Opowieści o kobiecych sekretach i tęsknotach
Mężatka na nowo odkrywająca swoją kobiecość. Seniorka rodu przeżywająca drugą młodość. Rowerzystka mierząca się z własnymi lękami w starciu z agresywnym psem. Wreszcie Elizabeth Costello - ulubiona postać pisarza - w obliczu śmierci. W snutych przez Coetzeego historiach każda z tych bohaterek staje się przewodniczką po świecie uczuć, gdzie strach i nienawiść splatają się z miłością, pożądaniem i potrzebą wolności.
Przemierzając wąskie Nicei, zaglądając za mury hiszpańskich i prowansalskich domów, badamy granice moralności, pragnień i tożsamości - tematy od lat obecne w twórczości jednego z najważniejszych na świecie żyjących pisarzy.
I odkrywamy, że każdy człowiek nosi w sobie tajemnicę, której nie potrafi w pełni pojąć.
W Nadziei Coetzee patrzy na świat oczami kobiet, ukazując najgłębsze ludzkie tęsknoty. Bez patosu, lecz czułością, która zachwyci każdego wrażliwego czytelnika.
J.M. Coetzee - powieściopisarz, eseista, tłumacz i krytyk literacki. Uhonorowany Literacką Nagrodą Nobla w 2003 roku i dwukrotnie Nagrodą Bookera (1983 i 1999).
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-01-29
Mistrz J.M. Coetzee o miłości i namiętności Spotykają się w Barcelonie - polski pianista i hiszpańska mecenaska sztuki. W pierwszej chwili nic nie zapowiada...
Przeczytane:2025-01-21, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
Szalenie mi się podobało jak J.M. Coetzee złotą nitką połączył wszystkie opowiadania w jedną całość przez co mamy wrażenie jakbyśmy przeczytali pełną, świetną powieść, a nie zbiór opowiadań i jak w przypadku każdej wybitnej powieści każdy zinterpretuje ją na tysiąc innych sposobów. Dla mnie jego książki zawsze są ważną życiową lekcją. Ta lekcja to lekcja pokory, odwagi by przeżyć życie tak, jak naprawdę tego pragniemy, bez kompleksów i bez zahamowań. Bohaterami są członkowie jednej rodziny - matka, którą znamy z innych tekstów autora - Elizabeth Costello - australijska pisarka oraz John i Helen - jej dzieci. Matka jest już coraz starsza, więc naturalnie dzieci chcą ją przekonać, by zamieszkała z którymś z nich. Jak to zwykle bywa, rodzic nawet nie chce o tym słyszeć i zamiast bezpiecznej opcji wybiera wyprowadzkę do Hiszpanii na wieś gdzieś w górach na końcu świata. Odwiedza ją tam syn, przerażony warunkami jakie wybrała sobie matka, choć mogła przecież mieszkać w Nicei razem z córką lub w Stanach. To również pokazuje, że decyzje podejmowane przez starsze osoby nie zawsze są logiczne, ale to też element zachowania autonomii. Elizabeth ma ambicje pokazać młodym jak dobrze umierać. Jak więc widzicie, opowiadania ,,Nadzieja" Coetzeego ma w sobie dużo wagi, ale też dużo lekkości, humoru i mądrości charakterystycznej dla australijsko-południowoafrykańskiego autora. To był idealny wybór na początek tego roku.