Ludzka skaza

Inne wydania:

,,Czuła, szokująca i prowokująca do myślenia opowieść o upadku amerykańskiego snu pokazanego przez pryzmat rasy". ,,Guardian"

Rok 1998. Ameryka żyje skandalem seksualnym związanym z prezydentem Billem Clintonem. Tymczasem w niewielkim mieście w Nowej Anglii starzejący się profesor filologii klasycznej Coleman Silk zostaje zmuszony do przejścia na emeryturę, po tym jak koledzy oskarżają go rasizm. Pomówienie jest fałszywe, ale prawda o Silku zdumiałaby jego najbardziej zacietrzewionych krytyków.

Mężczyzna skrywa sekret, którego przez pięćdziesiąt lat nie poznali jego żona, czwórka dzieci, koledzy ani przyjaciele, w tym pisarz Nathan Zuckerman. To właśnie on natrafia na ślad tajemnicy profesora i postanawia odtworzyć nieznane karty biografii szanowanego człowieka. Zuckerman próbuje zrozumieć prawdę, ale wkrótce odkrywa znacznie więcej, bo osobiste przeżycia jego przyjaciela są misternie wplecione w historię współczesnej Ameryki.

,,Wrząca, niemożliwa, niemal nieprzyzwoita w swoim geniuszu powieść, której zdania tworzą znany nam strumień Rothowskiej nagłości, błyskotliwości i pasji". ,,Guardian"

,,Mocne strony Ludzkiej skazy czynią z Rotha głównego kandydata do miana największego powieściopisarza amerykańskiego piszącego o Ameryce". ,,Sunday Times"

,,Pełna wściekłości narracja, precyzyjnie utkana fabuła - wszystko to sprawia, że powieść wydaje się przesycona diaboliczną wręcz rozkoszą. Arcydzieło". ,,Mail on Sunday"

Informacje dodatkowe o Ludzka skaza:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2022-05-11
Tytuł oryginału: The Human Stain

Tagi: Związane z Afroamerykanami

Kup książkę Ludzka skaza

Ludzka skaza - opinie o książce

Avatar użytkownika - lucter
lucter
Przeczytane:2017-03-24,
Wspaniała powieść. Pogmatwane życie zawodowe i osobiste głównego bohatera oraz skrywany przez niego sekret wciągają od pierwszej do ostatniej kartki.
Avatar użytkownika - Mirania
Mirania
Przeczytane:2016-10-15, Ocena: 6, Przeczytałam,
Operacja Shylock
Philip Roth0
Okładka ksiązki - Operacja Shylock

Wyobraźmy sobie sytuację, gdy do złudzenia podobny do nas nieznajomy zawłaszcza nasze imię i nazwisko, przypisuje sobie nasz życiorys i jeździ po świecie...

Wyszłam za komunistę
Philip Roth0
Okładka ksiązki - Wyszłam za komunistę

Powieść jest drugą częścią trylogii autorstwa słynnego współczesnego pisarza. Jest to gorzki, zjadliwy obraz epoki maccarthyzmu stanowiący również zapis amerykańskiego stylu życia....

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;