Po "Sałatkach" i "Ciastach" przyszedł czas na... "Obiady". Taki właśnie tytuł nosi najnowsza książka Ewy Wachowicz, producentki telewizyjnej i dziennikarki kulinarnej. Na blisko dwustu stronach autorka zamieściła wybór receptur, prezentowanych na szklanym ekranie w popularnym cyklu programów "Ewa gotuje". Całość podzielono na wzór restauracyjnej karty menu - zaczynając od przystawek, kończąc na dodatkach. Pośrodku znalazły się dwa rozdziały, zawierające przepisy na zupy i dania główne.W książce znajdziemy zarówno receptury na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej, jak i międzynarodowej, przy czym Ewa Wachowicz starała się, by zaproponowane przez nią dania były zaskakujące. I tak, przykładowo, zamiast zwykłego hot-doga jest argentyński choripan (za to z polską, białą kiełbasą w miejsce chorizo), przepis na rosół zaleca dodanie obierków z ziemniaków, udka kurczaka kąpią się w sosie piwnym, natomiast frytki są z... pietruszki. Takich niespodzianek odkryjemy w książce znacznie więcej, a każda receptura zilustrowana jest zdjęciem wykonanym na planie programu.
Wydawnictwo: inne
Data wydania: 2017-09-10
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 200
Tytuł oryginału: Obiady
Język oryginału: polski
Tłumaczenie: brak
Ilustracje:zdjęcia
Oddaję do rąk Czytelników trzecią już książkę, związaną z moim telewizyjnym programem "Ewa gotuje". Tym razem zebrałam wszystkie receptury, które...
Po siedmiu latach realizacji programu kulinarnego "Ewa gotuje" postanowiłam przygotować czwartą z kolei książkę z recepturami, prezentowanymi przeze mnie...
Przeczytane:2017-10-30, Ocena: 6, Przeczytałam, WYZWANIE CZYTELNICZE 2017- 26 KSIĄŻEK,
Autorka książki pt. „ Obiady” Pani Ewa Wachowicz zaprasza Czytelników, aby wspólnie spędzali czas z rodziną podczas obiadów delektując się przy tym.
Poznając kuchnię Pani Ewy Wachowicz odkryłam podobnie jak ona mogę sama przyrządzać dania z pasją, uśmiechem.
Doskonale dobrane dania kulinarne,które komponuje Pani Ewa spowodują,że każdy kto lubi smaczny obiad nabierze ochotę i chęć do wykonania któregoś z nich.
Książka składa się z 4 rozdziałów: przystawki, zupy, dania główne, dodatki.
Moją szczególną uwagę zwróciły następujące przepisy autorstwa Pani Ewy:
Na dobry początek: chleb na zakwasie, podpłomyk z czarnuszką, pasztet z grzybami, ogórki małosolne, oliwki, zielone szparagi w szynce.
Po pierwsze: żurek na wędzonce, chłodnik ogórkowy, ziemniaczana inaczej, krem z białych warzyw, krem z pomidorów i pomarańczy, cebulowa, zupa borówkowa.
Na drugie: sakiewki schabowe, baba ziemniaczana z boczkiem i śliwkami, roladki z indyka, kurczak z sosem kurkowym i koszyczki ziemniaczane, szarpana wołowina, szynka duszona w cydrze.
A na dodatek: kluski śląskie z jabłkiem, frytki z pietruszki, placuszki z cukinii, mus z rabarbaru, konfitura z czerwonej cebuli.
Każdy zawarty przepis na łamach autorskiej książki autorstwa Pani Ewy Wachowicz jest opracowany profesjonalnie i z pomysłem.
Nie zabraknie w książce historii związanych z domem rodzinnym, ale jak wrócenia do tradycji kulinarnych autorki opowiedzianych barwnym językiem.
Lubię kiedy stosowane są dodatki do obiadów i tutaj Pani Ewa umieściła je jako prawdziwą ucztę dla osób ,które lubią dania z ziemniaka.
Pani Ewa Wachowicz w prosty sposób przekazuje swoją wiedzę Czytelnikowi uświadamiając mu, że można zjeść tanio, smacznie i zdrowo. Przywiązuje dużą wagę do nakrycia stołu.
„Obiady” to książka kulinarna, która spowoduje, że kuchnia polska nie ma tajemnic, można gotować ze smakiem, wykorzystywać resztki z warzyw i owoców stosując je w daniach przy tym odkrywać pozytywne walory przyrządzania obiadów.
Twarda oprawa, zaprezentowane na każdej ze stron zdjęcia dań obiadowych: przystawek, zup, dań głównych oraz dodatków w wykonaniu Pana Grzegorza Kozakiewicza, wyd.1, Kraków 2017, Wydawnictwo Promiss, s.200.
Polecam tą książkę, gdyż jej autorka to prawdziwa znawczyni kuchni polskiej i zagranicznej.