"Elena Deveraux, zawodowy łowca wampirów, zostaje wynajęta przez wzbudzającego powszechny respekt archanioła Rafaela. Jednak tym razem jej celem nie staje się zbłąkany wampir... lecz zbuntowany archanioł. Zlecenie zawiedzie łowczynię w sam środek masakry, jakiej nie oglądała nawet w najgorszych koszmarach i doprowadzi ją do granic pożądania. Równie łatwo może zginąć z ręki śmiertelnie groźnego przeciwnika, jak i od uwodzicielskiego dotyku Rafaela. Co dla anioła jest tylko zabawą, śmiertelnika może kosztować życie Nalini Singh wprowadza czytelników do swego fascynującego świata, pełnego pięknych istot i żądzy krwi, w którym aniołowie żelazną ręką kontrolują wampirzą społeczność.. "
Wydawnictwo: Dwójka bez sternika
Data wydania: 2010-10-06
Przyznam, że książka jest naprawdę wciągająca. Może dlatego, że jest tu wszystko co lubię.
Elena jest łowczynią Gildii. Jej celem są wampiry. Ale w sumie tylko te, które sprawiają problemy. I jest dobra w tym co robi. Oczywiście jak każdy taki bohater ma swoje demony. A teraz otrzymuje bardzo szczególne zadanie. Musi odnaleźć archanioła, który przeszedł na ciemną stronę Mocy. Żeby było ciekawiej to jej zleceniodawcą jest równie niebezpieczny archanioł, który zaczyna mieć na jej punkcie obsesję. A smacznym dodatkiem są wampiry.
Tak jak pisałam książka jest bardzo wciągająca. Anioły, archanioły, wampiry. Zaskoczyła mnie przedstawiona tu teoria powstania wampirów. Mianowicie mieli ich stworzyć archaniołowie. Zresztą nawet oni nie są przedstawieni zbyt pozytywnie. Są jedynie boskimi istotami, egoistami, które z kolejnymi stuleciami popadają w szaleństwo. Ale Raphael jeszcze taki nie jest. Jeszcze ma ludzkie odczucia. Ellie wbrew samej sobie poddaje się wpływowi archanioła.
Sama opowieść jest trochę oklepana. Ale autorka rewelacyjnie maluje słowem. Świetnie oddaje magnetyzm i erotyczne napięcie między głównymi bohaterami. No i ich wewnętrzną przemianę. Zakończenie wymiata. Tego na pewno się nie spodziewałam. Biorę się za kolejny tom.
Return to the powerful, turbulent Psy/Changeling world created by the “amazingly talented”* Nalini Singh, as a human detective finds himself...
Vampire hunter Elena Deveraux and her lover, the lethally beautiful archangel Raphael, have returned home to New York only to face an uncompromising new...
Przeczytane:2017-06-16, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki - 2017,