Ukraina

Ta książka nie jest o wojnie. Pokazuje bogatą kulturę, długą historię i wspaniałą naturę Ukrainy, a przewodniczkami są dwie kijowskie artystki. Olena Michajłowa-Rodina i Ludmiła Nikorycz, teściowa i synowa, pokazują ważne miejsca, zwyczaje, legendy i krajobrazy ich ojczyzny same będąc daleko od domu. 24 lutego Ludmiłę Nikorycz obudziły syreny, które oznaczały początek wojny. Zdała sobie sprawę, że jej życie nie będzie już takie jak przedtem, pełne rodzinnych sp Ta książka nie jest o wojnie. Pokazuje bogatą kulturę, długą historię i wspaniałą naturę Ukrainy, a przewodniczkami są dwie kijowskie artystki. Olena Michajłowa-Rodina i Ludmiła Nikorycz, teściowa i synowa, pokazują ważne miejsca, zwyczaje, legendy i krajobrazy ich ojczyzny same będąc daleko od domu. 24 lutego Ludmiłę Nikorycz obudziły syreny, które oznaczały początek wojny. Zdała sobie sprawę, że jej życie nie będzie już takie jak przedtem, pełne rodzinnych spraw, karkołomnych terminów w pracy, sporów z przyjaciółmi... Od razu zorientowała się, że musi opuścić dom, bo w Kijowie będzie zbyt niebezpiecznie. Z córką, teściową i kotem zabrały tylko to, co najcenniejsze. Udało im się dojechać do Lwowa, ale już nie wcisnęły się do pociągu, który ruszał do Przemyśla... Ludmiła, Elena, Liza i kot Kuskus przez Słowację dotarły do Olsztyna, gdzie przyjęli je znajomi Polacy. Dali im mieszkanie, ciepło i wsparcie.

Z tej książki dowiecie się między innymi:
Kim był Kot Stepan?
Dlaczego flaga Ukrainy jest w takich, a nie innych kolorach?
Z czego słynie Odessa?
Jak nazywał się pierwszy ukraiński kosmonauta?
Która znana Wam kolęda pochodzi z Ukrainy?
Kim są Alyona Alyona i Alina Pasz?
Ta pozycja jest idealnym punktem wyjścia do nawiązania dialogu między polskimi i ukraińskimi dziećmi.

Ludmiła Nikorych - urodziła się w Czerniowcach, gdzie studiowała sztukę. Przyjechała do ukochanego Kijowa, żeby się kształcić i została w nim żyć. Założyła rodzinę, a później zaczęła pracować jako grafik biorąc udział w różnych projektach artystycznych. Głównie zajmuje się projektowaniem opakowań i tworzeniem logo. Książka ,,UKRAINA" to jej współautorski debiut.

Olena Michajłowa-Rodina - uczyła się w szkole artystycznej i studiowała w Akademii Sztuk Pięknych w Sankt-Petersburgu na wydziale grafiki. Całe życie mieszkała w Kijowie. Zrobiła ilustracje do prawie 30 książek dla dzieci, większość z nich w wydawnictwie ,,Veselka". Zajmowała się grafiką sztalugową i malarstwem, głównie pejzażami, martwymi naturami, portretami.

Informacje dodatkowe o Ukraina:

Ukraina - opinie o książce

Avatar użytkownika - Czytadlo
Czytadlo
Przeczytane:2023-08-16, Ocena: 6, Przeczytałem,

"Odsłony Ukrainy: Sztuka, Historia i Osobiste Opowieści"

Dzięki "Ukrainie" możemy poznać, że sztuka jest językiem, który nie zna granic, a serca dwóch artystek bijące razem przekazują nam przesłanie: zrozumienie, tolerancję i siłę, którą niesiemy w sobie, tworząc więzy między nami. Przyjdźcie, odkryjmy razem to wielkie dzieło, które inspiruje do odkrywania, do dzielenia się i do łączenia naszych historii.

Książka "Ukraina" autorstwa Oleny Michajłowy-Radiny oraz Ludmiły Nikorycz jest niezwykle interesującym i cennym dziełem. Ta wspólna praca jest hołdem dla ich ojczyzny, Ukrainy, która nie tylko ukazuje bogactwo kultury, długą historię i wspaniałą przyrodę tego kraju, ale także przekazuje osobiste historie i doświadczenia dwóch artystek związanych z tą ojczyzną. Książka ta stanowi swoisty przewodnik po Ukrainie, jednak nie skupia się na wojnie czy konfliktach, a raczej stara się odkryć i podkreślić piękno i wielowymiarowość tego kraju. W książce towarzyszą nam dwie kijowskie artystki, które oddają swoje uczucia i pasję poprzez ilustracje i słowa.

Olena Michajłowa-Rodina, zdolna ilustratorka, przyczyniła się do odkrywania świata bajek i historii dla ukraińskich dzieci. Jej wkład w ilustrowanie książek, zarówno tych związanych z ukraińską kulturą, jak i z różnych zakątków globu, jest godny podziwu. Poszukiwanie inspiracji w sztuce krajów takich jak Japonia, Chiny czy Mjanma podkreśla jej zróżnicowane i wszechstronne podejście do twórczości. Studia na ASP w Sankt Petersburgu i życie w Kijowie ukształtowały ją jako artystkę.

Ludmiła Nikorycz, natomiast, debiutuje jako współautorka "UKRAINA". Jej wkład jako grafika w różnorodne projekty artystyczne jest godny uwagi. Wydaje się, że ta książka jest również wyrazem jej zaangażowania w ukraińską kulturę i dziedzictwo.

Książka "Ukraina" jest z pewnością cennym źródłem wiedzy dla czytelników, którzy chcą poznać Ukrainę z różnych perspektyw. Oferuje ona zarówno opisy historyczne, jak i współczesne, przybliżając czytelnikom zarówno sławne postacie kultury, jak i codzienne życie mieszkańców. Przepiękne ilustracje Oleny Michajłowy-Radiny wzbogacają narrację i pomagają wizualnie zrozumieć opisywane miejsca i wydarzenia. Przywołuje legendy, tradycje i obrazy, które tworzą mozaikę tej fascynującej krainy.

Historia opowiedziana w książce nabiera osobistego tonu, kiedy czytelnik dowiaduje się o reakcjach autorki Ludmiły Nikorycz na wybuch wojny na Ukrainie. Jej ucieczka z rodziną do Lwowa, a następnie do Polski, podkreśla tragiczny kontekst, w jakim tworzyła tę książkę. To przypomina nam, że sztuka i twórczość mają moc łączenia ludzi w trudnych czasach i budowania mostów między narodami.

Podsumowując, książka "Ukraina" jest fascynującym połączeniem sztuki, historii i osobistych doświadczeń. Stanowi ważny wkład w dziedzictwo kulturowe Ukrainy i tworzy możliwość dialogu między różnymi narodami. Przez opowieść o dwóch artystkach, które pomimo trudności odnalazły nowy dom i wsparcie, książka ta inspiruje do zrozumienia, tolerancji i otwartości na inne kultury i ludzi.

24 lutego tego roku oczy wszystkich zwróciły się ku Ukrainie, rozpoczęła się tam wojna i kobiety oraz dzieci opuściły swoje rodziny, domy oraz mężczyzn, którzy zostali walczyć o swoją ojczyznę, żeby znaleźć schronienie w innych krajach. Dwie cudowne kobiety, które zamieszkały w Polsce postanowiły napisać książkę, która ma pokazać Ukrainę taką, jaka była przed inwazją Rosji, ponieważ teraz zmieniło się w niej bardzo dużo.
Książka została napisana w bardzo interesujący sposób, mamy tutaj dużo ciekawostek o samym kraju, języku, miastach czy atrakcjach, które się tam znajdują. Już na samym początku mamy bardzo ciekawą informację o tym, że Polak mógłby pomylić się w sklepie i prosząc o arbuza, dostałby dynie, a chcąc dynie, dostałby melona, ponieważ nasze języki są podobne w mowie, ale alfabet mamy całkiem inny. Całość utrzymana jest w barwach narodowych Ukrainy, a cała grafika jest bardzo nietypowa, taka jakby namalowana, robi ona naprawdę duże wrażenie.
Moim zdaniem jest to bardzo fajny pomysł na książkę, bo nie każdy był w Ukrainie i nie wie, jak tam jest pięknie, a są tam budowle i zdobienia, które robią ogromne wrażenie, sama nigdy tam nie byłam, ale widziałam wiele zdjęć i filmików turystów i byłam zachwycona. Jeżeli jest ktoś jeszcze, kto bagatelizuje temat wojny, to po przeczytaniu może wreszcie uświadomi sobie, że została popełniona okropna zbrodnia na ludziach i całym kraju, ponieważ nic już nie będzie takie samo, to tak jak z lasem, rośnie latami, płonie przez chwilę.
Mamy tutaj kilka wstawek, które czytając, miałam łzy w oczach, autorki opisały, jak po wojnie zmienił się ten kraj i jest to naprawdę straszne, że coś, co powstawało latami, zostało zniszczone w mgnieniu oka. Czytanie tej książki teraz nabiera większego znaczenia, niż jakbyśmy czytali taką publikację rok temu, teraz chłoniemy każdy obraz i każda informacje, ponieważ takiego widoku już raczej nie zobaczymy.