek był dla mnie wyjątkowo ciężki. Trudno było mi wgryźć się w fabułę i zrozumieć relacje między poszczególnymi bohaterami. Nie pomagała także znaczna liczba wulgaryzmów, które, jak przypuszczałam, miały na celu podkreślenie przedstawionego środowiska, jednak dla mnie było ich po prostu zbyt wiele. Ale jak to mówią, im dalej w las... Zaczęłam dostrzegać wzajemne powiązania, a przede wszystkim rozgryzłam zamysł autora, który sukcesywnie odsłaniał wszystkie elementy układanki. Wraz z detektywem Jensenem starałam się dopasować każdy skrawek informacji, które zaczynały się stopniowo zazębiać, odsłaniając przerażającą prawdę. Podobała mi się determinacja, z jaką starał się wykonać powierzone zadanie i bezkompromisowe dążenie do rozwiazania pomimo przeciwności. Największe wrażenie wywierały bezpośrednie retrospekcje, przeszłość pokryta grubą smugą cierpienia i żalu. Zdecydowanie potwierdzam słowa wydawcy, że to najodważniejsza powieść autora, którą pokochasz lub znienawidzisz. Wiadomo, że nie każdemu czytelnikowi przypadnie do gustu, więc najlepiej przeczytać i wyrobić sobie własne zdanie. Ode mnie mocne 7.
To moje pierwsze zetknięcie z twórczością autora i od razu taka petarda! Wow! Serio już po pierwszych kilku stronach totalnie przepadłam w tej historii...
Wacław Wolf, zmęczony życiem 40-latek, jedzie do Jastrzębia-Zdroju. Ma stawić się na odczyt testamentu swojej ciotki, o której istnieniu nie miał pojęcia...
Przeczytane:2024-08-11, Mam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024,
Twórczość Tomasza Żaka jest mi znana głównie ze słyszenia, jednak kiedy otrzymałam propozycję przeczytania jego najnowszej powieści, nie potrafiłam odmówić. Coś było w tej pozycji takiego, co mnie do niej przyciągało. Czy usuń_to! to historia, która na dłużej zapadnie mi w pamięci i którą będę polecać? O tym w recenzji poniżej.
Pewnego dnia do mediów przedostaje się informacja o śmierci jednego z popularniejszych raperów — Dawida Dybuka, który przyczyniał się do ewangelizacji za pomocą swoich tekstów. Policja uznaje to za samobójstwo, ale żona Dybuka nie chce w to wierzyć — zatrudnia więc prywatnego detektywa. Adam Jensen jest wdowcem i samotnym ojcem, a praca to jego wytchnienie od smutnej rzeczywistości. Mężczyzna postanawia porozmawiać ze wszystkimi znajomymi zmarłego muzyka, a kolejne elementy układanki zaczynają powoli tworzyć całość. Rozwiązanie tajemnicy może okazać się przerażające...
Kiedy zaczynałam lekturę tej powieści, starałam nastawić się pozytywnie. Pozycja ta to moje pierwsze spotkanie z piórem Tomasza Żaka, jednak nie chciałam podchodzić do tego doświadczenia ze sceptycznym nastawieniem. Jak się okazało, książka zdołała mnie wciągnąć od samego początku, a ja z zainteresowaniem śledziłam kolejne zdarzenia, które nieraz okazywały się naprawdę zaskakujące.
Głównym bohaterem powieści jest Adam Jensen, prywatny detektyw, a prywatnie samotny ojciec i wdowiec. Przyznam szczerze, że z początku pomiędzy mną a tym bohaterem nie do końca kliknęło. Jakoś tak miałam wrażenie, że jest to postać odrobinę bez polotu i raczej przeszkadza, niż rzeczywiście pomaga. Z czasem dopiero zaczęłam zauważać w nim pozytywne cechy i ostatecznie doszłam do wniosku, że gdyby nie on – ta historia nie byłaby kompletna w żadnym stopniu. Dlatego też cieszę się, że Jensen pojawił się w tej książce i że mogłam go poznać.
Fabuła powieści opiera się głównie na nienawiści — szeroko pojętej. Od tej słownej, aż do tej fizycznej. Nie jest ważne, czy nienawistne wydarzenia miały miejsce w przeszłości, czy też stosunkowo niedawno – autor pokazuje, że karma rzeczywiście wraca i to w najmniej oczekiwanym momencie. Wszystko to, co czego się dopuszczamy, ostatecznie będzie miało swoje konsekwencje... a w Internecie przecież nic nie ginie.
Do gustu przypadło mi pióro autora, które oceniam naprawdę dobrze. Myślę więc, że usuń_to! to moje pierwsze spotkanie z twórczością Tomasza Żaka, ale z pewnością nie ostatnie. Pozycja ta jest idealną lekturą na długi wieczór i dla tych, którzy poszukują czegoś, co wciągnie ich od samego początku i co sprawi, że każdy kolejny plot twist będzie tylko mocniej przytrzymywał ich w miejscu.
Szczerze? Jestem pozytywnie zaskoczona tą historią i okrutnie cieszę się, że miałam okazję ją poznać. Tak, jak wspominałam wyżej — z pewnością będę sięgać po inne książki autora i obiecuję to zarówno sobie, jak i Wam.