Kto | Post |
---|---|
|
2014-02-14 12:55:06
Też myślałam, że Cień wiatru to 1. Ale w książce jest napisane, jak pewnie wiecie, że każda część jest niezależną historią powiązaną cienkimi nićmi z pozostałymi częściami. I można czytać w dowolnej kolejności. |
|
2014-02-14 12:59:46
Tak rzeczywiście jest napisane, jednak wielu czytelników, którzy maja za sobą wszystkie części, uważa jednak, że kolejność ma znaczenie. Trudno mi to stwierdzić na własnym przykładzie, gdyż jeszcze 2 tomy przede mną :) |
|
2014-02-14 13:30:48
Ja jestem święcie przekonana, że ma to znaczenie, choć oczywiście można wszystko :) Ja też czytałam najpierw "Cień wiatru", a potem w kolejności wydawania, ale kiedy wróciłam do nich i przeczytałam po raz drugi w kolejności chronologicznej, wszystko ułożyło mi się jak puzzle w układance - szczególnie moja ulubiona postać Andreasa Corellego zyskała na znaczeniu. Poważnie polecam czytanie w tej kolejności, choć w każdej zapewne okaże się przyjemnością :) |
|
|
|
2014-02-14 15:28:24
Dopiero teraz miałam chwilę żeby tu zajrzeć ;) @aishiteru- wiem, że każdy ma inne gusta ale jeżeli dalej w zasięgu ręki masz "Czas Żniw" to sięgnij po niego w wolnej chwili ja po prostu kompletnie dla tej książki straciłam głowę! Dodawałam regularnie opinie i recenzje jednak nie miałam czasu tutaj dopisać książek... Tak więc za mną już "Rycerz Siedmiu Królestw" Georga R.R. Martina i "Prawdziwe Morderstwa" Charlaine Harris. Obie książki mogę polecić mimo, że każdą z innych powodów ;) Dzisiaj zaczynam "Motylka" Katarzyny Puzyńskiej, listonosz chwile wcześniej zapukał do moich drzwi. Dziewczyny czy u Was też tak recenzje wiszą w zawieszeniu? Wiem, że redakcja ma pełne ręce roboty ale moich 18 recenzji tak sobie wisi i wisi... I zastanawiam się czy są tak beznadziejne czy po prostu mam pecha ;) |
|
2014-02-14 15:42:30
pajeja88 - absolutnie nie masz pecha - to zupełnie naturalny stan, moja najstarsza recenzja wisi od pół roku :) Ale nic to, redakcja podobno ma tych recenzji kilka tysięcy... Ja też właśnie dziś dostałam "Motylka" (dziękuję Prószyńskiemu i Panu Listonoszowi za prezent z okazji Międzynarodowego Dnia dawania Książek!:)) i niniejszym się w niego zapadam :) |
|
2014-02-14 15:56:50
Pajeja, moich wisi ponad 30. Redakcja ma do sprawdzenia jakieś 1400 z hakiem. ;) |
|
2014-02-14 16:00:47
Uff a już się bałam, że coś ze mną nie tak... Ale biorąc pod uwagę ilość waszych "wiszących" o nic już się nie martwię. Niestety u mnie "Motylek" będzie musiał poczekać do jutra, zapomniałam że mam gości wieczorem.. @en-ca_minne też z okazji konkursu na recenzje? ;) |
|
2014-02-14 16:19:55
pajeja88 Mam, mam! Wygrałam "Czas żniw" w jakimś konkursie, więc leży spokojnie na półce. Teraz akurat coś czytam, mam niezłą kolejkę, ale może następny będzie właśnie "Czas żniw". Jeszcze nie widziałam złej opinii na temat tej książki. |
|
2014-02-14 16:22:02
Jakby ktoś chciał się pozbyć "Czasu żniw" to ja chętnie się wymienię. Mam sporo książek na zbyciu, a miejsce na te nowe potrzebne. ;) |
|
2014-02-14 16:44:49
pajema88 - tak, przy tej właśnie okazji :) |
|
2014-02-14 17:37:33
Robicie mi smaka na Zafona. Zwłaszcza, że nic jeszcze jego nie czytałam. Mam nadzieję, że uda mi się dorwać jakąś jego książkę w tym roku. Tak na próbę :) |
|
2014-02-14 20:46:13
Kocham Zafona miłością wielką! Nikt chyba nie wspomniał o Marinie;) Rewelacja! Ale zgadzam się,że Gra Anioła najlepsza. Jest jeszcze bardzo dobra "Światła Września" zjadłam w ciągu dnia;) a tymczasem pożegnałam się z pierwszym tomem Millenium ,które unikałam od dawna. teraz nie wiem dlaczego bo to świetna książka! Obejrzę dziewczynę z tatuażem teraz,na gorąco , jak lubię najbardziej ;) |
|
2014-02-15 16:42:09
Właśnie skończyłam czytać ,,Ring'' Koji Suzuki. Wcześniej oglądałam film, ale muszę przyznać, że książka była fenomenalna. Mroczny, ekscytujący horror pana Suzuki mrozi krew w żyłach. Szkoda, że w Polsce wydaje się tak mało japońskich książek. Polecam, z całego serca! |
|
2014-02-15 17:28:42
Oj, ciężko idzie wyzwanie. Na chwilę obecną mam tylko dwie przeczytane. Obecnie czytam Inferno,ale idzie ciężko, a wczoraj listonosz dostarczył kilka super ciekawie zapowiadających się pozycji. Tak więc jest co czytać. pozdrawiam ciepło wszystkich czytelników wyzwań |
|
2014-02-15 17:48:06
Hm, jeśli jedna książka ciężko mi idzie, to zaczynam czytać drugą. I czytam tak na zmianę. Trochę mi to pomaga. :) Wczoraj mnie też listonosz dostarczył przesyłkę (od kochanych granic zresztą) i już nie mogę się doczekać, kiedy skończę książkę, którą teraz czytam! |
|
2014-02-15 19:11:06
glaadys u mnie na polce stoi Ring od paru ładnych lat i brakowało mi do tej pory motywacji by się za to zabrać. dziś może japońskich pisarzy u nas mało wydają, ale warto sięgnąć po japońską klasykę wydawaną w 60 czy 70 latach w Polsce. |
|
2014-02-15 20:11:02
Jeśli brakuje Wam motywacji do czytania, to baaaardzo polecam Wam książkę, która (zapewniam!) zmieni to zjawisko:) "Książka o czytaniu, czyli resztę dopisz sobie sam" Justyny Sobolewskiej - ja przepadłam (http://kotnakrecacz.blogspot.com/2014/02/wpis-o-czytaniu-czyli-reszte-dopisz.html) |
|
2014-02-15 21:49:35
Dziś wieczorem wróciłam wróciłam z II etapu olimpiady z polskiego i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że zaczynam ferie i wielkie czytanie :) Niestety dziś jestem tak wykończona psychicznie, że nie dam rady po nic sięgnąć, ale od jutra siedzę w książkach dzień i noc ;) en-ca_minne, narobiłaś mi smaku na tę książkę, nie słyszałam o niej wcześniej, ale wydaje się być świetna :) |
|
2014-02-15 22:53:25
Ja mam za sobą przeczytanych już kilka książek ale muszę wziąć się za dodanie ich do konkursowej biblioteczki. |
|
2014-02-16 08:05:43
white_swan, korzystaj z ferii (np. z Sobolewską - ciekawa jestem Twojej opinii:))! Ja mam dziś ostatnie zajęcia ze studentami i też czekają mnie ferieeeeee (dwa tygodnie bez studentów i uczniów<3 choć nadal ich oczywiście kocham:)) :) :) Moje regały już się cieszą :)) |