Umpa-pa

Umpa-pa, nazywany ,,starszym bratem" Asteriksa, jest jedną z pierwszych postaci, które René Goscinny i Albert Uderzo wymyślili razem. Ameryka Północna XVII wieku. Ojczyzna Indian, w której Europejczycy jeszcze czują się gośćmi. Do kolonii przybywa francuski szlachcic Hubert de la Puree de Cartofelle. Kawaler o wielkim sercu i nieco mniejszej odwadze nie ma pojęcia, co go czeka w Nowym Świecie i od razu popada w niemałe tarapaty. Na szczęście młodzieniec poznaje swojego wybawcę Indianina Umpa-pę z plemienia Szpokoszpoko. Razem przeżywają wiele przygód i dokonują niezwykłych czynów, które bawią czytelnika nie mniej niż przeżycia małego Gala Asteriksa. To kompletne wydanie łączące pięć przygód stworzonych przez René Goscinny'ego i Alberta Uderzo, tworzonych od 1951 roku, a publikowanych pierwotnie w latach 1958-1961 w formie krótkich historyjek na łamach belgijskiego czasopisma ,,Journal de Tintin": ,,Umpa-pa", ,,Umpa-pa na wojennej ścieżce", ,,Umpa-pa i piraci", ,,Umpa-pa tajna misja" oraz ,,Umpa-pa kontra Chora Wątroba". Album względem pierwszego wydania Egmontu z 2007 roku różni się nową oprawą oraz dodatkowo zawiera ponad dwadzieścia stron z historią powstania serii, rysunkami oraz oryginalnymi dokumentami autorów.

Informacje dodatkowe o Umpa-pa:

Avatar użytkownika - PopKulturowyKoci
PopKulturowyKoci
Przeczytane:2023-03-31, Ocena: 6, Przeczytałem,

PopKulturowy Kociołek:

Przygody tytułowego Indianina są bowiem pierwszym dziełem, nad którym wspólnie pracowali René Goscinny i Albert Uderzo. Ich współpraca rozpoczęła się już początkiem lat 50-tych (dokładniej 1951), kiedy to powstał zarys owej historii. Pomysł na komiks nie zyskał jednak aprobaty u wydawców (szczególnie tych za oceanem). Gazetowy debiut komiksu przesunął się więc aż do roku 1958. Późniejsze lata przyniosły kolejne losy indiańskiego bohatera, który nie zyskał jednak wielkiej popularności. Z tym większą ciekawością fani twórczości obu panów powinni sięgnąć po recenzowany album, który nie tylko zbiera wszystkie wydane opowieści z serii, ale również wzbogaca je ciekawymi materiałami pokazującymi kulisy powstawania tego dzieła.

Co w takim razie można znaleźć pod twardą oprawą albumu? Fabuła dzieła w bardzo dużym uproszczeniu jest dawką przygodowo-westernowo-humorystycznej treści, w której czerwonoskóry bohater styka się z modernistycznymi obliczami „cywilizowanego” świata i wraz z niezwykłym towarzyszem (francuskim szlachcicem Hubertem de la Puree de Cartofelle) mierzy się z kolejnymi niebezpieczeństwami. Każdy, kto miał wcześniej do czynienia z jakimś dziełem twórców, momentalnie odnajdzie się w tej historii. Jest ona bowiem pełna świetnego humoru, wyrazistych bohaterów (nie tylko głównej dwójki), ciekawych zwrotów akcji i dobrze nakreślonej nutki moralizatorstwa. Czytając komiks trudno również nie zauważyć, że stawia on solidne podwaliny pod przyszłe przygody dwójki Gali. Umpa-pa i Hubert są wręcz protoplastami Asteriksa i Obeliksa.

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2023-02-27, Ocena: 4, Przeczytałem,

PRZYGODY W NOWYM ŚWIECIE

I takich wznowień nam trzeba. Gościnny to był mistrz w swoim fachu, a choć od czasów, kiedy tworzył minęło już tyle dekad, wciąż nie ma sobie równych. I wciąż jego komiksy są znakomite, świeże, pomysłowe... I bawią. Bawią dzieci, bawią dorosłych, zachwycają i wciąż są rozwijane przez innych twórców. Ale są też i takie utwory, które zostały zakończone i nic nie trzeba do nich dodawać. I ,,Umpa-pa" to właśnie takie dzieło,

XVII wiek. Do Nowego Świata przybywa Hubert de la Puree de Cartofelle i na dzień dobry wpada w tarapaty. Ale wtedy z pomocą przybywa mu Umpa-pa, młody Indianin i tak zaczynają się uch wspólne, szalone przygody!

Parasol deszczowego skrzata. Duże litery. Opowiadania do nauki czytania
Okładka ksiązki - Parasol deszczowego skrzata. Duże litery. Opowiadania do nauki czytania

Parasol deszczowego skrzata. Duże litery. Opowiadania do nauki czytania Duże, czytelne litery i znakomicie opowiedziana historia - oto największe...

Myślistwo w Polsce
Okładka ksiązki - Myślistwo w Polsce

Okolicznościowe, pamiątkowe wydawnictwo z okazji 100-lecia Polskiego Związku Łowieckiego. Autorzy omawiają historię łowiectwa w Polsce oraz zagadnienia...

Kyle
T.M. Piro