W zwykłym gimnazjum w zwykłym amerykańskim mieście rudowłosa uczennica wiedzie zwykłe życie. Co prawda całkiem niedawno ona i jej kuzyn Zee ocalili świat przed ogarniętym manią wielkości Filonekronem, ale nikt o tym nie wie. Przecież nie będą rozpowiadać w szkole, że właśnie wrócili z Hadesu! I bez tego Charlotte ma w domu szlaban...
Na krótko przed wyjazdem na rodzinny rejs statkiem Charlotte zauważa jednak, że kuzyn Zee dziwnie się zachowuje. Nie wie, że to sprawka ich wroga Filonekrona, który porwał chłopaka i zamiast niego podstawił Proteusza. Mściwy Filonekron sprzymierzył się też ze swym dziadem:
potężnym Posejdonem, który zaplanował rejs. Wybucha sztorm, a statek nagle przenosi się na... Morze Środziemne. I wtedy zaczyna się szalona przygoda Charlotte, odpornej na śpiew syreny, ale czy zdolnej ukraść Posejdonowi jego trójząb?
Syreni śpiew to kontynuacja Złodziei cieni, druga część Kronik Kronosa, serii powieści fantastyczno-przygodowych, w których współczesne dzieci spotykają się z fascynującym światem mitologii greckiej.
Wydawnictwo: Dolnośląskie
Data wydania: 2020 (data przybliżona)
Kategoria: Dla młodzieży
Kategoria wiekowa: 13-15 lat