Wystarczy³o kilka minut na miejscu zbrodni, by agent Will Trent zrozumia³, ¿e poprowadzi jedn± z najtrudniejszych spraw w swojej karierze. Nie bêdzie ³atwo ustaliæ, kto zabi³ Dale’a Hardinga. Harding, by³y policjant, hazardzista i agresywny pijak, mia³ tylu wrogów, ¿e lista podejrzanych jest wyj±tkowo d³uga. Cia³o Hardinga znaleziono w pustym budynku nale¿±cym do Marcusa Rippy’ego. Ten bogaty i popularny koszykarz zosta³ niedawno oskar¿ony o brutalny gwa³t. Jednak prowadzone przez Willa ¶ledztwo zakoñczy³o siê fiaskiem. Kilka ³apówek wystarczy³o, by Marcusa oczyszczono z zarzutów, a Will zyska³ wp³ywowego wroga. Dochodzenie ujawnia gêst± sieæ powi±zañ miejscowej elity ze ¶wiatem przestêpczym. ¦ledczy mozolnie odnajduj± kolejne fragmenty kryminalnej uk³adanki, ale nie zawsze udaje im siê dopasowaæ je do ca³o¶ci. W dodatku wiele tropów prowadzi do mrocznej przesz³o¶ci Willa, której nigdy nie zamierza³ ujawniaæ.
Wydawnictwo: HarperCollins Polska
Data wydania: 2016-10-12
Kategoria: Krymina³, sensacja, thriller
Tytu³ orygina³u: The Kept Woman
T³umaczenie: Dorota Stadnik
Tak bardzo siê cieszy³am, ¿e w koñcu rozpocznê przygodê z twórczo¶ci± autorki, o której s³ysza³am ju¿ wiele dobrego. Naprawdê bardzo! Kiedy tylko przysz³a ksi±¿ka od razu zabra³am siê za lekturê i czyta³o siê zacnie, o czym za chwilê. Dopiero, kiedy zaczê³am zabieraæ siê za recenzjê dostrzeg³am, ¿e jest to czê¶æ cyklu! Znowu! I to tom ósmy... Ale wiecie co? Nie ma tego z³ego, co by na dobre nie wysz³o. Po raz kolejny mia³am du¿o szczê¶cia. Wystarczy³o kilka minut na miejscu zbrodni, by agent Will Trent zrozumia³, ¿e poprowadzi jedn± z najtrudniejszych spraw w swojej karierze. Nie bêdzie ³atwo ustaliæ, kto zabi³ Dale'a Hardinga, by³y policjant, hazardzista i agresywny pijak, mia³ tylu wrogów, ¿e lista podejrzanych jest wyj±tkowo d³uga. Cia³o Hardinga znaleziono w pustym budynku nale¿±cym do Marcusa Rippy'ego. Ten bogaty i popularny koszykarz zosta³ niedawno oskar¿ony o brutalny gwa³t. Jednak prowadzone przez Willa ¶ledztwo zakoñczy³o siê fiaskiem. Kilka ³apówek wystarczy³o, by Marcusa oczyszczono z zarzutów, a Will zyska³ wp³ywowego wroga. [opis wydawcy] Wiele s³ysza³am o Karin Slaughter, jednak do tej pory nie mia³am okazji poznaæ jej dzie³. W koñcu mi siê uda³o i jestem z tego powodu bardzo zadowolona. Zaczê³o siê od razu mocno! Ju¿ na pierwszych stronach autorka wrzuca nas na miejsce zbrodni. Will Trent ma spore do¶wiadczenie w tego typu sprawach, jednak ta jest inna. Jedyny trop jaki posiada, który móg³by go do czego¶ doprowadziæ, urywa siê nagle. Pozosta³e tropy gin± w sieci powi±zañ elit i przestêpców. Niektóre z nich wkraczaj± w przesz³o¶æ Willa, o której ten, za wszelk± cenê próbuje zapomnieæ... Autorka sprawnie podrzuca kolejne w±tki, ¶lady, pomys³y. Sprawia, ¿e czytelnik stara siê na w³asn± rêkê prowadziæ ¶ledztwo, ³apaæ coraz to nowsze ¶lady, by schwytaæ przestêpcê. Powie¶æ Karin Slaughter to zdecydowanie udany thriller, który trzyma w napiêciu, do ostatniej kartki. Fabu³a nie ma mo¿e w sobie nic odkrywczego. Nie do koñca te¿ wychyla siê poza schematy. Ma w sobie jednak co¶, co nie pozwala siê od niej oderwaæ. Z ka¿dym kolejnym zdaniem czytelnik ma ochotê na wiêcej i wiêcej. Intryga, tajemnica, idealnie prowadzone tempo akcji - te elementy s± szalenie dobre! Bohaterowie z krwi i ko¶ci, którym mocno kibicujemy lub te¿ odwa¿nie wskazujemy na nich palcem, mówi±c "to on". Jednak, czy na pewno s³usznie? Widaæ, ¿e autorka ma wypracowany styl, który jest lekki i przyjemny w odbiorze. Autorka serwuje nam równie¿ idealnie wywa¿one opisy, dziêki którym ka¿dy bez problemu wczuje siê w dan± sytuacjê. Poczuje na w³asnej skórze emocje, które towarzysz± bohaterom. Ofiara to bardzo dobry, wci±gaj±cy thriller, który spodoba siê zarówno fanom gatunku, jak i pocz±tkuj±cym znawcom. Trzyma w napiêciu, skrywa tajemnice i przenosi do ¶wiata przestêpy. Choæ to ósmy tom serii, nic nie stoi na przeszkodzie, by zaczytaæ siê w wyrwanej ze ¶rodka czê¶ci. Z wielk± przyjemno¶ci± siêgnê po kolejne ksi±¿ki autorki. Polecam!
Znaleziono cia³o by³ego policjanta, który nie mia³ dobrej opinii. Na miejscu zbrodni s± ¶lady, które wskazuj± na udzia³ ¿ony Trenta. Angie ponownie wpl±tuje Willa w swoje gierki. Na jaw wychodz± ró¿ne tajemnice.
Czy ta sprawa jest zwi±zana z dochodzeniem w sprawie s³ynnego koszykarza oskar¿onego o gwa³t?
Polecam ten cykl.
„Ofiara” jest moim (mam nadziejê!) tymczasowym po¿egnaniem z Willem. W tej czê¶ci musi rozwik³aæ jedn± z najtrudniejszych zagadek. W klubie koszykarza, Marcusa Rippy’ego, zostaje znalezione cia³o policjanta. Czy jego ¶mieræ by³a przypadkowa? A mo¿e by³a czê¶ci± wiêkszego planu?
Kiedy¶ nie uda³o siê Willowi wsadziæ Marcusa do wiêzienia za gwa³t. Dowody by³y niewystarczaj±ce. Czy tê sprawê ³±czy co¶ z ofiar± znalezion± w klubie?
W tym tomie poznajemy przesz³o¶æ Angie. Trochê robi mi siê jej ¿al, ale jak tylko przypomnê sobie jak krzywdzi³a zarówno Willa, jak i Sarê, szybko mi przechodzi. O dziwo Angie pokazuje swoje ludzkie oblicze, ale oczywi¶cie nie w stosunku do swojego mê¿a.
„Ofiara” na pewno zostanie jedn± z moich ulubionych czê¶ci serii, je¶li nie ulubion±. Mam cich± nadziejê, ¿e pani Slaughter szykuje dla nas kolejny tom, gdzie g³ównym bohaterem bêdzie Will.
Karin Slaughter, znana autorka doskona³ych thrillerów i powie¶ci kryminalnych, po raz kolejny dostarcza swoim czytelnikom solidnej porcji emocji...
Sara Linton i Jeffrey Tolliver znajduj± w lesie skrzyniê, a w niej zw³oki dziewczyny- ofiarê zakopano ¿ywcem, po czym w okrutny sposób zamordowano. Okazuje...
Przeczytane:2017-05-09, Ocena: 5, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2017,