Forum

Wątek - Twórczość Małgorzaty Musierowicz - dyskusja i konkurs
← powrót

Kto Post
angelusia
2012-10-13 15:59:38

cykoria22 oczywiście że będą atakowane, nie może być inaczej:)
janek783
2012-10-13 22:32:08

Małgorzata Musierowicz pokazuje nam, jak radzić sobie z problemami i jak nie poddawać się nawet wtedy, kiedy wydaje nam się, że świat się kończy, a my już nigdy nie będziemy się śmiać. "Kłamczucha" jest książką, przy której nie da się pozostać poważnym przez cały czas, niesie ze sobą ogromny ładunek optymizmu i dobrego humoru. Oprócz miłości, która zdecydowanie przeważa na kartach tej książki, ale jest też ważnym wątkiem innych części "Jeżycjady", wiele miejsca poświęca autorka rodzinie i relacjom w niej panującym. Wie, że rodzice bardzo martwią się o swoje dzieci, zwłaszcza wtedy, kiedy przychodzą im do głowy dziwne pomysły. Tak było między innymi, kiedy Tomcio i Romcia zapragnęli odwiedzić swoją koleżankę Marzenkę. Pisarka chce nam uświadomić także to, że w ostatnich czasach miłość przestaje być wartością nadrzędną, traci na rzecz pieniędzy i władzy. Naszą uwagę powinno zwrócić jedno z ostatnich zdań tej książki, wypowiedziane przez Anielę, kiedy zasiadają do wieczerzy wigilijnej: "Jak by to było dobrze, żeby mogli się tak lubić przez wszystkie inne wieczory. I przez wszystkie inne dni". Są to bardzo mądre słowa, ponieważ dobre uczucia przekazujemy sobie najczęściej i najchętniej w ten właśnie wieczór. Zapominamy tym samym, że dobrocią, miłością, serdecznością, pomocną dłonią powinniśmy dzielić się każdego dnia. Bohaterowie "Kłamczuchy" rzeczywiście się lubią i to nie podlega dyskusji. Są dla siebie pomocni, wiedzą, że w każdej sytuacji znajdzie się ktoś, kto im pomoże. Jeśli więc jeszcze nie czytałeś "Kłamczuchy", to na co czekasz?
kunlunija
2012-10-14 16:26:00

Książki MM są ze mną odkąd pamiętam. Pamiętam też dobrze moją wizytę w Poznaniu. To było w szkole podstawowej. Po zobaczeniu Koziołków, Rynku i kilku innych obowiązkowych punktów mieliśmy czas wolny. Niczym zaklęte, razem z moją koleżanką, Agnieszką, z wypiekami na twarzy pytaliśmy przechodniów, gdzie jest ul. Roosvelta. Dotarłyśmy. Stanęłyśmy pod bramą nr 5. Dreszcz, podekscytowanie, szczęście! To tutaj, to tutaj wszystko się działo! I pokój na poddaszu i obiadki rodzinne, i bezsenne noce! Roosvelta 5 jest usytuowana w takim miejscu, że ilekroć jestem w Poznaniu, to przejeżdżam koło słynnej kamienicy. Nie ma opcji, żebym się wtedy nie uśmiechnęła. Roosvelta jest dla mnie kultowa, to dla mnie symbol Jeżycjady, a Jeżycjada to dla mnie moja młodość. Rodzina Borejków, Pulpecja- wkurzałam się na nich, płakałam razem z nimi, a - przede wszystkim - dorastałam! :)
olgarytel
2012-10-14 23:23:28

M = mądrość A = ambicja Ł = łagodność G = głębia O = otwartość R = realizm Z = zaufanie A = aktywność T = takt A = atrakcyjność M = marzenia U = uczucia S = siła I = idealizm E = emocje R = refleksja O = odwaga W = wiara I = inwencja C = cierpliwość Z = zatroskanie J = jedność E = erudycja Ż = życzliwość Y oznacza tajemniczość, tak jak tajemnicza jest litera "y" w polskim alfabecie C = ciekawość O = otucha J = jakość A = azyl D = dynamika A = autentyczność
mika19
2012-10-14 23:42:45

MM to fajne książki! Zachwyca się nią dziś każda Polka! W domu, czy w pracy lub przy porządkach znajduje chwilę by sobie poczytać. Wszystkie wiadomości zawsze czyta szczerze, myślami w przygodach udział bierze. Zaprasza do czytania rodzinę, znajomych, by na temat dobrej lektury nie byli zieloni. Ja też książki MM właśnie pokochałam, chociaż je dopiero niedawno poznałam. I będę je czytać, przyznacie mi rację w każdą porę roku, a także w wakacje! Czytajcie je często, bo MM książki, to książki najlepsze, nic ich nie pokona!
agusia32a
2012-10-14 23:53:30

Od książek Małgorzaty Musierowicz Tak cieplutko na sercu się robi... Te Kłamczuchy, Nutrie, Noelki Mają w sobie idealizm wielki Żyją dobrem, a nie dobrami Serce innym rozdają pasjami! I ogromną nadzieję dają Że dobre uczynki powracają... Są Dmuchawce, latawce, wiatr... W Jeżycjadzie lepszy jest świat! :D
cykoria22
2012-10-15 08:49:25

Ależ nostalgicznie się zrobiło:)Za oknem jesień, a tutaj wiersz za wierszem:) Zazdroszczę, nie umiem tak pisać...
slk
2012-10-15 14:22:53

Dziękujemy Wam za ciekawą i burzliwą dyskusję :) Zachęcamy też, by ją kontynuować już po zakończeniu naszego konkursu. Tymczasem z przyjemnością informujemy, że nagrody książkowe otrzymują od nas Iwona067, cykoria22 i Mimozami. Prosimy o przesłanie danych adresowych na pr@wwpol.com Poza tym wszystkich uczestników konkursu z przyjemnością wyróżnimy 300 punktami do kolekcji, wymiennych na książki w naszym sklepiku. Raz jeszcze bardzo, bardzo gorąco Wam dziękujemy!
Mimozami
2012-10-15 21:36:02

Dziękuję ślicznie! bardzo chętnie zapoznam się z treścią "McDusi" C: Gratuluję także Iwonie i Cykorii!
cykoria22
2012-10-16 08:57:29

Ooo:) ja też dziękuję!!!! .....a czytał już ktoś McDusię????
slk
2012-10-16 12:11:11

Służymy uprzejmie, życząc przyjemnej lektury. Podzielicie się wrażeniami po przeczytaniu? Jedna z naszych czytelniczek już to zrobiła: zapraszamy do sięgnięcia po recenzję: www.granice.pl/recenzja,mcdusia,5786
Mimozami
2012-10-16 19:55:45

Na pewno. Choć nie obiecuję, że w formie recenzji.
Mimozami
2012-11-05 22:22:45

Dotarła do mnie McDusia, melduję, że cała i zdrowa, w jednym kawałku C: Dziękuję!
Odpowiedz