Witaj w świecie, gdzie twoje najskrytsze lęki stają się rzeczywistością.
W szpitalu w Lakeshore doktor Peter Ross prowadzi kontrowersyjny program terapeutyczny, konfrontując pacjentów z ich największymi fobiami. Jego metoda jest brutalna, lecz skuteczna – przynajmniej w teorii. Wybiera pięciu skazanych morderców, każdy z unikalnym lękiem, aby dowieść, że nawet najbardziej traumatyczne fobie można pokonać.
Gdy przeszłość doktora Rossa wychodzi na światło dzienne, granica między terapią a torturą zaczyna się zacierać. Kim jest człowiek, który zmusza innych do patrzenia w oczy ich strachowi? Czy to naprawdę jeszcze nauka, czy może już szaleństwo ukryte pod maską medycyny?
„Fobia” Grahama Mastertona to wstrząsający thriller, który zgłębia ciemne zakamarki ludzkiego umysłu i zadaje pytanie: ile jesteśmy w stanie znieść, by przetrwać?
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-03-08
Tytuł oryginału: Phobia
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Mogielska Karolina
Profesor Nathan Underhill, próbuje wyhodować mitycznego gryfa, by z niego pozyskać materiał do badań nad komórkami macierzystymi i zastosowaniem...
W klinice położniczej w Louisville noworodki zapadają na tajemniczą chorobę. Nieustający płacz i brak snu skazują je na powolną śmierć z wycieńczenia....
Przeczytane:2025-03-09, Ocena: 6, Przeczytałam, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2025, 52 książki 2025,
#współpracabarterowa
Wyobraźcie sobie, że trafiacie do klatki, w której musicie się zmierzyć ze swoimi najgłębszymi lękami. Bez możliwości ucieczki, trzeba stanąć twarzą w twarz z czymś, co wywołuje w Was panikę! Brzmi przerażająco, prawda?
"Fobia" to wzorowy przykład książki przełomu lat 80. i 90. XX wieku. Pamiętacie Amber Horror czy Phantom Press? Ta książka taka właśnie jest! Oldschool pełną gębą! Ale do rzeczy, o czym jest ta książka?
Doktor Ross prowadzi program terapeutyczny podczas, którego jego pacjenci są zmuszeni stoczyć wewnętrzną bitwę walcząc ze swoimi fobiami. Sprawa jest kontrowersyjna, gdyż do badań wybiera pięciu skazanych morderców! Każdy z nich ma jakiś irracjonalny lęk, który sprawia, że przemieniali się w oszalałych osobników o morderczych zapędach. Jego okrutna terapia na granicy tortury jest teoretycznie skuteczna. Jednak niedługo potem pacjenci giną, jeden za drugim... Czy ktoś ich celowo eliminuje? Zemsta za ich czyny?
Doktor Ross jest geniuszem czy szaleńcem? Gdzie leży granica w ohydnych eksperymentach medycznych? Kiedy chore ambicje przeobrażają się w niezdrową obsesję? Czy chęć realizacji własnej wizji w imię nauki nie zmienia człowieka w zwierzę, które po trupach dąży do celu?
Mocny wstęp wzbudzający niepokój. Policyjne śledztwo, twardy glina, dziwny doktorek i tajemnicze przypadki śmierci. Niesamowicie trzyma w napięciu i co za zwroty akcji! Sprawiające, że siedziałam na krawędzi! Dokąd to wszystko zaprowadzi?
Siłą tej książki jest... strach! Właśnie tak! Masterton trafił w samo sedno. Pokazał jak pozornie zwykłe rzeczy mogą w niektórych wywołać paniczny lęk. Zapiera dech, traci się rozum... oszalały umysł nie myśli racjonalnie. Groza straumatyzowanego umysłu w szponach koszmaru. Ile ludzki umysł jest w stanie znieść?
Gorąco polecam. Świetny thriller psychologiczny! Warto było czekać na to wydanie.
Katooola patronuje tylko sztosom!