Złoty róg

Tom 4 cyklu Profesorowa Szczupaczyńska

Profesorowa Szczupaczyńska i sensacja na słynnym weselu.

Listopadowy ranek 1900 roku. Pod domem profesorowej na św. Jana tłoczno od gapiów - w bramie naprzeciwko znaleziono ciało mężczyzny! Jednak Zofia Szczupaczyńska tylko rzuca okiem na miejsce zbrodni. Nie ma teraz czasu rozpocząć śledztwa - pędzi do bazyliki Mariackiej na najgorętsze wydarzenie sezonu: ślub poety Rydla z chłopką!

Ale potem na weselu w wiejskiej chacie nieoczekiwanie wpada na trop wydarzeń, które pokazują morderstwo na św. Jana w nowym świetle.

Czy przenikliwa detektywka amatorka odkryje w Bronowicach coś, czego nie dostrzegł Wyspiański?

Krakowska panna Marple - spostrzegawcza, inteligentna i dociekliwa (tylko nieżyczliwi nazwaliby ją wścibską) - na tropie afery rodem z sensacyjnego serialu.

Autorkę Marylę Szymiczkową, wdowę po prenumeratorze ,,Przekroju" i królową pischingera, powołało do życia małżeństwo literatów: Jacek Dehnel i Piotr Tarczyński, łączące wielki talent pisarski z niezrównaną wiedzą o życiu codziennym Krakowa przełomu XIX i XX wieku. Ten niezwykły duet gwarantuje pasjonującą podróż w czasie z detektywką, która wie, że tajemnice same się nie rozwiążą.

Bestsellerowa, wydawana także za granicą seria retrokryminałów.

Informacje dodatkowe o Złoty róg:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2020-11-12

Tagi: bóg

Kup książkę Złoty róg

Złoty róg - opinie o książce

Avatar użytkownika - MagdaKa
MagdaKa
Przeczytane:2021-09-20, Ocena: 4, Przeczytałam,

"Złoty róg" to kolejna już książka z serii o przygodach dociekliwej pani profesorowej Zofii Szczupaczyńskiej, którą przeczytałam. Tym razem pisarski duet Dehnela i Tarczyńskiego przedstawia interesujący obrazek z Krakowa na przełomie XIX i XX w. z intrygą osnutą wokół "Wesela" Wyspiańskiego.
Moim zdaniem, największą zaletą tego utworu jest właśnie dokładnie, ze smaczkiem odtworzony obraz dawnego Krakowa, ze szczegółami i detalami, no i to barwne słownictwo, te cudowne opisy ubrań ówczesnych krakowian. Te śnieżnobiałe, wykrochmalone kołnierzyki, dopasowane surduty, te "welwetowe wyłogi karmazynowej marynarki", lekkie paltoty, no i kreacje pani Zofii Szczupaczyńskiej, prawie zapierające dech w piersiach, jak choćby ta:
"suknia z czarnego aksamitu rozszerzała się ku ziemi szerokimi rozcięciami, spod których pobłyskiwały plisy z szafirowej satyny. Wyżej bolerko z długimi rękawami, ozdobione szamerowaniami z takiegoż szafirowego sutaszu, opinało ramiona, z których zwieszała się, rzucona jakby od niechcenia, sobolowa etola(...)".
Główna bohaterka po rozwiązaniu już trzech zagadek, opisywanych we wcześniejszych książkach wspomnianego już duetu pisarskiego, nadal pozostaje w dobrej formie. Pani profesorowa, ważna postać krakowskiej socjety, zacna matrona, jest jak zwykle inteligentna, błyskotliwa i szybko rozwiązuje zagadkę tajemniczej śmierci młodego człowieka, która jest związana ze zniknięciem cennego zegarka z Muzeum Czartoryskich. W tle tej kryminalnej historii toczącej się w trudnych czasach zaborów pojawiają się znane nam postaci: Lucjan Rydel, Tetmajer, Żeleński, Wyspiański.
Sama intryga, niestety, niezbyt mi się podobała. Trochę zagmatwana i jak dla mnie mało przejrzysta. Nie znaczy to jednak, że nie sięgnę po kolejny tom przygód pani profesorowej, który mam nadzieję, niedługo powstanie. Może w nowej powieści rozwinie się wątek romansowy, który nieoczekiwanie pojawił się w "Złotym rogu".

To się porobiło. Przed nami jedno z najbardsziej kontrowersyjnych wydarzeń - ślub inteligenta z chłopką. Żyje tym cała okolica. Każdy chce zobaczyć. Chce i Profesorowa Szczupaczyńska. A tu pojawia się niespodziewanie trup i kolejna sensacja gotowa? Które z wydarzeń okaże się ważniejsze dla głównej bohaterki? Do jakich wniosków dojdzie?

Avatar użytkownika - NicoMinoru
Przeczytane:2021-07-26, Ocena: 5, Przeczytałam, Wyzwanie - 52 książki 2021 rok,
Śmierć na Wenecji. Śledztwa Profesorowej Szczupaczyńskiej
Maryla Szymiczkowa0
Okładka ksiązki - Śmierć na Wenecji. Śledztwa Profesorowej Szczupaczyńskiej

Tonący Szczupaczyńskiej się chwyta   Ulewny lipiec 1903 roku. W Rzymie kona papież, a Kraków nawiedza wielka woda - Wisła występuje z brzegów i zatapia...

Tajemnica domu Helclów
Maryla Szymiczkowa0
Okładka ksiązki - Tajemnica domu Helclów

Profesorowa Szczupaczyńska ma tysiąc spraw na głowie. Musi pamiętać o pulardzie na obiad, nie zapomnieć kupić wina przeciwko cholerze, sprawdzić, czy nowa...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk