Drwale

Drwale to wielopokoleniowa saga, która swój początek bierze pod koniec XVII wieku, kiedy dwaj ubodzy Francuzi, René Sel i Charles Duquet, przybywają do Kanady. Związani kontraktem z feudalnym zwierzchnikiem, przez trzy lata wycinają lasy w zamian za ziemię. Śledzimy losy potomków Sela i Duqueta na przestrzeni trzystu lat: pełne bestialstwa podróże przez Amerykę Północną do Europy, Chin i Nowej Zelandii; zemstę wrogów, wypadki, zarazy, najazdy Indian i ich kulturową zagładę. W pogoni za fortuną bezmyślnie czerpią z potencjalnie nieskończonych zasobów naturalnych, zostawiając potomnym widmo bliskiej katastrofy ekologicznej.

Informacje dodatkowe o Drwale:

Drwale - opinie o książce

Avatar użytkownika - milord
milord
Przeczytane:2019-11-20, Ocena: 4, Przeczytałam, 52 książki 2019,

Fabuła - tak jak tytuł. Ogólnie czyta się przyjemnie i dobrze, mimo ogromnej ilości stron. Niestety sam wątek wydaje się przesadzony, przeciągnięty i w efekcie nudny. Czas jest tak rozciągnięty, że bohaterów nie da się poznać itp.. Poza tym jak dla mnie za dużo postaci. Ja gubię się już przy kilkunastu a tutaj to nie wiem co kiedy i gdzie ( wszystko mi się mieszało i musiałam często wracać na poprzednie strony).

sukces tej książki tkwi nie w jej fabule ale w problemie, który porusza.

Avatar użytkownika - Opowiemci
Opowiemci
Przeczytane:2018-05-08, Przeczytałam, 52 książki 2018,

Pod koniec XVII wieku, dwaj młodzi Francuzi, René Sel i Charles Duquet zostają niewolniczo sprowadzeni do Nowej Francji, jako drwale, przez Claude’a Trépagny’ego, despotycznego osadnika widzącego w lesie jedynie szansę na zarobek. Charles Duquet, chorowity, lecz wyjątkowo przebiegły, ucieka i na przekór wszystkiemu przeżywa, aby rozpocząć handel futrami i drzewem. Staje się patriarchalnym założycielem wielkiej dynastii biznesu drzewnego, określanego jako Duquet et Fils, następnie już pod amerykańską flagą jako Duke & Sons.

Tymczasem jego były partner René Sel, pod jarzmem swego pana zmuszony jest poślubić swoją konkubinę z plemienia Metysów. Po jego śmierci, jego potomkowie muszą znaleźć swoje miejsce wśród Indian w coraz bardziej pochłoniętym przez białych osadników świecie. Obie rodziny będą ze sobą ściśle powiązane, a każde nowe małżeństwo i dziecko będzie stanowić historię tworzenia ich własnego kraju.

Książka Drwale prowadzi nas przez opowieść o zemście, unicestwieniu kulturowym, bada i opisuje nie tylko relacje między narodami, ale przede wszystkim o nieustającym niszczeniu natury przez człowieka. Powieść podąża rytmem spotkań i sporów jej licznych bohaterów dalekich od idealizmu. Właśnie poprzez ich różnice, podejście do natury i drugiego człowieka, konflikty stanowią podstawę wielu rozdziałów tej książki. Jednak oprócz dogłębnego zaznajomienia nas z naturą człowieka, widzimy historię narodzin Kanady, będąca w swych początkach europejską kolonią o nazwie Nowa Francja.

W powieści Annie Proulx to las jest głównym protagonistą. Towarzyszące mu postacie przychodzą i odchodzą, szanując go lub niszcząc. Natura od wieków doznaje gwałtu, a kapitalizm brutalnie przejmuje jej zasoby. Historia zawarta w książce kończy się na roku 2013, a jej przesłanie jest mocno proekologiczne. Jeżeli warunki użytkowania planety nie zmienią się drastycznie, wkrótce zabraknie historii do jej zapisania.

To, co w bardzo klarowny przekazują nam Drwale, to to, że las, choćby nie wiadomo jak rozległy nie jest nieskończony. Wszystko, co staje w kontakcie z człowiekiem i jego niepohamowanym apetytem na bogactwo czy władze, kiedyś się kończy.

Avatar użytkownika - wisnia86
wisnia86
Przeczytane:2018-01-26, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2018, 52 książki 2018,
Pieśni serca i inne opowiadania
Proulx Annie0
Okładka ksiązki - Pieśni serca i inne opowiadania

Zbiór opowiadań. Tło wydarzeń stanowi Nowa Anglia, a występujące postaci to przedstawiciele miejscowych rodzin. Opowiadania są oszczędnymi, surowymi historiami...

Kroniki portowe
Proulx Annie0
Okładka ksiązki - Kroniki portowe

Kroniki portowe to opowieść o człowieku, który na zapomnianej wyspie odnajduje swoją tożsamość i odzyskuje utracone w dzieciństwie poczucie...

Kyle
T.M. Piro