Cześć, tu Carter. Howard Carter.
To ja odkryłem wypełniony skarbami grobowiec faraona Tutenchamona i jako pierwszy człowiekzobaczyłem mumię liczącą ponad trzy tysiące lat!Myślicie, że to straszne? Dla mnie to najpiękniejszy moment życia.
Od dzieciństwa marzyłem o wielkich znaleziskach, starożytnych cywilizacjach i klejnotach zasypanych ziemią. Pragnąłem przygód oraz wyzwań.
Przemierzyłem piaski pustyni oraz morza. Walczyłem ze sztormami, burzami piaskowymi, a na koniec rzuciłem wyzwanie klątwie.
Wierzycie w klątwy?
Nie bójcie się ich. Razem pokonamy wszelkie przeciwności, a przy okazji oprowadzę Was po Egipcie. Tym z moich czasów i tym znacznie starszym, zagrzebanym pod warstwami piasku.
Jesteście gotowi na kolejną przygodę?
Wydawnictwo: Frajda
Data wydania: 2024-09-04
Premiera już 4 września 2024 roku‼️
"Cześć, tu Carter!" Max Czornyj to kolejny tom rewelacyjnej serii o genialnych odkrywcach. Poznajemy Howarda Cartera, który opowiada nam o gorącym Egipcie, piramidach, poszukiwaniach skarbów oraz o mumiach i klątwach. Poznajemy Howarda Cartera jako młodego chłopaka, który dostał propozycję wyjazdu do Egiptu. Howard pragnął spełnić swoje marzenia więc wybrał się w podróż. Tam wśród wykopalisk czekają go niesamowite perypetie, ale też z biegiem czasu musi zmierzyć się z nadciągającymi problemami. Możemy obserwować Howarda, który pomimo trudności losu, który rzuca mu kłody pod nogi brnie do przodu, aby osiągnąć cel. Spełnia swoje marzenia, bo wierzy w siebie. Staje się mężczyzną honorowym, który zgodnie ze swoimi zasadami postępuje uczciwie.
Jesteście ciekawi jak skończy się jego podróż do Egiptu i poszukiwaniu skarbów?
Przeczytajcie tę książkę, bo czekają na Was niesamowicie ekscytujące chwile. Idealna lektura dla dzieci lubiących przygody i podróże.
Książkę czyta się szybko, a wyobraźnia pracuje z każdą przewracaną stroną. Na koniec muszę dodać, że jestem zachwycona ilustracjami Aleksandry Czornyj.
Warto kupować dzieciakom takie mądre i wartościowe książki.
Rewelacja! Czekam na kolejne książki z tej serii.
Ocena: 10/10 ⭐️
Zdecydowanie polecam!
BRUNETTE BOOKS
Dziś pozycja, którą ja również czytałam z wielką przyjemnością. Egipt i wszystko, co z nim związane fascynował mnie już od małego. To niesamowita podróż, którą odbyłam z wielką przyjemnością.
Max Czornyj przekazał w ręce czytelników kolejny tom z serii Genialni Odkrywcy. Jest to ekscytująca seria, którą po prostu kochamy. Oby szybko się nie skończyła. Przed Wami trzeci tom, czyli ,,Cześć, tu Carter"
Carter zasłynął z odnalezienia grobowca Tutanchamona, egipskiego faraona panującego w XIV w. p.n.e.Nie było to łatwe, czego dowiecie się właśnie z tej książki. Carter ponosił porażki. Szukał i niczego nie znajdywał i gdy miał zrezygnować, okazało się, że jednak jego grupa robotników natknęła się na coś.Max Czornyj przedstawił postać bohatera, zaczynając od najmłodszych lat.
Przedstawił jego marzenia, dążenie do ich spełnienia, które naznaczone były trudami i wielkie szczęście w momencie, kiedy odnalazł grobowiec wypełniony skarbami i zobaczył na własne oczy mumię Jest to ekscytująca podróż, gdyż sam bohater zwraca się do czytelnika. Jest to świetny zabieg, choćby ze względu na dzieci i młodzież, bo pobudza wyobraźnię. Do tego te piękne i kolorowe ilustracje oraz twarda oprawa.Ta książka przypomniała mi moje marzenia. Jako nastolatka powtarzałam, że zostanę egiptologiem, szukałam sobie studiów w tym kierunku. Kochałam znaleziska, kochałam szczególnie Egipt. Uwielbiam go do tej pory, jednak egiptologia zamieniła się w kryminologię. W sumie podobny fach tylko taki na czasie ?
Polecamy z czystym sumieniem. Wspaniała seria.
Młody Eryczek Deryło i Zagadkowi Agenci na tropie złego Magika! PIERWSZY TOM SERII KSIĄŻEK DLA DZIECI MAKSA CZORNYJA, AUTORA BESTSELLEROWYCH KRYMINAŁÓW...
Stoję jeszcze chwilę nad nieruchomym ciałem, dysząc i tkwiąc w tym wyjątkowym stanie między niebem a piekłem, między życiem a śmiercią. Czuję się bogiem...
Przeczytane:2024-09-08,
Max Czornyj, znany głównie z mrocznych thrillerów i kryminałów, tym razem zabiera nas w fascynującą podróż do starożytnego Egiptu, tworząc opowieść o jednym z najsłynniejszych archeologów w historii – Howardzie Carterze. Książka "Cześć, tu Carter!" to nie tylko biografia wybitnego badacza, ale także wciągająca opowieść o pasji, determinacji i odkryciu, które zmieniło bieg historii.
Już sam tytuł sugeruje, że spotkamy się z nietuzinkową narracją. Carter, w formie pierwszoosobowej, zwraca się bezpośrednio do czytelnika, co czyni książkę lekką, przystępną i bardzo osobistą. Z kart powieści bije fascynacja odkryciami i przygodami, jakie spotkały archeologa, a także odwaga i determinacja, które pomogły mu przetrwać w trudnych warunkach wypraw badawczych.
Carter nie tylko prowadzi nas przez pustynie, piaski i grobowce, ale także wciąga w pełną napięcia opowieść o odkryciu grobowca Tutenchamona – jednego z najważniejszych wydarzeń w historii archeologii. Autor pokazuje, jak wielką odwagę i profesjonalizm Carter wykazywał wobec przesądów i plotek.
W książce nie brakuje również momentów refleksji nad przeszłością i jej odkrywaniem. Carter dzieli się swoimi przemyśleniami na temat starożytnych cywilizacji, kultury Egiptu, a także znaczenia tego, co pozostaje po nas dla przyszłych pokoleń.
"Cześć, tu Carter!" to książka, która zachwyci zarówno miłośników historii, jak i osoby poszukujące wciągającej opowieści przygodowej.
Max Czornyj w swojej najnowszej książce udowadnia, że potrafi tworzyć nie tylko mroczne thrillery, ale także fascynujące opowieści o ludziach, których życie zdominowała pasja odkrywania. "Cześć, tu Carter!" to lektura pełna przygód, historii i egipskiej tajemnicy, która wciągnie czytelnika od pierwszej do ostatniej strony.