Forum

Wątek - Czytelnicze wyzwanie - konkurs
← powrót

Kto Post
slk
2013-01-04 14:38:04

Czytujesz dużo i regularnie? Rodzice czy przyjaciele nie potrafią wyciągnąć Cię z domu, bo wolisz... czytać? Podejmij nasze czytelnicze wyzwanie! Zadeklaruj, ile książek przeczytasz do 6 stycznia 2014 roku, prowadź swoją wirtualną biblioteczkę, dodawaj opinie i... wygrywaj książki! 

Zasady konkursu są proste:

1. Wybierz jedną z kategorii konkursowych:

a) 52 książki - 2013 - czytasz jedną książkę tygodniowo

b) 26 książek - 2013 - czytasz jedną książkę w ciągu 14 dni

c) 12 książek - 2013 - czytasz jedną książkę miesięcznie

d) czytam regularnie w 2013 roku - regularnie sięgasz po książki, ale nie wiesz, ile książek dasz radę przeczytać

2. Utwórz w swojej wirtualnej biblioteczce specjalną półkę o nazwie odpowiadającej liczbie książek, którą chcesz przeczytać (a więc 52 książki 2013, 26 książek 2013, 12 książek 2013, czytam regularnie w 2013 roku)

- aby to zrobić, wystarczy zalogować się w serwisie, najechać na opcję "Moje konto" w menu górnym, wybrać "Więcej opcji", a następnie kliknąć "Zarządzaj biblioteczką". Po prawej stronie dostępna będzie lista półek wraz z możliwością dodania nowych.

3. Zgłoś się za pośrednictwem formularza konkursowego, ewentualnie weź udział w tej dyskusji. 

4. Aktualizuj swoją biblioteczkę możliwie regularnie:

- oznaczaj książki jako przeczytane,

- dodawaj je na półkę z nazwą czytelniczego wyzwania, jakie podjąłeś,

- oceniaj przeczytane książki,

- dodawaj opinie o książkach lub recenzuj je w naszym serwisie, byśmy mogli zweryfikować, czy rzeczywiście przeczytałeś dany tytuł.

5. Sprawdź, czy wygrałeś. 

7 stycznia 2014 przejrzymy wszystkie zgłoszenia, zweryfikujemy je i wybierzemy spośród czytelników laureatów. Twórcy wybranych przez redakcję najciekawszych półek otrzymają odpowiednio: 

- 52 książki (ci, którzy przeczytają 52 książki w ciągu roku)

- 26 książek (ci, którzy przeczytają 26 książek w ciągu roku)

- 12 książek (ci, którzy przeczytają jedną książkę miesięcznie)

- zestawy książek (ci, którzy nie zadeklarują konkretnej liczby, lecz po prostu będą czytać regularnie i prowadzić swoje biblioteczki). 

Masz sugestie co do formuły konkursu? Potrzebujesz motywacji do regularnej lektury? Weź udział w tej dyskusji! 

Zobacz trwające wyzwania: - Wyzwanie: 52, 26, 12 książek rocznie - Wyzwanie Granic: najlepsze książki na wiosnę - Wyzwanie Maga: fantasy, science fiction - Wyzwanie Impulsu: psychologia, pedagogika, edukacja - Wielkopostne wyzwanie - książki z religią w tle - Wyzwanie Iskier: literatura faktu
agoosiaczek
Avatar użytkownika - agoosiaczek
2013-01-04 14:48:29

zgłaszam się na 52 książki - pokrywa się to z moim postanowieniem noworocznym, które chyba jestem w stanie zrealizować :)
siloe
2013-01-04 18:02:54

Bardzo ciekawy konkurs. Bardzo chętnie podejmę wyzwanie. Może to zmotywuje mnie do czytania większej liczby książek. ;)
white_swan
2013-01-04 18:09:18

Super konkurs! Na pewno zmotywuje mnie do regularnego prowadzenia biblioteczki. Mam tylko pytanie - jeżeli wiem, że przeczytam więcej niż 52 książki, to mam zgłaszać się do tej kategorii, czy do "czytam regularnie"?
slk
2013-01-04 18:38:13

white_swan, sugerowałbym kategorię 52 książek, czytanie regularne jest bardziej niezobowiązujące :-) dla uzależnionych od czytania niech będą 52 książki...
magdalenardo
Avatar użytkownika - magdalenardo
2013-01-04 19:07:17

Ja się zgłosiłam do 26 książek, bo boję się, że 52 mi się nie uda przeczytać... a nagroda kusi!
Mimozami
2013-01-04 19:13:04

Biorę udział w wyzwaniu przeczytania tylu książek, by ułożone na sobie stworzyły stos równy bądź wyższy ode mnie. Więc jadę i z 52 książkami w 2013 C: A te opinie muszą być recenzjami? Bo ja zazwyczaj piszę kilka zdań odnoszących się ogólnie do treści. Jakieś ramy co do tego są?
slk
2013-01-04 19:21:22

Mimozami, nie ma. Wystarczy napisać parę zdań o treści, ewentualnie coś o mocnych lub słabych stronach książki. Wystarczy zamieścić opinię, niekoniecznie długą. Grunt, by czytać regularnie i się z nami tu udzielać w "grupie wsparcia" albo w opiniach.
asymaka
2013-01-04 20:00:20

zgłosiłam się do 52 książek nie muszą to być nowości?
slk
2013-01-04 20:09:36

Asymaka, oczywiście, że nie. Chodzi o to, by czytać regularnie, doboru książek oceniać na pewno nie będziemy :)
Erivan
2013-01-04 20:16:38

Zgłaszam się na 52 książki 2013 :) Trza pokazać, że faceci też czytają ;).
sabja
2013-01-04 20:40:00

zgłaszam się i ja :) w kategorii 52 książki bo zapewne uda mi się ich przeczytać więcej ... choć wiadomo- są tygodnie gdzie połykam 3 książki a są też takie gdzie nie znajdę czasu na skończenie jednej :( niestety - tak to w życiu bywa. Jednak wyzwanie bardzo mi się podoba i zmotywuje mnie do "zapisywania" tego co przeczytałam - w końcu będę miała nad tym jakąś kontrolę :P
Pilar
2013-01-04 21:09:59

Zgłaszam się oczywiście i ja :) Kategoria oczywiście 52 książki, choć coś mi się zdaje, ze przeczytam o wiele więcej :) Brawo dla Administracji za ciekawe pomysły!
agnik66
2013-01-05 10:11:19

A ja mam pytanie co do recenzji. Prowadzę bloga i tam publikuję opinie o przeczytanych książkach. Czy mogłabym przekopiować całą recenzję? Czy muszę pisać drugi raz?
slk
2013-01-05 10:50:59

agnik66 Oczywiście, że nie trzeba pisać drugi raz. Tylko trzeba pamiętać, że nie każdy tekst publikujemy, część przerzucamy do opinii. Ale w naszym konkursie i jedne, i drugie będą się liczyły :-)
Uleczkaa38
2013-01-05 12:16:03

Podejmuję wyzwanie przeczytania i podzielenia się opiniami o 26 książkach:)
Alis17
2013-01-05 12:31:07

Oczywiście zgłaszam się do kategorii 52 książek :) Bo na pewno w ciągu roku je przeczytam, a nawet i więcej :) I ta jak ktoś już tutaj wspomniał, są tygodnie, w których przeczyta się 3-4 książki, a są i takie gdzie niestety nie przeczytamy żadnej z powodu innych obowiązków, jednak teraz gdy mam czas czytam nałogowo, 1 książka na dwa dni :) A czy można np. w ciągu jednego tygodnia do naszej półki dodać więcej niż jedną książkę? :) Czy jedną na tydzień? :) I co jeśli ktoś przekroczy te 52 książki na rok? :) Czy można wtedy do naszej półki dodać ich więcej, czy jednak wyselekcjonować je i pozostać przy ustalonej ich liczbie? :) Bo właśnie te pytania najbardziej mnie nurtują :)
slk
2013-01-05 15:36:46

Julieta - nie ma się czym martwić, od przybytku głowa nie boli :) Alis - oczywiście, że można w ciągu tygodnia dodać więcej niż jedną książkę. Można dodać tyle, ile się chce (no, w przypadku półki konkursowej prosilibyśmy, by dodawać te, które się czyta obecnie, a nie takie, które się przeczytało na przykład dwa lata temu - na te jest półka "Przeczytane"). Podobnie wiadomo, że pewnie w którymś momencie wyjedziecie na wakacje albo przez jakiś czas będziecie dalej od komputera, a stan biblioteczki uzupełnicie dopiero po powrocie. Sami tak robimy :) Tu chodzi o to, by możliwie regularnie prowadzić zapiski, jakie książki się przeczytało i jakie się miało po ich lekturze wrażenia. No i o to, by pokazywać, że warto czytać regularnie :)
Alis17
2013-01-05 16:28:33

Dziękuję za odpowiedź :) Do mojej biblioteczki dodawać będę książki, które czytam obecnie, a nie które już przeczytałam :) Bo i tak wiem, że je przeczytam :) A przy okazji będę mieć ładną biblioteczkę z 2013 roku :)
zuzannaxd
2013-01-05 21:00:44

Podejmuję wyzwanie :) Bardzo spodobał mi się ten pomysł i jestem prawie pewna że uda mi się przeczytać 26 książek ( pomimo kompletnego braku czasu). :) Jest to doskonała motywacja do czytania.
Odpowiedz