Pacjenci

Inne wydania:

Pacjenci.

Sztuczna nerka, nowe serce. O początkach transplantologii

Autor bestsellerowych Ginekologów i Stulecia chirurgów.

Tym razem Jürgen Thorwald opowiada o powstaniu i rozwoju jednej z najtrudniejszych, a zarazem najbardziej fascynujących dziedzin medycyny - transplantologii.

Opisując historie pacjentów, Thorwald kreśli dzieje jednego z najśmielszych pomysłów ludzkości - wymieniania uszkodzonych narządów na nowe. Autor oddaje głos cichym bohaterom medycyny - chorym, których wola życia i odwaga, by poddać się nowatorskim i ryzykownym zabiegom, przyczyniły się do uratowania ludzkich istnień. Dzięki nim lekarze, odkrywcy i konstruktorzy mogli zbudować i udoskonalić płucoserce, wykorzystać kawałek celofanu do pierwszych dializ i przeszczepić nerkę. Aż w końcu dokonać niemożliwego - sprawić, że w czyjejś klatce piersiowej zabije serce innego człowieka.

Wszystko to działo się zadziwiająco niedawno. Jürgen Thorwald pokazuje, że historię medycyny tworzą losy pojedynczych ludzi i każda z tych osób ma tak samo istotne znacznie - niezależnie od tego, czy stoi przy stole operacyjnym, czy na nim leży.

Dziś transplantologia jest jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi medycyny. Literacki talent autora sprawia, że opowieść o jej narodzinach czyta się jak wciągającą powieść.

Jürgen Thorwald (1915-2006) - niemiecki pisarz, dziennikarz i historyk, szczególnie znany z książek opisujących historię medycyny i II wojny światowej. Autor takich bestsellerów jak: Ginekolodzy (Marginesy 2018), Stulecie chirurgów, Triumf chirurgów, Dawna medycyna, jej tajemnice i potęga czy Stulecie detektywów. Wkrótce nakładem wydawnictwa Marginesy ukażą się kolejne książki autora.

Informacje dodatkowe o Pacjenci:

Pacjenci - opinie o książce

Avatar użytkownika - Sunny_M
Sunny_M
Przeczytane:2019-09-25, Ocena: 5, Przeczytałam,

Jak zwykle porażająca lektura tego autora.

Godzina detektywów
Jürgen Thorwald0
Okładka ksiązki -  Godzina detektywów

Kolejna - po Stuleciu detektywów - odsłona pasjonującej historii narodzin nowoczesnej kryminalistyki. Czym byłyby osiągnięcia wybitnych detektywów i policjantów...

Stulecie chirurgów
Jürgen Thorwald 0
Okładka ksiązki - Stulecie chirurgów

Nowe wydanie niezwykłej opowieści o początkach i dziejach chirurgii. „[...] Książka brutalnie pokazuje, jakim macaniem w ciemności była chirurgia...