Szczegó³y
Bestseller ,,Sunday Timesa"!
Dwie kobiety, jedno dziecko i sekret, który odmieni wszystkich...
Londyn, rok 1754. Bess Bright pozostawi³a swoje dziecko z nieprawego ³o¿a w sierociñcu Foundling Hospital. Sze¶æ lat pó¼niej powraca, aby odzyskaæ córkê, której nigdy nie pozna³a. Dr¿y na sam± my¶l, ¿e ma³a mog³a umrzeæ w przytu³ku. Tymczasem zdumiona odkrywa, ¿e kto¶ poda³ siê za ni± i ju¿ córkê odebra³. Jej ¿ycie staje na g³owie, gdy próbuje siê dowiedzieæ, kto zabra³ jej ma³± dziewczynkê - i dlaczego.
Nieca³± milê od ubogiego mieszkania Bess, w gregoriañskim domu na spokojnej ulicy, na skraju Londynu mieszka Aleksandra - samotna m³oda wdowa. Gdy jej bliski przyjaciel - ambitny m³ody lekarz pracuj±cy w sierociñcu - przekonuje j±, aby wynajê³a opiekunkê dla córki, kobieta waha siê. Nie chce zapraszaæ nikogo do swojego domu ani ¿ycia. Tymczasem przesz³o¶æ, która sprawi³a, ¿e zamknê³a siê przed ¶wiatem, dogania j± i grozi zburzeniem ostro¿nie odbudowywanego ¶wiata...
Nowa ksi±¿ka autorki bestsellera ,,Czarownica ze wzgórza" - powie¶ci historycznej roku portalu LubimyCzytac.pl - to porywaj±ca historia o matkach i córkach, w³adzy zamo¿nych oraz o mi³o¶ci, która pokonuje przeciwno¶ci losu.
,,Chwytaj±ca za serce opowie¶æ o macierzyñstwie, stracie i cenie odkupienia. Charakterystyczne postacie, stworzone przez Halls, oraz skrupulatnie zebrane historyczne detale pozwalaj± nam zaton±æ w ¶wiecie bogactwa, ale tak¿e biedy, desperacji i k³amstwa, i pokazuj± nam jak daleko mo¿e posun±æ siê matka dla dobra swojego dziecka." (Serena Burdick)
,,To¿ to nowa Hilary Mantel!" (Cosmopolitan)
Wydawnictwo: ¦wiat Ksi±¿ki
Data wydania: 2021-09-29
Tytu³ orygina³u: The Foundling
Stacey Halls wesz³a z przytupem na rynek wydawniczy, debiutuj±c powie¶ci± „Czarownica ze wzgórza”. Powie¶æ szybko sta³a siê bestsellerem. Nie mia³am przyjemno¶ci czytaæ wspomnianego tytu³u, s³ysza³am jednak wiele dobrego i na pewno w najbli¿szej przysz³o¶ci bêdê chcia³a po tê ksi±¿kê siêgn±æ. Ale zanim to nast±pi, opowiem Wam trochê o „Podrzutku”, najnowszej pozycji autorki.
„Podrzutek” to historia, która zostaje w pamiêci. To opowie¶æ, która tocz±c siê niespiesznie, porusza najczulsze struny w duszy czytelnika. Mimo ¿e prosto i przystêpnie napisana, wnika bardzo g³êboko. Pocz±tkowo nic nie zapowiada tego emocjonalnego chaosu, który nas czeka, bo ksi±¿ka rozpoczyna siê do¶æ zwyczajnie i mija trochê czasu, zanim akcja tak naprawdê siê rozkrêci. Ale kiedy ju¿ siê rozkrêca, ksi±¿ka hipnotyzuje i osza³amia.
Narratorkami powie¶ci s± dwie kobiety, Bess, m³oda dziewczyna, która zmuszona jest oddaæ swoje maleñkie dziecko do przytu³ku i Aleksandra, wdowa przed czterdziestk±, samotnie wychowuj±ca córkê. Pierwsz± histori±, któr± poznajemy, jest opowie¶æ Bess. Czuæ w tej historii ogrom bólu, smutku i ¿alu, których do¶wiadcza osiemnastolatka. Mieszka w ma³ym, zapuszczonym mieszkanku w biednej dzielnicy, codziennie wstaje o ¶wicie, aby trochê zarobiæ na handlu krewetkami. Jest biedna, ale pe³na nadziei. Odk³ada ka¿dy mo¿liwy grosz, aby w koñcu odebraæ córkê. Chce zacz±æ z ma³± wspólne ¿ycie. Wyobra¼cie sobie, co ta kobieta prze¿ywa, kiedy dowiaduje siê, ¿e kto¶, podaj±c siê za ni±, odebra³ jej córkê z przytu³ku. Jej historia rozrywa serce, doprowadza do ³ez, ale te¿ daje nadziejê, ¿e kiedy¶ ten lepszy czas nadejdzie. Drug± spraw±, która mocno porusza w w±tku Bess jest sam przytu³ek i loteria, wed³ug której jedne dzieci maj± szansê na godne ¿ycie, inne zostaj± skazane na ¶mieræ na ulicy. Jest zreszt± opisany przyk³ad matki i dziecka, którym odmówiono przyjêcia. Jest jeszcze jedna sprawa zwi±zana z tym miejscem, ale nie chcê za bardzo spoilerowaæ tej historii, dlatego na tym etapie zakoñczê ten w±tek. Bardzo to by³o smutne i przejmuj±ce. Wielkie brawa dla autorki za to, ¿e tak ¶wietnie uda³o jej siê uchwyciæ rozpacz i ból, ale te¿ wszystkie te pozytywne uczucia, które mimo sytuacji pojawia³y siê w w±tku Bess. Naprawdê chylê czo³a, bo emocje odczuwane przez Bess dos³ownie przechodzi³y na mnie i nie by³am w stanie przerwaæ lektury, dopóki co¶ w koñcu nie posz³o po Bess i mojej my¶li. Bardzo ta dziewczyna mia³a pod górkê. G³ównym czynnikiem, który sprawia³, ¿e ¿y³o jej siê ciê¿ej, by³a przynale¿no¶æ do najni¿szej klasy spo³ecznej. Aleksandra i jej w±tek pocz±tkowo jawi³y mi siê jako zimne, niedostêpne, jakie¶ takie nie do koñca moje. Jednak okaza³o siê, ¿e ta kobieta skrywa pewne tajemnice z przesz³o¶ci, które sprawiaj±, ¿e zachowuje siê tak, a nie inaczej i dlatego mo¿na odebraæ j± jako wynios³±, rozpieszczon±, zapatrzon± w siebie ksiê¿niczkê, która nie potrafi okazywaæ czu³o¶ci i nie robi tego nawet wobec swojej córki. Aleksandra reprezentuje w powie¶ci wy¿sze sfery, ludzi, którzy nic nie musz± robiæ, a wszystko maj± i którym siê wydaje, ¿e wszystko mog±. Piêknie opisa³a autorka ró¿nice miêdzy poszczególnymi warstwami spo³ecznymi. Zwróci³a uwagê na wiele aspektów, opisa³a do¶æ szczegó³owo ¿ycie obu pañ, ich odmienne zwyczaje, upodobania, podej¶cie do wielu spraw. Widaæ wyra¼nie ju¿ tylko na przyk³adzie dwóch osób, jak du¿y wp³yw na to, jak potoczy siê ¿ycie, mia³ fakt urodzenia w odpowiedniej rodzinie. Nadal tak jest, jednak w tamtych czasach, w odró¿nieniu do czasów obecnych, niewiele mo¿na by³o z tym zrobiæ.
Ksi±¿ka ma niesamowity klimat. Jej akcja toczy siê w XVIII-wiecznym, deszczowym Londynie, gdzie spotykaj± siê dwa odmienne ¶wiaty, ten bardzo biedny i ten pe³en przepychu, blichtru i wielkich pieniêdzy. Autorka piêknie odmalowuje swoim piórem interesuj±cy i do¶æ szczegó³owy obraz. Na kartach powie¶ci znajdziemy opowie¶æ o po¶wiêceniu, wielkich wyrzeczeniach, o mi³o¶ci rodzicielskiej, która nie zna granic, o prostych marzeniach, które tak trudno zrealizowaæ, o niesprawiedliwo¶ci wynikaj±cej z przynale¿no¶ci do konkretnej warstwy spo³ecznej. Ale te¿ o rado¶ciach, jakie potrafi± sprawiæ ma³e rzeczy, o pokonywaniu przeszkód wbrew wszystkiemu, o tym, ¿e zawsze jest nadzieja, ¿e los w ka¿dym momencie mo¿e siê odmieniæ. I o tym te¿, ¿e nie mo¿na nigdy siê poddawaæ, ¿e trzeba wierzyæ w ludzi, w ich dobroæ, szlachetno¶æ. Wiele tutaj spraw, które po zakoñczeniu lektury mo¿emy sobie przemy¶leæ. Wisienk± na torcie tej wspania³ej opowie¶ci s± ¶wietne bohaterki, w których zachodz± ogromne zmiany. Obie charakterne, lecz zupe³nie inne. Obie wyraziste, zapadaj±ce w pamiêæ.
„Podrzutek” to ksi±¿ka, która wielokrotnie z³amie Wam serce, rozbije je na wiele kawa³ków, by na koniec wszystkie je zebraæ do kupy i posklejaæ na nowo. Niesamowita! Piêkna, szczera, bolesna. Naprawdê wyj±tkowa lektura. Z ca³ego serca i szczerze polecam!
XVIII-wieczny Londyn to miasto z jednej strony pe³ne brudu i ubóstwa, a z drugiej oferuj±ce luksus i presti¿. Wszystko zale¿y od tego, w jakim domu siê urodzi³e¶. Czy raczej trzeba powiedzieæ - kto ciê wychowa³... Bess jest zmuszona zostawiæ swoj± córeczkê w przytu³ku. Po latach i z ciê¿ko zarobionymi pieniêdzmi wraca, by dziecko wykupiæ, ale, ku konsternacji wszystkich, w dokumentach widnieje ju¿ jej podpis. Ma³± Clarê podobno odebra³a jej matka ledwo dzieñ po oddaniu. Co siê tak naprawdê sta³o z dziewczynk±?
Je¶li wydaje ci siê, ¿e ta historia bêdzie trochê zagmatwana, to jak najbardziej masz racjê. A jeszcze nie poznali¶my Aleksandry! Narracja jest prowadzona z dwóch punktów widzenia, tj. (mam nadziejê, ¿e to nie bêdzie zbyt du¿ym spoilerem) dwóch matek. Pierwsze strony to rozdzieraj±ce serce rozstanie Bess ze swoim dopiero co narodzonym dzieckiem. Jej rozdzia³y s± zawsze pe³ne emocji, czytelnikowi udziela siê jej smutek, bezinteresowna mi³o¶æ i wreszcie gniew na niesprawiedliwo¶æ tego ¶wiata. To dzielna i zaradna dziewczyna, która pokazuje nam ¿ycie ulicznych sprzedawców i zakamarki zimnych i poro¶niêtych ple¶ni± mieszkañ z biednych dzielnic angielskiej stolicy. Idealnie równowa¿y j± Aleksandra, ca³kowite przeciwieñstwo Bess pod ka¿dym wzglêdem.
Gdybym mia³a wybieraæ, która z tych dwóch postaci podoba³a mi siê bardziej, to od razu wskaza³abym na Aleksandrê. Ca³a historia jest ¶wietna, a Bess jako bohaterka zosta³a sportretowana cudownie, ale jej "przeciwniczka" ma w sobie co¶ szczególnego. Nie trzeba tu lekarza, ¿eby zauwa¿yæ, ¿e co¶ z psychik± tej kobiety jest nie tak. Widzimy to w jej zachowaniu, w narracji i to jest fascynuj±ce. Kiedy zaczê³am czytaæ jej rozdzia³y, to jakbym siê ocknê³a, pomy¶la³am "czemu ona tak siê zachowuje? muszê siê tego dowiedzieæ!".
Powie¶æ jest ciekawa, dobrze poprowadzona, czyta³am w ka¿dej wolnej chwili, bo nie mog³am siê od niej oderwaæ. Niesie ze sob± du¿o emocji, ale nie jest ckliwa. Dla mnie by³a nieprzewidywalna, no i jeszcze ten stary Londyn w tle... Polecam bardzo.
Dwie matki, jedno dziecko i morze tajemnic...
"Podrzutek" Stacey Halls to rzeczywi¶cie cudowna, s³odko-gorzka opowie¶æ o macierzyñstwie, sile mi³o¶ci i rozpaczy, któr± czyta siê z zapartym tchem. Cieszê siê, ¿e dziêki uprzejmo¶ci wydawnictwa ¦wiat Ksi±¿ki mog³am poznaæ tê fascynuj±c± historiê.
Londyn po³owy XVIII wieku, m³oda dziewczyna z plebsu decyduje siê pozostawiæ swoj± nowo narodzon± córeczkê w przytu³ku aby w ten sposób daæ jej szansê na lepszy los, a nawet na prze¿ycie. To by³y czasy, kiedy bardzo wiele dzieci umiera³o z g³odu, zimna oraz od szerz±cych siê chorób. Zostawiaj±c swoje dziecko Bess Bright upewnia siê, ¿e za jaki¶ czas, gdy zaoszczêdzi trochê pieniêdzy, bêdzie mog³a zabraæ dziewczynkê do domu. Kiedy nadchodzi ten wytêskniony dzieñ okazuje siê, ¿e od sze¶ciu lat dziecka nie ma w przytu³ku. Maleñstwo zosta³o zabrane ju¿ nastêpnego dnia przez kobietê podaj±c± siê za jego matkê.
Co siê sta³o z dziewczynk±? Gdzie przebywa? Jak potoczy³o siê jej ¿ycie?
Na te i inne pytania Bess stara siê znale¼æ odpowiedzi. W dotarciu do prawdy pomaga jej lekarz z sierociñca. Wszystkie ¶lady prowadz± do domu ojca dziewczynki, który zmar³ jeszcze przed jej narodzeniem. To tutaj, odgrodzona starannie od ¶wiata mieszka bogata czterdziestoletnia wdowa Aleksandra Callard z sze¶cioletni± córeczk± Charlotte. Czy Bess znajdzie sposób, aby pokonaæ ten szczelny mur i dostaæ siê do ¶rodka?...
Bardzo lubiê powie¶ci, które przenosz± czytelnika w zamierzch³e czasy, kiedy po ulicach o¶wietlonych pochodniami je¼dzi³y powozy, ludzie trudnili siê handlem i rzemios³em, a bogaci stanowili jedynie ma³y procent ca³ego spo³eczeñstwa. Ró¿nice spo³eczne i kulturowe da³o siê zauwa¿yæ na ka¿dym kroku podobnie jak niesprawiedliwo¶æ dotykaj±c± ludzi ró¿nych narodowo¶ci. Pomimo swoich licznych wad by³y to bardzo ciekawe czasy, z których mo¿na siê uczyæ i wyci±gaæ wnioski. Muszê przyznaæ, ¿e Stacey Halls stara³a siê jak najlepiej oddaæ mroczny klimat XVIII w. Londynu, obna¿yæ ogromne ró¿nice spo³eczne, biedê i nêdzê przeciwstawiæ dostatkowi, a nawet rozrzutno¶ci. Z drugiej strony pokaza³a mi³o¶æ matki do dziecka, która jest ponad wszelkimi podzia³ami, a wiêzy rodzinne ³±cz±ce pokolenia wydaj± siê byæ trwa³e i nierozerwalne. Historia ma w sobie pewn± ba¶niowo¶æ i tajemniczo¶æ. G³êboko skrywana przesz³o¶æ, która odcisnê³a swoje piêtno na codziennym ¿yciu bohaterów, mo¿e staæ siê ich przekleñstwem i doprowadziæ do zguby. Jak zatem ¿yæ, aby temu zapobiec?...
Wydarzenia prowadzone s± dwutorowo - relacje Bess i Aleksandry przeplataj± siê ze sob±. Mamy oto dwie matki, które pragn± mi³o¶ci jednego dziecka. Obie walcz± o tê wy³±czn± wiê¼, obie musz± stawiæ czo³a przesz³o¶ci i obie pragn± odnale¼æ spokój. Od samego pocz±tku kibicowa³am Bess w odzyskaniu córki, ale wspó³czu³am te¿ Aleksandrze obezw³adnionej przez traumatyczne wydarzenia, które rozegra³y siê przed trzydziestu laty.
Historia jest niezwyk³a, hipnotyzuje swoim klimatem, zmusza do refleksji i przenosi nas do zamierzch³ej przesz³o¶ci. Ciekawie ukazany feminizm, dobrze nakre¶lone portrety psychologiczne bohaterów, emocjonuj±ce wydarzenia - to wszystko sprawia, ¿e w tej powie¶ci mo¿na siê zatraciæ. Jedyne co mi trochê nie pasowa³o to skrótowe, a przez to jakby doklejone zakoñczenie. Zdecydowanie bardziej bym je rozbudowa³a opieraj±c siê na relacjach pomiêdzy Bess i Aleksandr±, uszczegó³owi³abym te¿ zwi±zek Bess i Lyle'a aby zapobiec przeskokom i p³ynnie doprowadziæ opowie¶æ do fina³u.
To by³o moje pierwsze, naprawdê udane, spotkanie z piórem autorki i my¶lê, ¿e nie ostatnie. "Czarownica ¿e wzgórza" ju¿ czeka na swoje "piêæ minut", a mo¿e niebawem pojawi siê kolejny tytu³?... Je¶li lubicie historie osadzone w dawnych wiekach gdzie dominuj±cym tematem jest mi³o¶æ matki do dziecka, to siêgnijcie koniecznie po "Podrzutka" Stacey Halls. Piêknie wydana, t³oczona ok³adka na pewno przyci±gnie Wasz± uwagê.
Polecam serdecznie.
Dobrze siê czyta, ale to ksi±¿ka na raz. Na pewno do niej nie wrócê.
,,Podrzutek" to niezwykle wzruszaj±ca opowie¶æ o ró¿nych obliczach macierzyñstwa, mi³o¶ci, oddania i po¶wiêcenia, do których zdolna jest dla swojego dziecka kobieta. To historia, która porusza najg³êbsze struny naszych serc i na d³ugo pozostaje w pamiêci cz³owieka. I choæ samo zakoñczenie wydaje siê nieco nierealne i bajkowe, to cieszê siê, ¿e jest w³a¶nie takie, a nie inne, gdy¿ daje nadziejê, ¿e nawet je¶li w ¿yciu spotyka nas wiele z³ego, to istnieje szansa na to, ¿e jeszcze zaznamy prawdziwego szczê¶cia. Dlatego te¿ zdecydowanie polecam waszej uwadze najnowsz± ksi±¿kê Stacey Halls. Nie po¿a³ujecie lektury ?
Ca³a recenzja: https://magicznyswiatksiazki.pl/recenzja-podrzutek-stacey-halls/
Przeczyta³am j± i wci±¿ nie potrafiê do siebie doj¶æ. To niepojête, ile w tej ksi±¿ce bólu i rozpaczy. Ten ból obezw³adniania nas równie mocno, co bohaterkê, która zmuszona by³a oddaæ w³asne dziecko. Z braku pieniêdzy i jedzenia by³a pewna, ¿e tam jej bêdzie lepiej. Pozostawi³a tam po³owê serduszka, które dosta³a od swojego ukochanego. Chcia³a, by ma³a wiedzia³a, ¿e po kilku latach po ni± wróci. W samotno¶ci cierpia³a, kiedy dowiedzia³a siê, ¿e ojciec jej dziecka zmar³. Chcia³a o nim i o wszystkim co przesz³a opowiedzieæ swojej córeczce, któr± kocha nad ¿ycie. Sumiennie odk³ada³a pieni±¿ki, by móc j± wykupiæ, kiedy sytuacja u niej siê poprawi. Przez te wszystkie lata odmawia³a sobie wszystkiego. Zbiera³a dla ma³ej ubranka o które by³o bardzo ciê¿ko. I w koñcu kiedy by³a ju¿ gotowa, kiedy niemal w podskokach kroczy³a w kierunku przytu³ku dla dzieci, kiedy ca³y dom i bliscy byli przygotowani na t± radosn± chwilê, sta³o siê co¶ okropnego.
Pierwszym strachem by³a niewystarczaj±ca ilo¶æ pieniêdzy do odebrania ma³ej. Drugim jej warunki mieszkaniowe, bo choæ lepsze, to jednak niewystarczaj±co dobre. Jednak najgorsze by³o dopiero przed ni±. Mê¿czyzna przyniós³szy teczkê z piêkn± niebiesk± kokardk± popatrzy³ na kobietê przenikliwym wzrokiem. Z dokumentów bowiem wynika³o, ¿e takiego dziecka tam nie by³o. Widnia³ znak kobiety, ¿e nastêpnego dnia przysz³a i córkê odebra³a. Z³o¿y³a nawet podpis...
Gdzie zatem przebywa³a Clara? Kto j± odebra³ i dlaczego podpisa³ siê danymi prawdziwej matki?
Niesamowita...
Nie potrafi³am ani na moment przestaæ jej czytaæ. By³a wstrz±saj±ca i pe³na nadziei. Wszystkie emocje zrozpaczonej matki przechodzi³y na mnie. Tekst hipnotyzowa³ mnie do tego stopnia, ¿e czu³am jakbym przenios³a siê do jej czasów i tam pomaga³a odnale¼æ jej jaki¶ trop, cokolwiek, by tylko jej dziecko siê odnalaz³o. Dodatkowo pozna³am ¶wiat, gdzie co druga rodzina przymiera³a g³odem. Oni masowo oddawali swoje dzieci i tylko cztery rodziny na czterysta po te dzieci wraca³o... To by³o takie przykre.
Z ca³ego serca dziêkujê Bogu, ¿e nie by³o mnie w tamtych czasach. Ksi±¿ka, która poka¿e wam jak wiele posiadamy i jak niewiele maj± inni...
Wyj±tkowa powie¶æ historyczna autorki ¶wiatowego bestsellera ,,Czarownica ze wzgórza", ksi±¿ki roku portalu LubimyCzytaæ.pl. RODZINA IDEALNA NIE ISTNIEJE...
ABY OCALIÆ NIENARODZONE DZIECKO, ZAUFA OBCEJ. ABY OCHRONIÆ SWÓJ SEKRET, ZARYZYKUJE ¯YCIE. 1612, WZGÓRZE PENDLE, LANCASTER, ANGLIA Fleetwood Shuttleworth...
Przeczytane:2021-10-25, Ocena: 5, Przeczyta³am,
Dzisiaj przychodzimy do was z opowie¶ci± prost±, ale skomplikowan±. Z histori±, któr± na pewno zapamiêtacie. A mowa o ksi±¿ce "Podrzutek" od Wydawnictwa ¦wiat Ksi±¿ki oraz od Stacey Halls.
" Gdyby by³a malowidlem, przedstawia³aby mocny okrêt pokonuj±cy wzburzone fale"
Bess to m³oda dziewczyna, która zasz³a w ci±¿ê z pewnym Danielem. Niestety mê¿czyzna umar³ nim dowiedzia³ siê o dziecku i nim ono siê urodzi³o. Bess nie nale¿y do bogatych ludzi, dlatego postanawia oddaæ dziecko do sierociñca, przyrzekaj±c sobie, ¿e kiedy¶ je odbierze.
Po latach decyduje siê na ten ruch i wybiera siê do owego sierociñca. Jednak tam okazuje siê, ¿e dziecko zosta³o zabrane dzieñ po tym jak je odda³a, najwiêkszym zaskoczeniem jest jednak to, ¿e kto¶ podszy³ siê pod ni±, by zabra³ ma³± Clarê. Na drugim koñcu Londynu mieszka Aleksandra, m³oda wdowa, któr± mêczy przesz³o¶æ. Co wspólnego maj± ze sob± kobiety? Czy Bess odnajdzie córkê? Jakie demony czaj± siê w tym ogromnym mie¶cie? Odpowiedzi na te pytanka znajdziecie oczywi¶cie w ksi±¿ce, do której was chêtnie zapraszamy. Tymczasem my mamy dla was kilka s³ów od nas.
Po pierwsze chcia³y¶my wspomnieæ, ¿e nasz± uwagê do przeczytania tej ksi±¿ki przyku³a przepiêkna ok³adka, chyba troszeczkê jeste¶my ok³adkowymi srokami i w tym przypadku jeste¶my ogromnie zadowolone. Piêknie wykonana, z cudownymi kolorami, brawa dla wydawnictwa.
Chocia¿ nie znamy siê na historii za dobrze to s±dzimy, ¿e Londyn w roku 1754 i kilka lat pó¼niej zosta³ przedstawiony wed³ug nas w znakomity sposób, mo¿na by³o go trochê poczuæ, wyobraziæ sobie jak móg³ wygl±daæ. My uwielbiamy wyobra¿aæ sobie pewne rzeczy, ch³on±æ czasy, w których dzieje siê dana ksi±¿ka i w tym przypadku pop³ynê³y¶my ca³kowicie. Ka¿dy szczegó³ wydawa³ siê dopracowany i dobrze przemy¶lany.
Ciê¿ko nam okre¶liæ grupê docelow± do której ma trafiæ ta ksi±¿ka, przede wszystkim jest to opowie¶æ obyczajowa, jak dla nas nadawa³a by siê równie¿ na piêkn± ba¶ñ, fani powie¶ci fantastycznych równie¿ odnalezi by siê w niej, jednym s³owem ksi±¿ka jest dla ka¿dego, dla starszego i m³odszego czytelnika.
Klimat ksi±¿ki jest przedstawiony w Londynie w XVIII wieku, wiêc wyobra¼cie sobie jak mog³a wygl±daæ ksi±¿ka, jak mog³o wygl±daæ ¿ycie bohaterów, zarówno tych bogatych, jak i tych biednych, dwa ró¿ne ¶wiaty, piêkne i zapracowane, s³odkie i gorzkie.
Ile w tej ksi±¿ce jest emocji, oj tak, strach przeplata siê tu ¿e szczê¶ciem, samotno¶æ z odosobnieniem, ka¿dy bohater tworzy swoje klatki emocjonalne, z których nie potrafi± wyj¶æ. Tê opowie¶æ powinno siê czuæ, a nie czytaæ.
Fabu³a mo¿e nie zaskakuje za bardzo, ale jest przepiêkna, historiê czyta siê wybornie, zabrak³o nam troszeczkê wiêcej akcji, jednak widaæ, ¿e autorka delikatnie prowadzi³a czytelnika przez stworzony przez siebie ¶wiat, dlatego nie mamy ¿adnego ¿alu.
Bohaterki to dwie kobiety, które nie mia³y w ¿yciu ³atwo, chocia¿ ich stan spo³eczny ró¿ni siê od siebie w znacznym stopniu to mrok ich przesz³o¶ci ci±gnie siê za nimi, daj±c o sobie znaæ na ka¿dym kroku. S± kobietami skrzywdzonymi, jednak walcz±cymi o swój los, jednak ka¿da w swoim czasie, walcz±c na ró¿ne, odmienne sposoby, wychodz±c ¿e swoich klatek w odpowiednim dla siebie czasie. To w³a¶nie one s± magnesem tej ksi±¿ki i to dla nich bêdziecie w tej ksi±¿ce zakochani.
Do tej historii wchodzi siê jak do klatki i w niej trzeba prze¿yæ przygodê, ¿eby z niej wyj¶æ, trzeba przez ni± przebrn±æ. My ju¿ jeste¶my po i bardzo cieszymy siê, ¿e mog³y¶my zrecenzowaæ tak± cudowna historiê. Polecamy wam j± serdecznie