Słup ognia

Tom 3 cyklu Filary Ziemi

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia 1557 roku. Młody Ned Willard wraca do rodzinnego domu stojącego w cieniu katedry Kingsbridge. Ani on, ani mieszkańcy miasta jeszcze nie wiedzą, że rok 1558 wywróci do góry nogami nie tylko ich życie, lecz także losy wszystkich Europejczyków, przynosząc zupełnie nową epokę w dziejach świata.

Książka podejmująca temat, w którym Follett czuje się najlepiej – szpiegostwa i działalności tajnych agentów. Tym razem w szesnastowiecznej Anglii za panowania królowej Elżbiety I!

Informacje dodatkowe o Słup ognia:

Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Janusz Ochab, Anna Dobrzańska

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Słup ognia

Słup ognia - opinie o książce

Avatar użytkownika - losar
losar
Przeczytane:2024-10-22, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2024,

"Świat bez końca " to kontynuacja historii osób zaangażowanych w budowę katedry i mostu w Kingsbridge. Możemy poznać losy ich potomków.

Boże Narodzenie 1558. Młody Ned Willard po rocznej nieobecności wraca do domu w Kingsbridge i odkrywa,że wszystko poza majestatycznie górującą nad miastem katedrą się zmieniło. Jego ukochana Margery ma zostać wydana za mąż, a na rynku miasta znów zapłoną stosy. Zresztą obłęd krwawych prześladowań na tle religijnym ogarnia już całą Europę - od Edynburga, przez Sewillę, Antwerpię i Genewę, aż po Paryż.

Ned Willard,wciąż zakochany w należącej do wrogiego mu obozu Margery, ufa nowej królowej, Elżbiecie, która przed objęciem tronu obiecała, że za jej panowania nikt nie zginie z powodu swoich przekonań. I służy jej z oddaniem, wykonując tajne misje w różnych miejscach Europy.

Niestety, ludzi takich jak on, wierzących w tolerancję i możliwość kompromisu między katolikami i protestantami, czeka walka na śmierci i życie z tymi, dla których starcie tych dwóch religii staje się okazją do zdobycia wpływów. Bo tak naprawdę nie chodzi o wyznanie, lecz o władzę.

Avatar użytkownika - KKS
Przeczytane:2017-10-30, Ocena: 5, Chcę przeczytać, 52 książki 2017, Mam,
Niezwykła para
Ken Follett0
Okładka ksiązki - Niezwykła para

Bliźniaki Fritz i Helen Price nudzą się w nadmorskim kurorcie, nie wiedząc, jak pozbyć się towarzystwa młodszego i bardzo dociekliwego kuzyna Jonathana...

Zima świata
Ken Follett0
Okładka ksiązki - Zima świata

Akcja książki rozpoczyna się w momencie dojścia Hitlera do władzy w 1933 roku, kilka lat po wydarzeniach opisanych w UPADKU GIGANTÓW. Pojawiają...