Ludzka skaza

Inne wydania:
Rok 1998. Ameryka doprowadzona na skraj erotycznego szaleństwa przez odchodzącego prezydenta Clintona. Tymczasem w niewielkim mieście w Nowej Anglii starzejący się profesor filologii klasycznej, Coleman Silk, zostaje zmuszony do przejścia na emeryturę po tym, jak koledzy uznają go za rasistę. Oskarżenie jest kłamliwe. Niemniej prawda o Silku zdumiałaby jego najbardziej zacietrzewionych krytyków.

Coleman Silk skrywa tajemnicę, której przez pięćdziesiąt lat nie poznała żona, czwórka dzieci, koledzy ani przyjaciele, w tym pisarz Nathan Zuckerman. To Zuckerman wpada na ślad tajemnicy Silka i podejmuje się odtworzyć nieznaną stronę biografii tego szanowanego, pryncypialnego człowieka i poważanego dydaktyka, który na uczeniu spędził niemal całe życie. Próbuje zrozumieć, jak rozwinęło się obłudne życie przyjaciela. Wkrótce dojrzy też, jak ta osobista historia profesora Silka jest - by użyć słów z ,,The Wall Street Journal" - ,,wspaniale spleciona z szerszym obrazem wspólnej historii współczesnej Ameryki".

"Ludzka skaza" to trzecia, po "Amerykańskiej sielance" i "Wyszłam za komunistę", część nagrodzonej Pulitzerem tzw. amerykańskiej trylogii i kolejna wznowiona przez Wydawnictwo Literackie powieść Philipa Rotha.

Informacje dodatkowe o Ludzka skaza:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2015-10-01

Kup książkę Ludzka skaza

Ludzka skaza - opinie o książce

Avatar użytkownika - lucter
lucter
Przeczytane:2016-02-18, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Wspaniała powieść. Pogmatwane życie zawodowe i osobiste głównego bohatera oraz skrywany przez niego sekret wciągają od pierwszej do ostatniej kartki.
Avatar użytkownika - Mirania
Mirania