Pisarz Owen Quine zaginął. Żona zleca prywatnemu detektywowi Cormoranowi Strike’owi odnalezienie męża. Kobieta sądzi, że Owen po prostu zniknął na kilka dni, jak to zdarzało się już wcześniej. Jednak sprawa może być znacznie poważniejsza. Pisarz właśnie ukończył rękopis będący jadowitym portretem wielu znajomych. Gdyby książka została opublikowana, zrujnowałaby niejedno życie. Nie brak zatem tych, którym mogło zależeć na uciszeniu autora. Rzeczywiście okazuje się, że został on brutalnie zamordowany, i to w dziwacznych okolicznościach. Strike próbuje rozwikłać zagadkę bezwzględnego zabójcy. Zabójcy jakiego dotychczas nie spotkał...
Robert Galbraith to pseudonim J.K. Rowling.
Wydawnictwo: Dolnośląskie
Data wydania: 2014-09-24
Przygody Cormorana Strike'a czyta się bardzo przyjemnie z kilku powodów.
Pierwszym jest sam Cormoran. Drugim jest ciekawa fabuła, która jest lepszą wersją powieści Janet Evanovich. Trzecim jest postać Robin, która rozświetla, czasem depresyjną, aurę Cormorana.
Jego siła dedukcji i spostrzegawczość przypomina połączenie Sherlocka Holmesa i Herkulesa Poirot :)
Świetna seria kryminalna, uwielbiam Cormorana Strike`a i Robin !!!!
?,,Jedwabnik" to drugi tom serii kryminalnej o Cormoranie Strike'u. Prywatny detektyw przyjmuje kolejne zlecenie. Tym razem jego celem jest odnalezienie pisarza Owena Quine'a, który przepadł bez śladu. Jego dość ekscentryczna żona, która wynajęła Strike'a do tej sprawy wkrótce zostaje oskarżona o zamordowanie męża. Jak mający ujrzeć światło dzienne rękopis wpłynął na los Quine'a? Czy Cormoran i jego asystentka Robin wyjaśnią tę sprawę?
?Po ,,Wołaniu kukułki" wreszcie sięgnęłam po drugi tom tej serii i znowu było to pozytywne spotkanie. Po raz kolejny intryga kryminalna była misternie utkana niczym pajęcza sieć. Była prawie niewidoczna dla oka, a jednocześnie mocno trzymała mnie w ryzach i popychała do czytania kolejnych stron. Konstrukcyjnie fabuła została poprowadzona w taki sposób, że absolutnie nie sposób jest odkryć kto jest sprawcą morderstwa, jakie ta osoba miała motywacje. Cały czas urzeka mnie to tradycyjne spojrzenie Galbraitha/Rowling na kryminał. Nie ma tutaj specjalistycznych maszyn. Jest obserwacja, logika, dedukcja. Wymiana myśli z Robin. Cały arsenał prywatnego detektywa.
?Londyńskie uliczki, puby i kapryśna pogoda dodają tej książce dodatkowego klimatu. Niezwykle podoba mi się to, jak duży nacisk Rowling kładzie na relacje między bohaterami. Jak stopniowo je podbudowuje, strona za stroną. Dzięki temu, że zarówno Cormoran jak i Robin dostają ,,swoje 5 minut" wiemy jakie myśli kłębią się w ich głowach, jakie mają pragnienia, chociaż nie zawsze muszą wybrzmieć głośno.
Jeśli nie znacie tej serii- warto dać jej szansę.?
Książka jest ciekawa. Jednak główna intryga nie wciąga tak bardzo jak ta opisana w części I cyklu. Jednak spotkanie z Cormoranem i Robin wynagradza wszystko. Czytanie jest prawdziwą ucztą kryminalną.
„Jedwabnik” to drugi tom kryminalnej serii pióra Roberta Galbraitha o detektywie Cormoranie Strike i jego asystentce Robin. Tym razem akcja powieści osadzona jest w londyńskim środowisku literacko-wydawniczym, co dla każdego mola książkowego będzie nie lada gratką :) To ciekawa społeczność, gdzie wszyscy się znają i są powiązaniu skomplikowanymi relacjami. Intryga kryminalna ściśle związana jest z powieścią zaginionego pisarza, którego Cormoran ma odszukać - jego książka jest dosyć dziwnym tworem literackim, zdecydowanie nie w moim guście, więc i fabuła podobała mi się nieco mniej niż w tomie pierwszym. Niemniej jednak i tak dalej uważam, że jest to dobry, wyróżniający się na tle innych kryminał – znajdziemy tam naprawdę rewelacyjne kreacje postaci i niepowtarzalny, angielski, niespieszny klimat. Na pewno doceniam też odwagę autorki – w końcu trzeba mieć jej sporo, żeby tak eksperymentować fabularnie :) Oczywiście rozwiązanie całej zagadki jest równie zaskakujące, co w tomie pierwszym. Na pewno szybko sięgnę po tom trzeci!
Comoran Strike, prywatny detektyw powraca. Przyjmyuję sprawę, która wydaje się być oczywista. Z drugiej jednak strony, wie, że nie nie należy nigdy zakładać nic pewnego. W toku toczącego się śledzctwa odkrywa coraz to nowe tropy, które prowadzą go do prawdziwego zabójcy. Jednocześnie obok toczącego się śledzctwa detektywy mierzy się ze swoimi uczucami do pięknej asystentki. Jeszcze boi się głośno o nich mówić, z drugiej jednak strony, z każdym dniem coraz bardziej zbliżają się do siebie. Oboje nieświadomi rodzącego się między nimi uczucia, pozwalają by wszystko toczyło sie bez zbędnego pośpiechu.
Dobra akcja, interesujące zwroty akcji, oraz nieśmiało rodzącą się historia miłosna w tle powodują, że jest to książka po, którą z przyjemnośćią sięgną zarówno miłośnicy kryminału, jak i romansu.
Harry ugina się pod ciężarem strasznego zadania: powinien odszukać i zniszczyć pozostałe horkruksy Voldemorta. Nigdy jeszcze nie czuł się tak samotnie...
"Baśnie barda Beedle'a" to zbiór pełen magii, poruszających opowieści, które wzruszają, bawią, a czasem przerażają i wywołują dreszcz lęku przed śmiercią...