Forum

Wątek - Grupa wsparcia - 52 książki 2014
← powrót

Kto Post
slk
2014-02-10 12:52:22

Habina - tak, ale niezależnie od oceny, warto tę notę uzasadnić w opinii :) Bo sama ocena nie daje innym poszukującym o książce tyle informacji co choćby jedno-dwa zdania.
Habina
2014-02-10 13:18:34

slk - owszem, lecz czytałam ją w 2012 roku, nie potrafię teraz napisać o niej nawet kilku słów. Przeczytana, zapomniana, pewnie warta tej (mojej) oceny. Staram się ostatnio pisać kilka słów świeżo po przeczytaniu.
slk
2014-02-10 13:42:43

Habina - zrozumiałe :) nie zauważyłem półeczki 2012 po prostu, stąd zdziwienie.
nunachopin
2014-02-11 10:57:22

Mam pytanie dotyczące pisania opinii i recenzji. Na bieżąco oznaczam przeczytane książki na półce wyzwania, niemniej recenzje i opinie notuję na papierze i mam poślizg z dodawaniem ich na portalu (przyczyny niezupełnie zależne ode mnie). Jeśli mi się uda, do końca tygodnia uzupełnię braki w tej mierze, chciałabym jednak wiedzieć, czy nie dyskwalifikuje mnie to w jakiś sposób z wyzwania czytelniczego?
danutka
2014-02-11 11:02:01

Nunachopin, chyba każdy dodaje opinie z jakimś tam poślizgiem. Nie jesteśmy wszak robotami. Ja też oceniam na bieżąco, ale opinie dokładam zwykle na koniec miesiąca, jak je napiszę (a bywa z tym różnie czasowo). Jak widać po zeszłorocznym wyzwaniu, nie ma to znaczenia. :)
nunachopin
2014-02-11 11:10:12

dzięki
azetka79
2014-02-11 11:56:58

Polecam serdecznie serię 5 tomów "Niewidzialnej gry"... rewelacja, dla młodszych i starszych... świetnie się czyta, wartka akcja, nieco fantastyki, nieco relaizmu, nieco histori, każdy znajdzie coś dla siebie:)
azetka79
2014-02-11 11:57:20

ja dziś już zabieram się za 4 częśc:)
wika9
2014-02-11 19:14:16

Ja natomiast polecam Hipnotyzera - Larsa Keplera. Ależ wciąga.....jeden z lepszych kryminałów. Oj dzieje się tam, dzieje. Obecnie jestem w trakcie Wołania kukułki, gdy tylko zakończę, wystawię opinię. I co najlepsze czekam na kilka nowych tytułów, min. Motylka i Czarny dom. Weekend upłynie mi więc pod znakiem książkowym.
magdkos
2014-02-11 19:19:44

A ja pożegnałam się dziś z Kalecińską i Grabowską "Irena". Cudeńko , tak jak lubię ;)
white_swan
2014-02-11 19:49:29

Naprawdę was podziwiam, gdy czytam, że macie na koncie tyle książek. Ja dotychczas przeczytałam tylko 4, i to niezbyt grube (wstyd...), a o dodawaniu opinii nawet nie wspominam. Ale co robić, gdy tyle spraw na głowie :( Choć ostatnio udało mi się w końcu wygospodarować kilka chwil na "Igrzyska śmierci" i zapowiadają się interesująco. A od poniedziałku długo wyczekiwane ferie i czas na nadrobienie czytelniczych zaległości :)
aishiteru
2014-02-11 20:46:57

Ja już prawie kończę 5 ksiażkę! O ile czas jest, to znowu... lubię mieć ciszę, a o to trochę ciężko. I tak książkę, która ma tylko 230 stron, czytam kilka dni. Trzeba się przy niej trochę skupić, dlatego wolę też przeczytać mniej. :)
Ivy
2014-02-11 21:37:40

Ja mam ' kolejeczkę ' do czytania ,więc książek mi nie zabraknie :) ale też potrzebuje spokoju ,aby się skupić ,nie mam podzielnej uwagi niestety .Cisza jest mi konieczna do czytania...Teraz czytam ' Aleję Niepodległości' ,już prawie połowa za mną ,a zaraz potem ' Rzeźnia numer 5 ' na którą od dawna mam chrapkę ,ale teraz dopiero przyszła jej ' kolej ' white_swan ,to żaden wstyd, przecież i tak najważniejsza jest przyjemność z czytania ,a konkurs to tylko ' skutek uboczny ' :) ' Igrzyska Śmierci ' czytałam ,a raczej czytała mi pani Dereszowska jako lektor i nawet dobrze się spisała ,a sama książka też mi sie podobała,film trochę mniej...Pozdrawiam wszystkich we wspólnych szrankach :)
Alkestis
2014-02-11 23:40:11

Skończyłam wczoraj "Biesy". Nieprędko o tej książce zapomnę. I mało co, a przegapiłabym aneks do tej historii, zatytułowany "U Tichona" znany szerzej jako "Spowiedź Stawrogina". Ważny rozdział, który wiele tłumaczy. W moim wydaniu książki z 1972 r., z tłumaczeniem Tadeusza Zagórskiego nie był po prostu zamieszczony, dopiero sięgając po nowsze wydanie "odkryłam" że oto mój "stary" piękny egzemplarz, jak zresztą wiele innych jest niekompletny.
Habina
2014-02-12 08:37:39

Alkestis Podobał Ci się Czarny Wygon? Ja kończę cz.1 - Słoneczną Dolinę, ale ciężko mi idzie ze względu na brak odpowiedniego klimatu;) Skończyłam 'Dziś jak kiedyś' (11-stą) - ot czytadło z wątkiem kryminalnym... Średnia książka, przewidywalna bardzo. Nie wiem co teraz... , chyba 'Rodzina Casteel'.
agusia97
2014-02-12 11:51:35

Jak na razie mam na swoim koncie glównie młodzieżowe książki, ktore łatwo się czyta, ale mam w planach kilka historycznych powieści, może spróbuję też coś z kryminału. Jeszcze zobacze ;)
wika9
2014-02-12 15:29:47

Wołanie kukułki,już zakończone, opinia wystawiona. obecnie zaczęłam Inferno,które czekał na swoja kolej od kilkunastu już tygodni. A moje wezwanie - jak na razie tylko 2 pozycje, ale wierze że mi się uda.
Ainka
2014-02-12 20:10:08

Dzięki za informację o anglojęzycznych książkach. Uzupełniam więc ;)
wdowa86
2014-02-12 20:22:00

Czy ktoś z Was czyta podróżnicze książki?
Shi4
2014-02-12 20:25:22

Ja czasem czytam, ale o konkretnych krajach jak azjatyckie czy skandynawskie.
Odpowiedz