Anna, Alžběta, Anežka. Trzy kobiety, a zarazem trzy pokolenia, sportretowane na tle dziejowych traum, rodzinnych sekretów i życiowych zawirowań.
Tuż przed wybuchem pierwszej wojny światowej Anna, babcia narratorki, wbrew woli rodziców wyjeżdża z ukochanym Antonínem do miasteczka na północy Czech. Imiona bohaterów – oba na pierwszą literę alfabetu – wydają się zwiastować nowy, obiecujący początek. Imię jest jednak także symbolem przymusowej spuścizny, przeznaczenia, które nie ogląda się na ludzkie wybory. Wkrótce Antonín zostaje raniony na froncie, Anna zapada na gruźlicę płuc. Ćwierć wieku później ich córka, Alžběta, ucieka z pogranicza przed niemiecką armią. A w kolejnym pokoleniu los – tym razem pod postacią funkcjonariusza Służby Bezpieczeństwa – zmienia życie samej Anežki.
Pusta mapa, książka nominowana do nagrody Česka kniha 2014, to porywająca, wielowątkowa opowieść o zwykłych ludziach uwikłanych w tryby wielkiej historii.
Pusta mapa to debiut Aleny Mornštajnovej (autorka wydała pierwszą książkę w wieku pięćdziesięciu lat). Po Hanie (2019, nagroda Czeska Książka 2018), to kolejna powieść tej autorki, która ukazuje się w naszym wydawnictwie. Alena Mornštajnová to jedna z najpopularniejszych czeskich pisarek (ponad 200 tysięcy sprzedanych egzemplarzy). Adaptacja teatralna powieści Hana jest wystawiana w Teatrze Narodowym w Brnie, niedawno zakończył się też casting do filmu na podstawie tej powieści.
Wydawnictwo: Amaltea
Data wydania: 2020-08-28
Tytuł oryginału: Slepá mapa
Język oryginału: czeski
Tłumaczenie: Agata Wróbel
Czy zastanawialiście się kiedyś, jak wyglądałoby wasze życie, gdyby w 1989 roku wszystko potoczyło się inaczej? Jakie byłyby nasze losy, gdyby komunizm...
Czechy, lata 50. XX wieku. Dziewięcioletnia Mira w dramatycznych okolicznościach traci najbliższych. Jedyną jej żyjącą krewną jest tajemnicza ciotka Hana...
Przeczytane:2022-12-07, Ocena: 5, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu - edycja 2022, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2022, 52 książki 2022,
Po znakomitej „Hanie” spodziewałam się doskonałej lektury. Nie było tak świetnie, ale „Pusta mapa” to debiut, nie będę zatem narzekać za bardzo 😉
Znowu bohaterkami są kobiety, kobiety uwikłane w historię i w przedziwne związki uczuciowe. Próbują odnaleźć szczęście, żyć w zgodzie ze sobą. Bohaterem drugoplanowym czyni Autorka historię Czech, tę współczesną i tę nieco bardziej odległą. Trzy kobiety – babka, matka i córka – każda z nich ma do opowiedzenia swoją historię. Czytelnik będzie mógł spędzić z nimi wspaniałe godziny, przecierając oczy ze zdumienia, gdy po raz kolejny podejmą dziwną decyzję. Dziwną dla nas, żyjących tu i teraz, a dla bohaterek – no cóż, nie mamy chyba prawa oceniać, choć ja to czyniłam podczas czytania. Świetnie się czyta te historie, pełne uczuć i prawdy.
Polecam fanom sag rodzinnych z historią w tle, fanom dobrej literatury.