Najgłośniejsza polska powieść po 1989 roku.
Szalony, anarchiczny, samozwańczy queerowy Dekameron.
,,The Observer"
Pierwsza polska powieść queer, crossoverowy bestseller.
,,The Independent"
Język Witkowskiego lśni jak ciemna podmiejska ulica obmyta deszczem i oświetlona latarniami.
,,Frankfurter Allgemeine Zeitung"
Pulsujący życiem, genialny językowo, wywrotowy portret środowiska homoseksualistów schyłku PRL.
,,Polityka"
Przezabawna, pikantna, błyskotliwa, cierpka opowieść.
,,The Guardian"
Nominacja do Nagrody Literackiej Nike w 2006 roku, Nagroda Literacka Gdynia w kategorii ,,Proza" za rok 2006, miejsce na shortliście Independent Foreign Fiction Prize 2011.
Książka ukazała się w ponad 30 krajach, . we Francji, w Niemczech, Izraelu, Rosji, Hiszpanii, Szwecji, Holandii, Wielkiej Brytanii.
Wkrótce film w reżyserii Pawła Maślony!
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2020-10-28
Świetna. Fantastycznie napisana. Nie zbulwersowała mnie, nie naruszyła żadnych granic, nie uważam jej za skandaliczną. Opisuje środowisko gejów chętnie parających się prostytucją. Zawiera świetne opisy życia w PRL-u.
ILE JESZCZE KOBIET PRZYPŁACI ŻYCIEM TANGO Z PIĘKNYM ŻIGOLO? Najmroczniejszy kryminał Michała Witkowskiego Koniec lat dwudziestych. Krajobraz po...
Tego jeszcze nie było! Michał vel Michaśka, ogolony na łyso i w bluzie z kapturem? Podróżujący drugą klasą TLK? Tak, a w dodatku prowadzi śledztwo...