Ten festiwal w Opolu mia³ byæ wyj±tkowy.
I by³!
Tyle ¿e niekoniecznie z powodu atrakcji, jakie zaplanowali jego organizatorzy...
Kiedy ju¿ w czasie pierwszej festiwalowej próby opolski amfiteatr zamienia siê w scenê zbrodni, a potem kolejni arty¶ci, bior±cy udzia³ w konkursie o Grand Prix, staj± siê ofiarami zamachów, prawie wszyscy uczestnicy imprezy maj± w g³owie tylko jedn± my¶l: ,,Czy teraz kolej na mnie?"
Kto chce wys³aæ gwiazdy polskiej muzyki do Alei Zas³u¿onych na Pow±zkach? Dlaczego ofiarami staj± siê arty¶ci, którzy maj± w repertuarze piosenkê ,,Zielono mi"? I jak daleko mo¿na siê posun±æ, aby zdobyæ rozg³os i fortunê?
,,Czerwono mi" to dwudziesta powie¶æ Alka Rogoziñskiego, autora ³±cz±cego w swojej twórczo¶ci klasyczne fabu³y kryminalne z du¿± dawk± czarnego humoru.
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2021-08-11
Kategoria: Krymina³, sensacja, thriller
Jêzyk orygina³u: polski
Gwiazda uwa¿a³a przy tym za kwestiê oczywist±, ¿e skoro ona wtedy nie ¶pi, to znaczy, ¿e nikt z jej wspó³pracowników te¿ nie powinien, a ka¿d± aluzjê, choæby nawet i najstaranniej zawoalowan±, ¿e mog³aby swoje problemy tudzie¿ z³ote my¶li objawiaæ o jakich¶ bardziej ludzkich porach, przyjmowa³a jako obrazê majestatu i z miejsca dostawa³a, w zale¿no¶ci od humoru, napadu histerii albo ataku spazmów, co w sumie trudno by³o czasem odró¿niæ.
Dwudziesta ksi±¿ka Alka to ho³d z³o¿ony jednocze¶nie festiwalowi opolskiemu, którego autor jest fanem (by³am na promocji ksi±¿ki po³±czonej z koncertem najwiêkszych opolskich hitów i widzia³am jak ¶piewa³ sobie pod nosem 🤪), a tak¿e ulubionej autorce Joannie Chmielewskiej.
Od pierwszej ksi±¿ki w której pojawi³a siê znana autorka krymina³ów Ró¿a Krull wiadomo, ¿e tam gdzie ona tam o morderstwa nietrudno. No a tym razem Ró¿a zosta³a zaproszona na Festiwal w charakterze jurora – laika, nie zwi±zanego z muzyk±. Stawka w grze jest wysoka, bowiem laureat otrzyma okr±g³e 3 banieczki w gotówce i do tego milionowy kontrakt na koncerty. A osób pragn±cych przytuliæ tê bajeczn± sumkê jest sporo. W konkursie pragn± zatem braæ udzia³ starzy wyjadacze, którzy raczej ju¿ dawno powinni opu¶ciæ scenê, oraz m³ode osóbki, dopiero wkraczaj±ce w showbiz, a maj±ce o sobie ogromne mniemanie. Parcie na kasê jest ogromne, bo ka¿dy ma jakie¶ zobowi±zania i potrzeby bez których nie ma ¿ycia. Zatem intrygom i knowaniom nie ma koñca. Ka¿dy chce wygraæ, choæby kosztem zdrowia a nawet ¿ycia pozosta³ych uczestników. Zatem oczekujcie nieoczekiwanego. Tytu³ mówi za siebie.
Dwudziesta ksi±¿ka Alka. Czy Wy to rozumiecie? Ja nie wiem, kiedy to zlecia³o... A pamiêtam, jak czyta³am jego dwie pierwsze ksi±¿ki! Chocia¿ moim faworytem zosta³y Te¶ciowe, zarówno tom pierwszy jak i drugi, to i tak, ka¿da z nich to przyjemna podró¿ w ¶wiat tak nam bliski, a jednak z przymru¿eniem oka. Alek pos³uguje siê lekkim, przyjemnym stylem, który siê dos³ownie po³yka. Strona za stron± ucieka zbyt szybko. Nie sposób siê od niej oderwaæ - jest to na tyle wci±gaj±ca historia, ¿e a¿ Czytelnika mierzi z ciekawo¶ci, kto stoi za tym wszystkim. Oczywi¶cie ka¿dy ma swoje tropy, ale jak wiecie, autorzy lubi± wprowadzaæ nas w balona, wiêc trzeba siê z tym liczyæ. No i tutaj nie sta³o siê nic innego, jak... jedno wielkie zaskoczenie. Jak czyta³am ostatnie strony, to dos³ownie szczêka mi opad³a na ziemiê i musia³am j± zbieraæ. Tego naprawdê siê nie spodziewa³am!
To jest piêkne, ¿e pomimo tylu napisanych ksi±¿ek, autor potrafi zaskoczyæ.
Mamy tutaj jak¿e inaczej nasz± s³ynn± Ró¿ê Krull, która zawsze zjawia siê w miejscach, gdzie powinna byæ z daleka. Chocia¿ by³o jej nieco mniej, odnoszê wra¿enie, gdy¿ g³ównymi postaciami by³y nasze gwiazdy sceny muzycznej - oraz podchody dlaczego ten z tym, dlaczego tamta bierze udzia³, a to na pewno ma problemy i tak dalej. Kupa ¶miechu, tak na marginesie. Postacie jak zwykle z du¿ym dystansem, ka¿dy z nich jest inny, ale maj± jeden cel - wygraæ konkurs. I poznajemy ich bardzo dok³adnie... Pojawia siê te¿ kilka postaci z innych powie¶ci autora, co uwa¿am, ¿e równie¿ jest na plus, bo robi siê milej na samo wspomnienie.
Uwa¿am, ¿e autor ma niebywa³y talent do pisania, pos³ugiwania siê ironi± i sarkazmem, dziêki czemu postacie w jego ksi±¿kach s± niebywale barwne.
Fajne jest te¿ to, ¿e ksi±¿ki autora ZAWSZE poprawiaj± mi humor. Choæbym mia³a nie wiem jak paskudne dni, ksi±¿ki Rogoziñskiego zawsze mnie podnios± na duchu, sprawi±, ¿e u¶miech szeroki pojawi siê na mojej twarzy. Sarkazm, ironia - nie jest to obce dla pisarza. Nawet je¶li obserwujecie autora na social media (a je¶li tego nie robicie, to zachêcam, przynajmniej je¶li chodzi o Facebook), zawsze jego posty s± na swój sposób oryginalne. Drugich takich nie znajdziecie nigdzie, uwierzcie mi. Ksi±¿ê Komedii Kryminalnych daje czadu po raz kolejny. Chocia¿ ja czekam na trzeci tom Te¶ciowych, które okaza³y siê naprawdê fenomenalne!
Wiem, ¿e nie ka¿dy przepada za komediami kryminalnymi. Wiem, ¿e nie ka¿dy czuje ten ¿art, nie ka¿dy lubi powie¶ci autora i ja to rozumiem. Sama czêsto mam tak, ¿e to, co tak wszyscy chwal±, mi siê kompletnie nie podoba. Wiêc je¶li kiedy¶ czytali¶cie jego ksi±¿ki i nie przemówi³y one do Was - nie zmuszam. Je¿eli jednak nic autora nie czytali¶cie, zachêcam gor±co, bo warto. Ja zawsze siê przy tych ksi±¿kach relaksuje. Jest zabawa, jest odpowiednie tempo i pe³no zwrotów akcji, których nikt siê nie spodziewa³. Przystêpne pióro to kolejny plus, dla którego warto siêgn±æ. Osoby, które regularnie czytaj± Rogoziñskiego, wiedz±, o czym piszê.
Zdecydowanie polecam - to najlepszy poprawiacz humoru!
"A w kominie szurum burum, a na scenie trup do wtóru..."
Taki wers widnieje na ok³adce ksi±¿ki Alka Rogoziñskiego "Czerwono mi", to przerobiony fragment piosenki "Zielono mi", wokó³ której toczy siê akcja tej komedii kryminalnej z Ró¿± Krull w roli g³ównej. W tytule zmieniaj±c kolor, bardzo dobrze autor nawi±zuje do tej znanej piosenki oraz do zdarzeñ, które maj± miejsce na festiwalu piosenki.
Tym razem wraz z Ró¿± oraz komisarzem policji, Krzysztofem Darskim jako cz³onkami jury udajemy siê do Opola. Festiwal w Opolu tym razem organizuje prywatna stacja Tele-Pol i chce aby by³a to wyj±tkowa impreza. No i w sumie taka by³a..., wyj±tkowe by³o równie¿ jury konkursu Grand Prix, bo nie tylko ludzie znaj±cy siê na muzyce, lecz tak¿e kilkoro celebrytów, w¶ród których znale¼li siê jak ju¿ wspomnia³am autorka krymina³ów Ró¿a i przystojny policjant Krzysztof, którego ona uwa¿a za swojego przyjaciela.
"- Oprócz niego bêdzie tam jeszcze szef Tele-Polu, który przej±³ po Narodowej organizacjê festiwalu...
- Nadal nie mie¶ci mi siê w g³owie, ¿e po tylu latach Narodowa zrezygnowa³a z Opola - mrukn±³ Raj.
- W zamian zorganizowali przecie¿ Festiwal Piosenki Religijnej i Oazowej - przypomnia³a Zosia - W Toruniu.
- Wiem. Z Zenobiuszem jako gwiazd± - przytakn±³ Ludwiczek, (...)."
Na takiej imprezie jak festiwal w Opolu nie mo¿e zabrakn±æ gwiazd muzycznych, a skoro g³ówn± nagrod± s± trzy miliony z³otych plus milion na trasê koncertow±, wiêc zjawi³a siê ca³a plejada chêtnych do walki o nagrodê. Oczywi¶cie same najwiêksze gwiazdy, z ró¿nych pokoleñ, o do¶æ osobliwych charakterach, ka¿da z nich ma o sobie wielkie mniemanie, wierz±c ¿e wygra Grand Prix. Co ciekawe, to mo¿na w tych artystach znale¼æ odpowiedniki z naszej rodzimej sceny, nie tylko tej fikcyjnej, stworzonej przez autora. Powinno byæ wiêc weso³o i rado¶nie, gdy¿ muzyka przecie¿ uszlachetnia i ³agodzi obyczaje. Zazwyczaj podczas prób jest mi³o, gdy¿ znaj± siê niemal wszyscy, nie licz±c debiutantów, którzy s± zafascynowani swoimi idolami, lecz jednak atmosfera nie jest komfortowa tym razem.
"Darskiemu przypomnia³a siê Iwka, która zapytana przez niego, czy zauwa¿y³a co¶ dziwnego w ci±gu dwóch dni festiwalu, odpar³a: "Tak. Wszyscy arty¶ci s± psychiczni"."
Niespodziewanie podczas jednej z prób w amfiteatrze dochodzi do katastrofalnego wydarzenia, okazuje siê, ¿e nawet na scenie w¶ród tylu ludzi nie jest tu zbyt bezpiecznie. Scena rozrywkowa letniego teatru opolskiego zamieni³a siê w scenê zbrodni.
"Festiwal, na którym do tej pory najbardziej ekscytuj±cym wydarzeniem by³o to, ¿e Rodowicz w siedemdziesi±tym siódmym pobi³a siê na scenie z Sipiñsk±, nagle zamienia siê w krwaw± jatkê!"
W ¶ledztwo oczywi¶cie zaanga¿owa³a siê Ró¿a Krull wraz z komisarzem Darskim. Pocz±tkowo Krzysztof chcia³ j± od tego odseparowaæ, lecz zdawa³ sobie sprawê, ¿e i tak to bêdzie nieosi±galne. Tym bardziej, ¿e teraz wypadki zaczynaj± siê masowo. W¶ród ca³ego grona uczestników imprezy powsta³o spore zamieszanie, nie wszyscy o wszystkim wiedz± i mówi±, wiêc plotki bardzo szybko siê rozprzestrzeniaj±. Czê¶æ wiadomo¶ci przecieka do lokalnej prasy i si³± rozpêdu jest ju¿ niemal wszêdzie. Mówi siê o odwo³aniu konkursu.
Muszê przyznaæ, ¿e by³am zaskoczona ca³± fabu³± tej ksi±¿ki. Czyta³o mi siê bardzo lekko, jak zwykle zreszt±, gdy¿ lektura komedii Alka Rogoziñskiego to sama przyjemno¶æ i rozrywka.
Czy która¶ z gwiazd opolskiej estrady faktycznie zginie? Czy komisarz Krzysztof Darski rozwi±¿e sprawê sam, czy mo¿e z ogromn± pomoc± niezawodnej Ró¿y Krull? A która gwiazda ma najwiêksze szanse na wygran± w konkursie? Czy festiwal dojdzie w ogóle do skutku? I w koñcu kto jest sprawc± tego zamieszania w opolskim amfiteatrze?
Na te pytania znajdziecie odpowiedzi w ksi±¿ce. Czytajcie, bo warto. Powiem jeszcze, ¿e zakoñczenie jest do¶æ zaskakuj±ce.
Ja serdecznie Wam polecam.
Ten festiwal w Opolu mia³ byæ wyj±tkowy. I taki siê w³a¶nie sta³. Ale nie za spraw± muzyki. Tematem numer jeden jest zbrodnia, której motywem przewodnim jest utwór "Zielono mi". Ofiarami stali siê ci, którzy w swoim repertuarze mieli w³a¶nie tê piosenkê.
Dlaczego kto¶ chce wykoñczyæ uczestników? Jaki ma motyw? Czy sprawca zostanie z³apany?
Dwudziesta w dorobku autorskim powie¶æ Alka Rogoziñskiego ju¿ za mn±. Mam wra¿enie, ¿e motyw sceniczny znalaz³ siê tutaj nie bez przypadku. To takie moim zdaniem uhonorowanie twórczo¶ci. Sze¶ciu lat spisywania pomys³ów.
Najnowsza powie¶æ autora doskonale ³±czy w sobie elementy krymina³u z czarnym niczym wêgiel humorem. Zbrodnia, zaskakuj±ca w tej historii, zmusza czytelnika do analizy wydarzeñ. Do kluczenia labiryntem. Do ¶ledzenia wydarzeñ z zapartym tchem. Krok po kroku analizujemy razem z prowadzonym na kartach ¶ledztwem. Dodatek wymienionego powy¿ej czarnego humoru pozwala na takie l¿ejsze spojrzenie na wszystkie wydarzenia. Autor bardzo fajnie prowadzi³ akcjê. Spójno¶æ fabu³y przemawia za t± histori±. Na plus wykaz wszystkich wa¿niejszych bohaterów w tej historii. Bez tego ciê¿ko by³oby siê odnale¼æ w takiej ilo¶ci postaci. Nie ukrywam, ¿e to spore u³atwienie. Bardzo fajnie, ¿e znale¼li siê tu bohaterowie z poprzednich ksi±¿ek autora. Z przyjemno¶ci± czyta³am ich poczynaniami. Fina³ by³ zaskakuj±cy i w koñcu mog³am odetchn±æ. Wszystko siê wyja¶ni³o. Lekturê czyta siê szybko. Bawi, rozwesela a przy tym wprowadza dreszczyk emocji. Tej niepewno¶ci i oczekiwania na kolejny cios. To idealna lektura dla fanów autora oraz komedii kryminalnych. Warto j± przeczytaæ.
Polecam.
Skandal! M±¿ zabroni³ mi czytaæ Alka Rogoziñskiego w sypialni. Powiedzia³ ¿e siê chichram i podskakujê, a on nie mo¿e spaæ. Zupe³ny brak zrozumienia J
Je¶li kto¶ z Was, jeszcze nie zna przezabawnych komedii kryminalnych Alka Rogoziñskiego, proponujê zapoznaæ siê choæ z jedn± z nich. Zobaczycie ¿e Was wci±gn±.
Czerwono mi to najnowsza historia Autora, osadzona tym razem w amfiteatrze w Opolu. Rozpoczyna siê w³a¶nie, konkurs Grand Prix z gwiazdami polskiej muzyki. Niestety artystom bior±cym udzia³ w konkursie przytrafiaj± siê nieszczê¶liwe wypadki. Kto za tym stoi? Zagadkê próbuje rozwi±zaæ nieoceniony komisarz – Krzysztof Darski. I tym razem nie zabrak³o Ró¿y Krull oraz Klaudii Hutniak. Od kilku historii zastanawiam siê kto by³ pierwowzorem Klaudii…
„ - Jaki szaleniec wpad³ na taki pomys³?
- No, przecie¿ znam siê na muzyce! – obruszy³a siê Krull. – Jako dziecko wystêpowa³am w ko¶ciele!
- Chyba jako kropid³o.
- W chórze…
- Musia³a¶ byæ przed mutacj± – orzek³ stanowczo Mario. – Ró¿a, nie zapominaj, ¿e ja kilka razy mia³em nieprzyjemno¶æ us³yszeæ co¶, co ty nazywasz ¶piewem, i zapewniam ciê, ¿e z dwojga z³ego szybciej poszed³bym na recital sokowirówki ni¿ twój. A swoj± drog±… - Otworzy³ stoj±cego na biurku MacBooka i przez chwilê przesuwa³ palcem na touchpadzie. – Moja firma jest odpowiedzialna za promocj± festiwalu i w³a¶nie przygotowujemy komunikaty prasowe, a w informacjach od organizatorów nie mam ani s³owa, ¿e bêdziesz w jury. Jeste¶ pewna, ¿e sobie tego nie wymy¶li³a¶?
To tylko jeden z zabawnych fragmentów, mo¿ecie mi wierzyæ jest ich zdecydowanie wiêcej. Kto z tuzów polskiej estrady zginie? Czy Darski rozwi±¿e kolejn± sprawê. Czy Ró¿a bêdzie mu „skutecznie pomagaæ”?
Kurcgalopkiem leæcie przeczytaæ Czerwono mi! Nie po¿a³ujecie. ¦miech i dobra zabawa gwarantowane. Jako osoba, która wychowa³a siê na Joannie Chmielewskiej, zdecydowanie polecam.
Dziêkuje Wydawnictwu Skarpa Warszawska za egzemplarz recenzyjny. Zapraszam na stronê Wydawnictwa Skarpa Warszawska https://www.skarpawarszawska.pl/
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Ilo¶æ stron: 304
Data premiery: 11 sierpnia 2021
Tym razem Alek Rogoziñski zabiera nas na festiwal do Opola. Moim zdaniem by³ to ¶wietny pomys³. Mamy mo¿liwo¶æ przyjrzenia siê temu jak wygl±da ¶wiat muzyków, chêæ wybicia siê, a wrêcz parcia po wygran± bez ¿adnych skrupu³ów czy wyrzutów sumienia.
"Teraz najwa¿niejsze by³y pieni±dze. I tylko one."
Podczas lektury stale towarzyszy³ mi utwór "Zielono mi". I chyba taki te¿ by³ zamys³ autora, by sprawiæ, i¿ czytaj±c jego najnowsz± powie¶æ, bêdziemy nuciæ pod nosem tê piosenkê. Ale i ten element nie jest bez znaczenia dla fabu³y...
Co prawda tym razem moje przypuszczenia co do tego, kto stoi za zabójstwem sprawdzi³y siê, jednak w trakcie lektury autor tak namiesza³, ¿e zaczê³am mieæ pewne w±tpliwo¶ci. Z zaanga¿owaniem ¶ledzi³am rozwój wypadków. Tak wiêc intryg i mylnych tropów nie zabraknie. Zw³aszacza ¿e mamy bohaterów, którzy stanowi± barwny przekrój osobowo¶ci. Zdecydowanie nie mo¿na siê z nimi nudziæ.
"Pamiêtaj, ¿eby¶my przy podpisywaniu nastêpnego kontraktu pamiêta³y o dodaniu punktu, ¿e ono nie ¿yczy sobie, aby kto¶ przy nim umiera³. Przecie¿ nie da siê zaplanowaæ ¿adnej pracy, je¶li wszyscy wokó³ zaczn± sobie tak bez ¿adnego pozwolenia schodziæ z tego ¶wiata. Naprawdê, ludzie w tych czasach ju¿ kompletnie zapomnieli, co to znaczy profesjonalizm."
Wszystko zosta³o dobrze skonstruowane, poszczególne w±tki doskonale siê zazêbiaj± tworz±c spójn± ca³o¶æ. Lekki styl, ironia, ¿art sytuacyjny i s³owny oraz czarny humor sprawi³y, ¿e bawi³am siê przednio. Uwielbiam nawi±zania autora do bie¿±cych wydarzeñ ze ¶wiata kultury, show-biznesu czy polityki. Niejako w krzywym zwierciadle ukaza³ ¶rodowisko celebrytow, jednak¿e bez jakichkolwiek z³o¶liwo¶ci. To zawsze dodaje jego ksi±¿kom dodatkowego smaczku.
Nie mogê nie wspomnieæ o zamieszczonym na pocz±tku ksi±¿ki spisie postaci wraz z krótkim opisem ka¿dej z nich. Dziêki temu nie pogubimy siê w mnogo¶ci bohaterów oraz mamy rozeznanie kto jest kim dla kogo.
"Czerwono mi" jak przysta³o na dobr± komediê kryminaln± bawi, ¶mieszy, intryguje, zaskakuje. Pokazuje do czego zdolny jest posun±æ siê cz³owiek, by zdobyæ rozg³os i fortunê. Z mojej strony polecam!
Popularna autorka powie¶ci kryminalnych Ró¿a Krull postanawia spe³niæ pro¶bê swojej gosposi i spróbowaæ rozwi±zaæ zagadkê morderstwa burmistrza...
Autorka powie¶ci kryminalnych, Ró¿a Krull, otrzymuje zaproszenie na zjazd pisarzy, odbywaj±cy siê we dworku pod Krakowem. Ju¿ pierwszego dnia jej kole¿anka...
Zapewni³em j±, ¿e wszystko jest zapiête na ostatni guzik i ¿e nie przewidujê ¿adnych wpadek, ale przerwa³a mi w pó³ zdania i stwierdzi³a, ¿e wie co mówi. I ¿e wszystkim artystom, którzy przyjad± do Opola, grozi wielkie niebezpieczeñstwo.
Wiêcej