Lady L.

Pierwsze wydanie polskiego przekładu książki wybitnego francuskiego pisarza.

Kiedy lady Diana L., opływająca w luksusy osiemdziesięcioletnia wdowa po angielskim arystokracie, dowiaduje się, że ze względu na budowę nowej autostrady ma zostać zburzony jej letni pawilon, wybiera się... na spacer. Podczas przechadzki opowiada towarzyszowi o swoim życiu, które okazuje się zupełnie inne, niż można się spodziewać.

Ta babka wielu dostojnych osobistości, ceniona jak najprawdziwsze dobro narodowe, to w rzeczywistości Annette Boudin, córka praczki i drukarza alkoholika. A do tego anarchistka - miłością jej życia okazuje się więc nie bogacz z tytułem, ale podzielający poglądy kobiety Armand Denis. Ich związek kryje w sobie jednak pewną tajemnicę... Sekret, który raz na zawsze może zniszczyć nienaganny wizerunek starszej pani.

"Lady L". to Romain Gary w najlepszym wydaniu - słodko-gorzka opowieść o prawdziwych namiętnościach, której urok nie ma sobie równych.

Romain Gary to jeden z kilku pseudonimów literackich francuskiego pisarza Romana Kacewa. Pochodzący z żydowskiej rodziny autor w dzieciństwie przebył drogę z bolszewickiej Rosji do Francji, gdzie był dyplomatą, reżyserem, a przede wszystkim pisarzem. W 1980 r. popełnił samobójstwo. Pozostawił po sobie takie tytuły jak "Życie przed sobą" czy "Obietnica poranka", które trafiły do kanonu najważniejszych powieści XX wieku. "Lady L". to druga - po "Latawcach" - niepublikowana dotąd w Polsce książka Gary'ego ukazująca się nakładem wydawnictwa Prószyński i S-ka.

Informacje dodatkowe o Lady L.:

Avatar użytkownika - niepoczytalna
niepoczytalna
Przeczytane:2022-07-03, Ocena: 5, Przeczytałem,

Tajemnice Lady L.

Co ukrywa starsza pani? Oj, okazuje się, że nobliwa, ciesząca się powszechnym szacunkiem Lady L. skrywa wiele tajemnic i pewnego dnia postanawia się nimi podzielić. Przygotujcie się zatem na niesamowitą opowieść!

Tytułową bohaterkę poznajemy w momencie, w którym jej pawilon ze zbiorem pamiątek ma być zlikwidowany, a znudzona codziennością staruszka - być może trochę dla rozliczenia się z przeszłością, a trochę z czystej przekory - postanawia opowiedzieć historię swojego życia. I chociaż początek powieści sugeruje nostalgiczną historię o przemijaniu, bardzo szybko przeradza się w burzliwy romans awanturniczy.

Romain Gary jest jednym z tych pisarzy, którzy znakomicie łączą ironię z melancholią. Jego powieści są pełne uroku i czaru - nie inaczej jest z "Lady L." W tej historii czuć klasę przemijających czasów, nutę nostalgii, ale cięty dowcip sprawia, że całość nie wydaje się ckliwa. Wątek miłosny dobrze łączy się z wątkiem przygodowym (żeby nie powiedzieć, że wręcz rebelianckim). Fabuła jest naprawdę zaskakująca, a zakończenie? Zakończenie jest perfekcyjne - rodem z najczarniejszych komedii.

"Lady L." jest powieścią o niewielkich gabarytach, ale w środku skrywa wartką akcję, barwnych bohaterów i znakomity styl Gary'ego. Wielbiciele jego twórczości powinni być zadowoleni, otrzymując zupełnie odmienną od poprzednich historię, napisaną z taką klasą i wyczuciem słowa, ale również dla tych, którzy rozpoczynają przygodę z autorem, powinna być to satysfakcjonująca uczta literacka.

Avatar użytkownika - czytajacamewa
czytajacamewa
Przeczytane:2022-05-28, Ocena: 5, Przeczytałam, Współpraca,

Lady L. to dama szanowana w towarzystwie i traktowana jako dobro narodowe. Podziwiana za wygląd i wychwalana za historię rodziny. Jej dzieci zaszły daleko, wnuki mają przed sobą wielkie perspektywy, a ona sama najwyraźniej osiągnęła wszystko, co osiągnąć mogła. Ale co jeśli jej całe życie jest kłamstwem? Jeśli opowieści o bohaterskich przodkach zostały zmyślone, a zachowania godnego dobrze urodzonej kobiety uczyła się w niestandardowych warunkach? Kim tak naprawdę była i jak faktycznie wyglądało jej życie? Mając osiemdziesiąt lat gotowa jest w końcu to zdradzić, nawet jeśli jej opowieść trudna jest do uwierzenia. Jeśli burzy obraz, nad którym tyle lat pracowała i może wręcz budzić niesmak. Z typowym sobie wdziękiem i czarnym humorem otwiera się przed swoim towarzyszem, a wraz z nim czytelnik przedziera się przez tę opowieść z szeroko otwartymi w geście zdziwienia oczami.

Romain Gary tworzy powieść po trosze miłosną, po trosze polityczną. Jest w niej Annette, która zakochuje się w Armandzie oraz Armand, który zakochuje się w idei. Są arystokraci, anarchiści i mniejsi oraz więksi przestępcy. Są buntownicy o czystych sercach oraz ludzie, którzy po prostu lubią chaos.

Całość napisana została zgrabnie, z ciętym humorem. Bohaterowie są barwni, a wydarzenia lubią zaskakiwać. Tworzy to powieść dobrą, miłą w lekturze, choć niestety akurat mnie nie zachwycającą, a jedynie budzącą sympatię. Słyszałam wiele dobrego o autorze i chyba nareszcie rozumiem, skąd wzięło się tyle jego wiernych czytelników, bo sama mam ochotę na więcej, zwłaszcza na osławione ,,Latawce". Najwyraźniej Romain Gary to pisarz z rodzaju tych, którzy w dobrym guście umilają czas. I może ,,Lady L." nie poruszyła mnie tak jak niektórych, ale doceniam ten tytuł. Po prostu.

przekł. Beata Geppert

Avatar użytkownika - bibliofilka_
bibliofilka_
Przeczytane:2022-05-20, Ocena: 4, Przeczytałem, Mam,

Tytułowa Lady L. to starsza, sympatyczna pani, która skrywa wiele tajemnic. Kim tak naprawdę była? Jakie sekrety trzymała zamknięte w sercu? I kogo kochała ponad życie? Na te pytania stopniowo otrzymujemy odpowiedzi. Diane po wielu latach milczenia, postanawia bowiem opowiedzieć swojemu przyjacielowi, kim była i jak wyglądało jej życie zanim została Lady L.

?

Powieść Romaina Gary'ego, a właściwie Romana Kacewa to słodko-gorzka opowieść o wielkiej miłości. Takiej, dla której kobieta jest w stanie wiele zrobić i dla której będzie walczyć, znosząc wszelkie przeciwności losu. To przykład miłości aż po grób oraz uczucia tak silnego i prawdziwego, że nie sposób o nim zapomnieć. Mimo, że książka momentami jest nużąca i zbyt opisowa, to jako całość wypadła naprawdę dobrze. Chociaż przeszłość Lady L. nie zasługuje na uznanie, to jej postać wzbudza sympatię. Jest autentyczna, niczego nie udaje, ma swoje wady i zalety, ale jej największymi atutami zdecydowanie są siła, odwaga i zdeterminowanie. To dzięki tym cechom Diane przyjmowała dzielnie wszystkie ciosy wymierzane jej przez życie i potrafiła darzyć ukochanego bezwarunkową miłością, mimo iż on nie zawsze odwzajemniał jej uczucia. Zakończenie tej historii było dla mnie dużym zaskoczeniem i bardzo przypadło mi do gustu. Nie chciałabym za wiele zdradzić, ale zachowanie Lady L. jest kwintesencją tego, do czego jest zdolna zakochana kobieta.

Człowiek z gołębiem
Romain Gary0
Okładka ksiązki - Człowiek z gołębiem

Jest to baśń polityczna o młodym kowboju z Teksasu, który przybywa do Nowego Jorku, przejęty ideami Organizacji Narodów Zjednoczonych, szybko...

Lęki króla Salomona
Romain Gary0
Okładka ksiązki - Lęki króla Salomona

Żywo opowiedziana, pełna humoru i zabawnych zwrotów akcji historia młodego paryskiego taksówkarza, angażującego się dzięki przyjaźni z przypadkowo...