Forum

Wątek - Grupa wsparcia - 52 książki 2014
← powrót

Kto Post
wdowa86
2014-02-14 12:55:06

Też myślałam, że Cień wiatru to 1. Ale w książce jest napisane, jak pewnie wiecie, że każda część jest niezależną historią powiązaną cienkimi nićmi z pozostałymi częściami. I można czytać w dowolnej kolejności.
ksiazkowa-fantaz
Avatar użytkownika - ksiazkowa-fantaz
2014-02-14 12:59:46

Tak rzeczywiście jest napisane, jednak wielu czytelników, którzy maja za sobą wszystkie części, uważa jednak, że kolejność ma znaczenie. Trudno mi to stwierdzić na własnym przykładzie, gdyż jeszcze 2 tomy przede mną :)
en-ca_minne
Avatar użytkownika - en-ca_minne
2014-02-14 13:30:48

Ja jestem święcie przekonana, że ma to znaczenie, choć oczywiście można wszystko :) Ja też czytałam najpierw "Cień wiatru", a potem w kolejności wydawania, ale kiedy wróciłam do nich i przeczytałam po raz drugi w kolejności chronologicznej, wszystko ułożyło mi się jak puzzle w układance - szczególnie moja ulubiona postać Andreasa Corellego zyskała na znaczeniu. Poważnie polecam czytanie w tej kolejności, choć w każdej zapewne okaże się przyjemnością :)
pajeja88
2014-02-14 15:28:24

Dopiero teraz miałam chwilę żeby tu zajrzeć ;) @aishiteru- wiem, że każdy ma inne gusta ale jeżeli dalej w zasięgu ręki masz "Czas Żniw" to sięgnij po niego w wolnej chwili ja po prostu kompletnie dla tej książki straciłam głowę! Dodawałam regularnie opinie i recenzje jednak nie miałam czasu tutaj dopisać książek... Tak więc za mną już "Rycerz Siedmiu Królestw" Georga R.R. Martina i "Prawdziwe Morderstwa" Charlaine Harris. Obie książki mogę polecić mimo, że każdą z innych powodów ;) Dzisiaj zaczynam "Motylka" Katarzyny Puzyńskiej, listonosz chwile wcześniej zapukał do moich drzwi. Dziewczyny czy u Was też tak recenzje wiszą w zawieszeniu? Wiem, że redakcja ma pełne ręce roboty ale moich 18 recenzji tak sobie wisi i wisi... I zastanawiam się czy są tak beznadziejne czy po prostu mam pecha ;)
en-ca_minne
2014-02-14 15:42:30

pajeja88 - absolutnie nie masz pecha - to zupełnie naturalny stan, moja najstarsza recenzja wisi od pół roku :) Ale nic to, redakcja podobno ma tych recenzji kilka tysięcy... Ja też właśnie dziś dostałam "Motylka" (dziękuję Prószyńskiemu i Panu Listonoszowi za prezent z okazji Międzynarodowego Dnia dawania Książek!:)) i niniejszym się w niego zapadam :)
danutka
2014-02-14 15:56:50

Pajeja, moich wisi ponad 30. Redakcja ma do sprawdzenia jakieś 1400 z hakiem. ;)
pajeja88
2014-02-14 16:00:47

Uff a już się bałam, że coś ze mną nie tak... Ale biorąc pod uwagę ilość waszych "wiszących" o nic już się nie martwię. Niestety u mnie "Motylek" będzie musiał poczekać do jutra, zapomniałam że mam gości wieczorem.. @en-ca_minne też z okazji konkursu na recenzje? ;)
aishiteru
2014-02-14 16:19:55

pajeja88 Mam, mam! Wygrałam "Czas żniw" w jakimś konkursie, więc leży spokojnie na półce. Teraz akurat coś czytam, mam niezłą kolejkę, ale może następny będzie właśnie "Czas żniw". Jeszcze nie widziałam złej opinii na temat tej książki.
danutka
2014-02-14 16:22:02

Jakby ktoś chciał się pozbyć "Czasu żniw" to ja chętnie się wymienię. Mam sporo książek na zbyciu, a miejsce na te nowe potrzebne. ;)
en-ca_minne
2014-02-14 16:44:49

pajema88 - tak, przy tej właśnie okazji :)
Shi4
2014-02-14 17:37:33

Robicie mi smaka na Zafona. Zwłaszcza, że nic jeszcze jego nie czytałam. Mam nadzieję, że uda mi się dorwać jakąś jego książkę w tym roku. Tak na próbę :)
magdkos
2014-02-14 20:46:13

Kocham Zafona miłością wielką! Nikt chyba nie wspomniał o Marinie;) Rewelacja! Ale zgadzam się,że Gra Anioła najlepsza. Jest jeszcze bardzo dobra "Światła Września" zjadłam w ciągu dnia;) a tymczasem pożegnałam się z pierwszym tomem Millenium ,które unikałam od dawna. teraz nie wiem dlaczego bo to świetna książka! Obejrzę dziewczynę z tatuażem teraz,na gorąco , jak lubię najbardziej ;)
glaadys
2014-02-15 16:42:09

Właśnie skończyłam czytać ,,Ring'' Koji Suzuki. Wcześniej oglądałam film, ale muszę przyznać, że książka była fenomenalna. Mroczny, ekscytujący horror pana Suzuki mrozi krew w żyłach. Szkoda, że w Polsce wydaje się tak mało japońskich książek. Polecam, z całego serca!
wika9
2014-02-15 17:28:42

Oj, ciężko idzie wyzwanie. Na chwilę obecną mam tylko dwie przeczytane. Obecnie czytam Inferno,ale idzie ciężko, a wczoraj listonosz dostarczył kilka super ciekawie zapowiadających się pozycji. Tak więc jest co czytać. pozdrawiam ciepło wszystkich czytelników wyzwań
aishiteru
2014-02-15 17:48:06

Hm, jeśli jedna książka ciężko mi idzie, to zaczynam czytać drugą. I czytam tak na zmianę. Trochę mi to pomaga. :) Wczoraj mnie też listonosz dostarczył przesyłkę (od kochanych granic zresztą) i już nie mogę się doczekać, kiedy skończę książkę, którą teraz czytam!
Shi4
2014-02-15 19:11:06

glaadys u mnie na polce stoi Ring od paru ładnych lat i brakowało mi do tej pory motywacji by się za to zabrać. dziś może japońskich pisarzy u nas mało wydają, ale warto sięgnąć po japońską klasykę wydawaną w 60 czy 70 latach w Polsce.
en-ca_minne
2014-02-15 20:11:02

Jeśli brakuje Wam motywacji do czytania, to baaaardzo polecam Wam książkę, która (zapewniam!) zmieni to zjawisko:) "Książka o czytaniu, czyli resztę dopisz sobie sam" Justyny Sobolewskiej - ja przepadłam (http://kotnakrecacz.blogspot.com/2014/02/wpis-o-czytaniu-czyli-reszte-dopisz.html)
white_swan
2014-02-15 21:49:35

Dziś wieczorem wróciłam wróciłam z II etapu olimpiady z polskiego i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że zaczynam ferie i wielkie czytanie :) Niestety dziś jestem tak wykończona psychicznie, że nie dam rady po nic sięgnąć, ale od jutra siedzę w książkach dzień i noc ;) en-ca_minne, narobiłaś mi smaku na tę książkę, nie słyszałam o niej wcześniej, ale wydaje się być świetna :)
Elina44
2014-02-15 22:53:25

Ja mam za sobą przeczytanych już kilka książek ale muszę wziąć się za dodanie ich do konkursowej biblioteczki.
en-ca_minne
2014-02-16 08:05:43

white_swan, korzystaj z ferii (np. z Sobolewską - ciekawa jestem Twojej opinii:))! Ja mam dziś ostatnie zajęcia ze studentami i też czekają mnie ferieeeeee (dwa tygodnie bez studentów i uczniów<3 choć nadal ich oczywiście kocham:)) :) :) Moje regały już się cieszą :))
Odpowiedz