Kto | Post |
---|---|
![]() |
2013-08-27 12:10:04
Jeśli jesteście zainteresowane liczeniem wysokości książek, to odsyłam tutaj: http://bookznami.pl/czytaj/policz.html - licznik został po ubiegłorocznym wyzwaniu. Według niego 1 strona to 0,00625 cm, niby różnica niewielka, ale przy tylu tysiącach stron stosik mierzony tym licznikiem ma ok. 10 cm mniej (czyli ok. 140 cm) niż ten mierzony linijką. Cóż, twarde okładki i lepsza jakość papieru robią swoje :) Niemniej jednak strona przydaje się przy podliczaniu "grubości" ebooków :) Co do statystyk to podoba mi się pomysł z podsumowaniem liczby książek i stron z danego miesiąca, ale także chciałabym zobaczyć książki posortowane na gatunki - można by wtedy zobaczyć, czy więcej czytamy literatury faktu, poradników czy powieści, oraz "ranking pisarzy", czyli np. po jakich 5 autorów sięgamy najczęściej. |
![]() |
2013-08-27 12:23:45
Ja również myślałam o liczeniu (sztuk książek, stron, wysokości) w podziale na kategorie tematyczne i w odniesieniu do autorów. Można byłoby się też pokusić o kraje autorów (lub opisywanych wydarzeń) albo lata wydania/napisania, żeby zobaczyć jak często czytamy książki starsze lub młodsze. Pewnie ciekawie byłoby też prowadzić statystyki wydawców, po których książki sięgamy najczęściej. |
![]() |
2013-08-27 12:33:03
A'propos kategorii tematycznych, to mi się przypomniało, że w biblioteczce mogłaby być opcja tworzenia podpółek w danych półkach. Np. w półce fantastyka podpółki z danymi autorami itp. Ale to chyba odbiega od zagadnień statystycznych ;/ |
|
|
![]() |
2013-08-27 13:25:16
Shi4 - w ogóle zrobiliśmy tu niezły offtopic :) Ale nie szkodzi, spisujemy, będziemy myśleli. Na razie jeszcze nadrabiamy pewne zaległości i eliminujemy poważne błędy, ale dojdziemy i do opcji w rodzaju "podpółek". |
![]() |
2013-08-27 15:07:17
Podoba mi się pomysł z liczeniem przeczytanych stron, jednak jeśli miałoby to liczenie następować automatycznie, to należałoby najpierw sprawdzić/uzupełnić liczby stron przy niektórych książkach. Ja osobiście znalazłam błędy w ilości stron aż w 3 książkach. W Tryptyku Rzymskim Karola Wojtyły zostało wpisane 312 stron a moja prywatna wersja liczy 40 i każda inna znaleziona w internecie też nie liczy 312 stron. Są też książki które liczą 0 stron. Więc myślę że warto zwrócić na to uwagę przed rozpoczęciem zabawy w automatyczne liczenie stron. |
![]() |
2013-08-27 15:33:17
takahe - bazę danych serwisu tworzy redakcja, ale współtworzą ją użytkownicy :) Niestety, błędy się zawsze zdarzyć mogą. W takim wypadku warto po prostu zgłosić nam błąd w liczbie stron - natychmiast poprawimy. Tak, jak teraz zrobiliśmy to z "Tryptykiem rzymskim" :) |
![]() |
2013-08-28 11:40:28
Lepiej późno niż wcale czytam regularnie w 2013 roku |
![]() |
2013-08-28 15:27:35
Ja mam inne zdanie na temat liczenia stron. Po co? Myślę, że to już dużo, że liczymy książki, ale strony? Każda ma inny rozmiar, czcionka ma różną wielkość. Jeśli będziemy brnąć w tym kierunku, to niedługo literki zaczniemy liczyć. A nie tak ilość, jak jakość jest istotna i to, jaką radość daje obcowanie z książką. Czyż nie? |
![]() |
2013-08-28 19:36:09
Wiem, że to może nie jest dobry wątek, żeby o tym napisać, ale w sumie dotyczy wyzwań. Dodałam wczoraj do wortalu książkę Anne Fadiman "Ex libris. Wyznania czytelnika", ponieważ wersja dodana do serwisu zawierała mnóstwo błędów - brak okładki, brak danych o książce, źle napisane nazwisko autorki (Anne Fediman). Postanowiłam zatem dodać nową wersję ze wszystkim - z poprawnym opisem, poprawnym nazwiskiem, okładką itp. Dodałam ją potem do wyzwania i napisałam opinię. Dziś sprawdziłam w portalu czy została już zaakceptowana i czy dostałam punkty. Tymczasem okazało się, że dodana przeze mnie książka zniknęła - zarówno z portalu jak i z mojej biblioteczki. Pal sześć punkty, ale zniknęła też opinia, którą napisałam! Natomiast poprzednia wersja dodana przez Wojciecha Polaka została poprawiona - nazwisko okładka itd. Proszę o wyjaśnienie. |
![]() |
2013-08-28 19:43:59
Także uważam, że liczenie stron to już lekka przesada :) Różne są czcionki, formaty, część książek ma ilustracje normalnie w tekście, a inne np. na końcu książki. W archiwach liczy się teczki wg metrów bieżących. Więc może taką miarę zastosujemy :P?! |
![]() |
2013-08-28 20:06:54
en-ca_minne - bardzo przepraszamy, nasza moderatorka się zagalopowała, zwykle usuwamy pozycję bez opinii. Natomiast rzeczywiście jest tak, że jeśli książka jest w bazie, to - mimo braku okładki etc - prosimy ją właśnie dodawać do swojej biblioteczki. Można wtedy napisać do nas od razu maila / wiadomość, że taka książka jest źle dodana i że należałoby ją poprawić. Po prostu jeśli będziemy dodawać kolejne wersje i akceptować je, szybko stworzymy tysiące duplikatów, z których każdy będzie miał po 1 opinii lub po 1 ocenie i nigdy nie doprowadzimy bazy danych serwisu do porządku. A staramy się sukcesywnie to czynić. |
![]() |
2013-08-29 15:22:42
Ja osobiście liczę strony, bo spodobało mi się to zeszłoroczne wyzwanie "Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu". Wtedy mi się nie udało, za to teraz widzę, że jestem na jak najlepszej drodze do jego ukończenia. I to daje mi satysfakcję nie mniejszą od tej, którą wynoszę z treści przeczytanych książek. Sumowanie literek byłoby już lekką paranoją, chociaż słyszałam też o liczeniu książek w metrach sześciennych :P |
![]() |
2013-08-29 21:56:42
Czy jeśli dołączyłam do konkursu teraz, to mogę dodać książki, które przeczytałam od początku roku? Czy tylko te, które czytam teraz? |
![]() |
2013-08-30 08:09:05
Tinger liczą się wszystkie ksiażki przeczytane w tym roku. Pozdrawiam! |
![]() |
2013-09-09 09:40:34
„Nawet najdłuższa podróż zaczyna się od pierwszego kroku.” - Jennifer Weiner. Zgłaszam się, czytam regularnie w 2013r. |
![]() |
2013-09-09 16:41:45
Zgłaszam się do 52 książek. Powiem, że to wyzwanie jest bardzo ciekawe, aczkolwiek jestem pewna, że do końca tego roku przeczytam ich dużo więcej. |
![]() |
2013-09-10 07:11:16
kalola piękny cytat :-) Witajcie dziewczyny w wyzwaniu i zapraszam również do wątku kategorii 52 książek, który ablo ostatnio przysypia, albo wszyscy tak zaczytani że nie mają czasu pisać ;-) |
![]() |
2013-09-11 16:59:14
alison2, ja akurat jestem zaczytana, ale niekoniecznie w tym, co bym chciała - czyli podręcznikach szkolnych :( Sprawdziły się moje prorocze wizje, że w roku szkolnym przyhamuję z ilością czytanych książek - nie mam czasu na lektury, a co dopiero mówić o liście książek do olimpiady z polskiego czy pozycjach do wyzwań... |
![]() |
2013-09-19 14:32:26
Zgłaszam się na przeczytanie 12 książek tylko nie wiem czy mi to się uda bo zostało nie wiele książek :) |
![]() |
2013-09-20 16:07:53
Czy jeżeli zgoszę się teraz mogę dodać książki, które przeczytałam w ciągu całego roku czy nie ma to sensu? |