Forum

Wątek - Czytelnicze wyzwanie - konkurs
← powrót

Kto Post
agnik66
2013-08-21 13:32:08

Mi zostaje na wszystko, a czytam dużo więcej niz 100 książek:) Oprócz czytania uczę się, spotykam ze znajomymi, sprzątam, uprawiam sporty:)
violabu
2013-08-21 14:36:54

Patrzę, że obecnie jest 34 tydzień roku, zatem jeśli ktoś przeczytał 34 lub więcej książek, to jest świetny wynik.
alison2
2013-08-21 20:16:37

violabu oczywiście że to świetny wynik! Każdy czyta w swoim tempie, każdy ma inną sytaucję życiową, jednemu wyjdzie 10 książek, innemu 200 ... Najważniejsze by czytanie sprawiało radość. Tego Ci życzę :-)
en-ca_minne
Avatar użytkownika - en-ca_minne
2013-08-22 09:19:09

Otóż to - potwierdzam w 100% znaczenie przyjemności, nie ilości, o których mówisz, @alison2. Każdy z nas z resztą ma inne tempo czytania, ale i podejście - niektórzy przetrawiają lekturę przez tydzień i nie zaczynają nowych, innych jedna zachęca do lektury kolejnej. Nie ma dobrego sposobu, bo wszystkie takie są. I oby sprawiały nam jak najwięcej radości! :) I jeszcze pytanie techniczne: zgłosiłam się do wyzwania 26 książek z powodu, który wyżej wymieniałam (nie mogę przytargać do domu 52 książek, bo mogę nie mieć gdzie wracać, jeśli oczywiście udałoby mi się wygrać;)), ale planuję przeczytać dwa razy tyle. Czy w związku z tym muszę zmieniać wyzwanie na CZYTAM REGULARNIE, czy mogę zostać w tej kategorii? P.S. Próbowałam dodać do serwisu Nieśmiertelne życie Henrietty Lacks, ale robię to w samochodzie (nie, nie jestem kierowcą;)) i z powodu przerwy w połączeniu internetowym dodałam ją trzy razy, z czego dwa to tylko część tytułu - przepraszam.
alison2
2013-08-23 18:47:55

en-ca_minne na pewno nie na "czytam regularnie" Ta kategoria jest dla osób, które czytają regularnie, ale np. mają mało czasu i nie są w stanie zadeklarować konkretnej ilości - nawet 12 książek. Po prostu czytają ile mogą i nie stresują się konkretną liczbą książek, które "muszą" przeczytać ;-) Jeśli nie chcesz przejść do 52 to zostajesz u siebie :-) Pozdrawiam!
en-ca_minne
2013-08-24 16:46:29

Pięknie dziękuję - zatem zostaję gdzie się zagnieździłam :)
en-ca_minne
2013-08-25 12:47:51

Mam jeszcze jedną propozycję - może spróbujemy policzyć ilość stron we wszystkich książkach, jakie w tym roku czytamy? Takie dane mogłyby być ciekawe :D
slk
2013-08-25 13:26:35

en-ca_minne Bardzo dobry pomysł! Pomyślimy tak w ogóle o specjalnym wyzwaniu z liczbą stron :) Może znajdziemy nagrody dla najbardziej aktywnych? Ale jeśli się uda, napiszemy o tym w specjalnym wątku :)
alison2
2013-08-25 17:34:35

O rany... Przydałby się jakiś kalkulator na stronie, który by podliczał liczbę stron w ramach konkkretnej półki ;-) Ale pomysł mi się podoba, bardzo jestem ciekawa co by z tego wyszło :-)
slk
2013-08-25 18:39:29

alison2 - to nam właśnie chodzi po głowach :) Tylko nie w ramach konkretnej półki, ale w roku lub... w życiu. Nic, zobaczymy, czy nasz programista da sobie z tym radę :)
en-ca_minne
2013-08-25 19:48:32

Jeśli programista nie dźwignie, to zawsze można policzyć 'na piechotę' - czytamy rocznie książki liczone co najwyżej w setkach, nie jest to więc aż tak wielki problem :) Ja, jak do tej pory, przeczytałam w tym roku 8646 stron w 28 książkach, zatem czytam książki posiadające średnio trochę ponad 308 stron :)
agnik66
2013-08-26 07:46:50

Ja mam specjalny notes, w którym zapisuję przeczytane książki i ilość stron. Co miesiąc sobie to podliczam i zapisuję w podsumowaniu.
white_swan
2013-08-26 09:26:14

Ja już mniej więcej od połowy zeszłego roku prowadzę sobie takie statystyki w Excelu, gdzie zapisuję przeczytane książki, ich liczbę stron, grubość itp. Potem wystarczy zastosować odpowiednią funkcję i wszystko samo wychodzi :) Moje "centrum dowodzenia" podaje, że w tym roku przeczytałam 77 książek (nie licząc audiobooków), o łącznej liczbie stron 22449, wysokości 150,2 cm. Dziennie czytam ok. 95,5 strony, a średnia liczba stron książki, jaką czytam, to ok. 291 :) Dobrze, że istnieją internetowe biblioteczki, bo do jakiegoś czasu spisywałam na kartkach wszystkie przeczytane tytuły, ale jednak byłoby lepiej, gdyby miały też takie funkcje jak zliczanie stron (choć i z tym mógłby być problem, jeżeli książka ma różne wydania z różną liczbą stron), to wtedy nie musielibyśmy prowadzić podwójnej biurokracji :)
Shi4
2013-08-26 09:34:44

Fajna sprawa z tym liczeniem stron :) Ale liczycie też np. takie tytułowe, czy tylko strony faktycznie z tekstem?
danutka
2013-08-26 09:38:00

Brałam raz udział w wyzwaniu polegającym na liczeniu stron recenzowanych książek i przyznam, że z ulgą powitałam jego koniec (mimo że wygrałam). Dla mnie liczenie stron jest zbędnym balastem. Wolę ten czas przeznaczyć na czytanie. Jeśli więc będzie liczone automatycznie to proszę bardzo, niech sobie będzie, ale ręcznie mi nie pasuje.
white_swan
2013-08-26 09:56:13

Shi4, szczerze mówiąc, to nie wiem :) Zwykle informacje o liczbie stron biorę ze strony wydawnictwa, Granic czy jakiejś księgarni internetowej lub ostatniej ponumerowanej strony w książce. Możliwe więc, że zaliczają się i strony tytułowe, jednak to i tak niewielki procent książki, więc można to uznać za margines błędu. danutka, liczenie stron nie zajmuje aż tak dużo czasu - na pewno mniej niż dodanie książki do biblioteczki i napisanie opinii. Ja tak robię, bo lubię mieć tego typu informacje, a ponadto chciałam sprawdzić, czy w tym roku uda mi się przeczytać tyle książek, żeby utworzyły wieżę wyższą ode mnie. I chyba w tym roku się uda :)
slk
2013-08-26 14:29:39

Shi4, agnik66, white_swan, en-ca_minne - w takim razie spróbujcie, proszę, zaproponować, jakie statystyki chętnie byście widziały gdzieś w swoim panelu - niekoniecznie dotyczące wyłącznie liczby stron. Liczba łącznie przeczytanych książek "w życiu" na pewno. Liczba książek/stron przeczytanych w poszczególnych miesiącach roku. Co jeszcze mogłoby być fajne? Popuśćcie wodze fantazji i inwencji twórczej - po takiej "burzy mózgów" zobaczymy, co będziemy mogli zrobić.
en-ca_minne
2013-08-26 19:36:05

Myślę, że liczenie stron także w ramach określonych półek założonych na granicach byłoby super. Nieziemsko podoba mi się pomysł white_swan z liczeniem wysokości książek, które czytamy i porównywaniem tego do naszego wzrostu! :D Co prawda technicznie jest to mało wykonalne, bo trzeba byłoby mieć dane o wysokości każdej książki, ale można by to rozwiązać tak jak zaproponowała (uśredniając oczywiście gramaturę papieru i grubość okładki) i mnożyć liczbę stron przez grubość jednej. Zgodnie z tym, co podała white_swan (150,2cm/22449str) średnia grubość strony to ok. 0,0067 cm. i przykładowo ja, zgodnie z tymi obliczeniami, przeczytałam 'kupkę' tylko 57,93 cm (white_swan wooooow!). Ale to tylko propozycja :) Inne statystyki... hmm... Pomyślę :)
agnik66
2013-08-26 20:46:38

O tak, liczenie stron także w określonych półkach to świetny pomysł:)
amalka
2013-08-26 21:11:10

Właśnie tak od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie, żeby liczyć strony :) Mam przeczytanych 15 291 stron, co przy przeczytanych 34 książkach (ostatniej jeszcze nie dodałam) daje mi średnią 450 stron :) Licząc wzorem en-ca_minne daje mi to wysokość 102,45 cm, więc do końca roku wzrost swój zapewne osiągnę:) Myślę, że fajny byłby licznik średniej liczby stron czytanych dziennie/miesięcznie.
Odpowiedz