Moja złość

Cztery relaksacje słowno-ruchowe, które pomogą dziecku wyrazić swoją złość i przez nią przejść.

Ćwiczenia są proste i przyjemne, dzięki czemu dziecko szybko je zapamięta. Przyswojone sekwencje ruchowe pomogą mu na co dzień uznawać, wyrażać i uspokajać swoją złość.

Opis każdej relaksacji zawiera:
 część informacyjną dla rodzica, czyli wyjaśnienie celu i przebiegu relaksacji oraz opis ruchu, jaki ma wykonywać dziecko
 część praktyczną do pracy z dzieckiem, czyli tekst z ilustracjami do wspólnego czytania, oglądania i praktykowania.

Wspólne chwile odprężenia dzieci i rodziców to wspaniała praktyka. Poczujcie, jak pozytywnie wpływa ona zarówno na ciało, jak i na ducha, i przekonajcie się, że będzie procentować przez całe życie!

Anne Crahay inspiruje się stworzoną w latach 80. XX wieku metodą edukacyjną Brain GymŸ, która łączy procesy myślowe (brain) z ciałem (gym) i bazuje na przyjemności uczenia się w ruchu. Książka powstała we współpracy z Marie-Anne Saive, specjalistką kinezjologii edukacyjnej i metody Brain GymŸ.

Informacje dodatkowe o Moja złość :

Wydawnictwo: Zakamarki
Data wydania: 2021-12-13
Kategoria wiekowa: 3-5 lat
Tłumaczenie: Katarzyna Skalska
Ilustracje:Anne Crahay

Tagi: dla dzieci

Kup książkę Moja złość

Moja złość - opinie o książce

Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2023-07-18, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Złość u dzieci i u dorosłych to chyba najtrudniejsza z emocji. Oswojenie jej, zaakceptowanie i poradzenie sobie z nią bywa bardzo problematyczne.   Dlatego warto sięgać po różne techniki pomagające wyciszyć organizm.   "Moja złość" to książka bazująca na metodzie Brain Gym, która łączy uczenie się z ruchem.   Znajdziemy w niej 4 krótkie ćwiczenia relaksacyjne, które pomogą dziecku uspokoić swoje ciało.   Przy każdej z nich znajduje się opis ćwiczenia ruchowego, teoria dla rodziców oraz krótki tekst do czytania wraz z dzieckiem, pomagający zapamiętać dane ćwiczenie. Ilustracje wspierają przyswojenie i zapamiętanie ruchów.   Książka jest przejrzysta i bardzo ciekawa. Ćwiczenia są przyjemne i łatwe, można wykonywać je niezależnie od siebie, albo po kolei, tak jak zaprezentowano w książce.    Zawarte relaksacje pomagają zrozumieć te trudne emocje i powoli je wyciszyć.   Myślę, że warto zapoznać z nimi dzieci a przy okazji wraz z nimi poćwiczyć.

Mój spokój
Anne Crahay0
Okładka ksiązki - Mój spokój

Cztery relaksacje słowno-ruchowe, które pomogą dziecku odprężyć się i dobrze poczuć tu i teraz oraz w dłuższej perspektywie. Ćwiczenia są proste i przyjemne...

Mój sen
Anne Crahay 0
Okładka ksiązki - Mój sen

Cztery relaksacje słowno-ruchowe, które pomogą dziecku odprężyć się i dobrze poczuć tu i teraz oraz w dłuższej perspektywie. Cztery relaksacje słowno-ruchowe...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;