Wydawnictwo: Wydaje.pl
Data wydania: 2014-06-01
Niegdyś miałam okazję zapoznać się bliżej z twórczością Jarosława Prusińskiego a dokładnie z jego powieścią "Zapomniani bogowie", w której fikcja przeplatała się z historycznym tłem. Tym razem postanowiłam sięgnać po minipowieść noszącą tytuł "Szary Mag" gdzie na pierwszy plan wysuwa się magia i tajemnicze rytuały. Jak ta pozycja wypada?Czy jest godna uwagi?
"Szary Mag" okazał się niezwykle interesującą lekturą po nieznanym mitycznym świecie - niezapomnianym świecie pełnym magii i tajemnicy. Autorem "Szarego Maga" jest Jarosław Prusiński - absolwent Politechniki i zarządzania a także autor takich dzieł literackich jak "Niedopowiedziane", "Isztar", "Vortex" czy wspomniani wcześniej "Zapomniani bogowie".
Główną bohaterką jest niewolnica Vivian, której dotychczasowe życie upłynęło w niewolnictwie. Kobieta jak dotąd nie miała oakzji uciec z niewoli; niegdyś cieszyła się wolnością i swobodą. Niebawem tajemniczy mężczyzna postanawia wykupić kobietę. Jak się okazuje mężczyzna zna się dobrze na magii oraz sekretnych rytuałach. Postanawia chronić Vivian przed wrogami co nie jest łatwe.
Po przeczytaniu tej minipowieści pozostaly całkiem miłe wrażenia. "Szary Mag" okazał się znakomitym wstępem do trylogii o tajemniczym magu. Język stylistycznie jest nie tylko poprawny ale też calkiem jasny i przejrzysty, dzięki czemu czytało się płynnie. Świat przedstawiony jest zagadkowy i ciekawy podobnie jak sami bohaterowie, którzy wydają się być bardzo ludzcy. Minipowieść została podzielona na osoby, dzięki czemu można poznać losy ( nielicznych bohaterów ) od ich strony.
"Szary Mag" może być idealną lekturą dla osób, które chcą rozpocząć przygodę z literaturą fantastyczną. Książka jest utrzymana w przystępnej a zarazem wciągającej formie - bez zbędnych wątków czy dygresji. Autor krok po kroku buduje świat fantastyczny i czyni to w umiejętny sposób.
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę? Świat fikcyjny zostal przedstawiony bardzo obrazowo a zarazem przystępnie. Opisy miejsc i postaci nie nużą, wręcz przeciwnie, intrygują i zachęcają do zapoznania się z nimi. Także losy bohasterów są warte uwagi, możemy poznać blizej ich rozterki i emocje oraz problemy. Miniksiażka ta może stanowić pewną "odskocznię" od rzeczywistości. Do przeczytania w jeden wieczór. Serdecznie polecam osobom zainteresowanym literaturą fantastyczną.
Cała opinia na stronie: https://moichksiazekswiat.pl
Niebo szarzało z każdą minutą. Pole bitwy rozświetlała już tylko lekka, czerwona poświata słońca, które już zaszło za wzgórzami. Czarne chmury wydawały...
Świetny zbiór opowiadań science fiction. Krótkie, dynamiczne, pełne akcji opowiadania zapewnią wspaniałą rozrywkę na kilka wieczorów...
Przeczytane:2014-06-10, Ocena: 4, Przeczytałam, Posiadam, Wyzwanie: 52 książki - 2014,