Ta historia jest całkowicie nieprawdopodobna, a jednak w pełni prawdziwa.
,,Mieszkańcy tego kraju już mnie szanują, ale teraz mają mnie pokochać. Mam być dla nich bliższy niż ojciec i matka. Mam być dla nich jak Bóg".
Inteligentne dziecko, które stało się drobnym przestępcą. Drobny przestępca, który został baronem narkotykowym i jednym z najbogatszych ludzi świata.
Uważał się za Boga, pana życia i śmierci. Przypisuje mu się tysięce ofiar. Jednocześnie mieszkańcy Kolumbii modlą się do niego i wznoszą mu kapliczki. Traktują go jak świętego.
Niepowtarzalna narracja pierwszoosobowa sprawia, że wnikamy w jego umysł. Umysł Pabla Escobara.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-03-26
"Escobar" autorstwa Maxa Czornyja to powieść z kategorii true crime. Autor w książce przenosi czytelników w świat zbrodni, przemocy i skomplikowanej psychologii postaci. Autor znany z umiejętności budowania napięcia i zagadkowych fabuł, tym razem stawia na tematykę narkotykową, inspirując się życiem jednego z najniebezpieczniejszych przestępców XX wieku – Pablo Escobara. Książka jest nie tylko biografią, ale także głęboką analizą psychologiczną, która ukazuje, jak władza i pieniądz mogą zniekształcać moralność człowieka. Max Czornyj z wyjątkową precyzją przedstawia zarówno życie Escobara, jak i tło społeczne Kolumbii lat 80. i 90. XX wieku, co pozwala lepiej zrozumieć motywacje bohaterów. Styl pisania Maxa Czornyja jest dynamiczny i pełen szczegółów, co sprawia, że lektura jest niezwykle wciągająca. Autor zręcznie balansuje między faktami a fikcją, co dodaje książce dramatyzmu i emocjonalnej głębi. Postacie są dobrze zarysowane, a ich losy często zaskakują.
"Escobar" to nie tylko opowieść o zbrodni, ale także o miłości, lojalności i zdradzie. ax Czornyj nie boi się poruszać trudnych tematów, co czyni tę książkę nie tylko emocjonującą, ale i skłaniającą do refleksji.
"Escobar" Maxa Czornyja to pasjonująca lektura dla miłośników kryminałów i thrillerów, a także dla tych, którzy interesują się historią i psychologią ludzi, którzy przekroczyli granice moralne. To książka, która na długo zapada w pamięć i prowokuje do myślenia.
Polecam gorąco!
BRUNETTE BOOKS
Escobar. Już samo nazwisko wzbudza emocje i nie pozostawia obojętnym. Geniusz czy morderca? Zbrodniarz czy kolumbijski Robin Hood? Diabeł czy bóg? A może każda postać po trochu. Na te pytania może Wam pomóc odpowiedzieć ta książka. Bo chociaż o tym człowieku, który niejako już za życia stał się legendą powiedziano i napisano już wszystko, to nic co z nim związane nie pozostawia obojętnym. Również ta powieść.
Zbeletryzowana biografia Escobara to szalenie świetna lektura. Tak szalona jak i jego życie. Zastosowanie narracji pierwszo osobowej sprawia, że to sam Escobar opowiada nam o swoim życiu. Lekki język, pełen niesamowitych zwrotów akcji powoduje, że ksiażkę czyta się bardzo szybko.
Tym sposobem pisarz wykreował świetny portret tego człowieka. Poznajemy Escobara nie tylko jako zbrodniarza, jednego z najbogatszych ludzi na świecie, króla narko biznesu, ale też ojca i męża. Jego brutalność nie budzi zaskoczenia, zaskakuje jednak jego postawa wobec dzieci i zasady, którymi się kierował. Bo chociaż ten człowiek z pozoru pozbawiony był zasad, to swój kodeks miał.
Chociaż mnie z tą postacią kojarzy się brutalność i tego obawiałam się sięgając po książkę, to tutaj choć została wpleciona w fabułę, jednak w tak umiejętny sposób, że nie razi, a wciąga i ubogaca brutalny świat, w którym akcja się toczy.
Świat bogactwa, korupcji, przemocy, pieniędzy, narkotyków i władzy. Świat niedostępny szaremu człowieka, ale może właśnie dlatego tak budzący zainteresowanie.
Jeśli chcesz poznać mentalność człowieka, który wzbudzał podziw i strach, dla jednych bohatera, dla drugich zbrodniarza, to z czystym sumieniem polecam Ci tę powieść. Pozwól, tak jak i ja porwać się w niedostępny dla nas świat. Świat człowieka, który chciał być bogiem.
TA HISTORIA UZALEŻNIA JAK MIŁOŚĆ. ZAKOCHACIE SIĘ W ANTONII NA ZABÓJ. BĘDZIECIE CHCIELI SPĘDZIĆ Z NIĄ KAŻDĄ WOLNĄ CHWILĘ. U stóp Antonii leży trup. I...
Stali się niewolnikami nieobliczalnego człowieka, który porwał ich córkę, a potem zawładnął ich życiem. Nowy thriller psychologiczny Maksa...
Ocena: 5, Chcę przeczytać,
Kiedyś. Kiedyś byłem mały, delikatny.
Na kolanach matki siedziałem.
Marzyłem. Czułem. Pamiętałem.
Wspomnienia najdalsze.
Czułem promień słońca. Na twarzy.
Matka głaskała mnie po głowie.
Przeczesywała włosy moje.
A świat był niczym więcej.
Kiedyś. Kiedyś byłem ich panem.
Bogiem ich istnienia.
Dawałem biednym.
Widziałem w ich oczach uwielbienie.
Odbierałem życia i życia darowałem.
Kochałem. Krzywdziłem. Nienawidziłem.
Byłem architektem ich dążeń.
Namacalnym stworzycielem ich świata.
Kreatorem ludzkich spojrzeń.
Bogiem ich wyobrażeń.
A swiat był mną. A ja światem byłem.
czymże życie jest utkane?
ambicje, plany, marzenia
jak daleko dojść jest dane?
życie w śmierć się zamienia
narodzona ta ciemność z krwi
w imię pieniędzy za wielu przelana
a potem to wszystko się śni
jest koniec i chwała przerwana
rozdeptać, zmiażdżyć, we krwi utopić
rozkruszą się mury i upadną
kochać, bać się, w wiarę ugodzić
niech wszyscy się boją, na kolana padną
Kiedyś. Wygram ze śmiercią.
Odejdę na własnych warunkach.
A oni będą się do mnie modlić.
Będę ich panem. Znów.
Tak jak byłem za życia.
Tak i po śmierci przede mną klękać będą.
Kapliczki budować i modły wznosić.
Kiedyś. Skończy się mój świat.
Pieniądze, bogactwo, władza.
A oni o mnie nie zapomną.
Będę żył w ich myślach.
Będę królem.
Robin Hoodem ich pamięci.
True crime w odsłonie Maxa Czornyja zachwyca. Choć fabularyzowane, to przepełnione faktami. Wyobraźnię pobudza i wypełnia emocjami. Pierwszoosobowa narracja podsyca płomień. Niesie się echem poczucia panowania nad kolumbijskim światem. Psychologicznie wżera się w duszę. Można chłonąć myśli. Można napawać się emocjami. Wniknąć, przeniknąć i przejść przez umysł Escobara. Odczuwać i drążyć. Rozdrapywać skrawki jego przeszłości. Zagłębić. Rozłupać. Odnaleźć. Zanurzać się w cząstki jego pragnień. Potęgę posiadania zrozumieć. Dotrzeć do meritum jego ambicji. Można być panem. Życia i śmierci. Polecam.