Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2012-09-01
Po prostu genialna powieść! Jednak niech nikogo nie zmyli tytuł, bo Pola oczywiście występuje, ale we wspomnieniach Tosi, a raczej Antoniny Pogorzelskiej, 80-letniej kobiety, która do końca swoich dni postanowiła nie opuszczać mieszkania. Fabuła biegnie dwutorowo, przeplata się, co jednak nie zakłóca sprawnego odbioru. Z jednej strony poznajemy dzieci, wnuki i najbliższych sąsiadów pani Tosi, z drugiej strony poznajemy główną bohaterkę jako młodą dziewczynę i kobietę, jej problemy i radości. We wspomnieniach tych często pojawia się tytułowa Pola.
Sama mieszkam na Podkarpaciu, studiowałam w Rzeszowie, dlatego przyjemnie czytało się powieść, której akcja rozgrywa się w znanych mi okolicach.
Nie tak dawno pochowałam moją Babcię, dlatego "Pola" wycisnęła z moich oczu wiele łez - obudziła bolesne przeżycia.
"Pola" to przyjemna książka. Ciekawa i wciągająca, ale mam ALae. Jest w niej jednak zbyt dużo wątków. Ok. dwusetnej strony zaczęłam się lekko irytowaç wciąż nowymi wątkami.
Helena, w dzieciństwie porzucona przez matkę, decyduje się na wyjazd jej śladami do Armenii. Nie wie czy będzie szukać matki żywej, czy zmarłej? Jedyna...
Między Londynem a Warszawą Izabela, pozornie szczęśliwa żona i matka oraz rozwodząca się już po raz drugi Marlena kiedyś były nie tylko siostrami, ale...
Przeczytane:2015-06-18, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki w 2015 roku, Biblioteka,